Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας με σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στον λαιμό μας. Δουλειά του είναι να παράγει ορισμένες σημαντικές ορμόνες. Πόσο σημαντικές; Αρκετά ώστε να ελέγχουν σωματικές λειτουργίες όπως ο μεταβολισμός, οι καρδιακοί παλμοί και πολλά άλλα. Παράλληλα, οι διαταραχές αυτού του αδένα δεν είναι απλώς εξαιρετικά συνηθισμένες, αλλά προσβάλλουν τις γυναίκες έως και δέκα φορές συχνότερα από τους άνδρες. Για αυτό και είναι πολύ σημαντικό να είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε τα συμπτώματά τους και να λάβουμε τα μέτρα μας.

Ποια συμπτώματα έχουν οι διαταραχές του θυρεοειδούς;

 

Εξάντληση

Τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας συνδέονται με πολλές παθήσεις, όμως ο υποθυρεοειδισμός βρίσκεται στην κορυφή αυτής της λίστας. Όταν ο θυρεοειδής υπολειτουργεί και δεν παράγει αρκετή ορμόνη, οι μύες σας δεν δέχονται το σήμα που χρειάζονται για να μπουν σε εγρήγορση.

Κακή διάθεση

Αν είστε ασυνήθιστα κακοδιάθετη, ίσως υπεύθυνος να είναι και πάλι ο θυρεοειδής σας που τεμπελιάζει. Ο υποθυρεοειδισμός επιδρά στα επίπεδα της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου που δημιουργεί θετικά συναισθήματα.

Έντονο άγχος

Αν ο υποθυρεοειδισμός οδηγεί σε εξάντληση, ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να σας βάλει σε μια διαρκή κατάσταση εγρήγορσης. Αυτή η συνθήκη, με τη σειρά της, οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα άγχους.

Αλλαγές στην όρεξη ή τη γεύση

Ο υπερθυρεοειδισμός μας ανοίγει την όρεξη – ευτυχώς, η υπερδραστηριότητα που προκαλεί δεν μας επιτρέπει να παχύνουμε. Από την άλλη πλευρά, ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να επιδράσει στην αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης, αλλά και να μας προσθέσει επιπλέον κιλά.

«Θολωμένο» μυαλό

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που δυσχεραίνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας, όπως η έλλειψη ύπνου ή η προχωρημένη ηλικία. Ωστόσο, και τα προβλήματα του θυρεοειδούς την επηρεάζουν σημαντικά. Ο υπερθυρεοειδισμός ενδέχεται να μην μας αφήνει να συγκεντρωθούμε, ενώ ο υποθυρεοειδισμός επηρεάζει τη μνήμη μας και μας δημιουργεί αυτό το αίσθημα «θολούρας».

Πεσμένη λίμπιντο

Η έλλειψη όρεξης για σεξ ίσως δεν οφείλεται στον παρτενέρ σας, αλλά σε αυτόν τον άτακτο αδένα. Η υπολειτουργία του ενδέχεται να μειώνει τη λίμπιντό σας, αλλά και τα υπόλοιπα συμπτώματα, όπως η κούραση, η αύξηση βάρους και οι πόνοι στο σώμα σας, σίγουρα δεν βοηθούν την ερωτική σας διάθεση.

«Πετάρισμα» της καρδιάς

Το «πετάρισμα» που νιώθετε δεν αποκλείεται να οφείλεται σε αρρυθμίες της καρδιάς. Αν έχετε λόγους να πιστεύετε πως η καρδιά σας χάνει μερικούς παλμούς ή χτυπά πολύ δυνατά και γρήγορα, ίσως ένοχος να είναι ο υπερθυρεοειδισμός.

Ξηροδερμία

Το ξηρό δέρμα ίσως είναι σύμπτωμα υποθυρεοειδισμού, που οφείλεται στον αργό μεταβολισμό, ο οποίος με τη σειρά του μειώνει τον ιδρώτα. Συχνά συνοδεύεται από εύθραυστα νύχια με αυλακώσεις.

Δυσκοιλιότητα ή υπερβολικές επισκέψεις στην τουαλέτα

Ο υποθυρεοειδισμός συχνά οδηγεί σε δυσκοιλιότητα, ενώ ο υπερθυρεοειδισμός ενδέχεται να προκαλέσει διάρροια ή συχνότερες κενώσεις.

Αλλαγές στην περίοδο

Αν η περίοδός σας ξαφνικά κρατά περισσότερο, έχει πιο έντονη ροή και προκαλεί περισσότερες κράμπες, ίσως να πάσχετε από υποθυρεοειδισμό. Στην αντίθετη πάθηση του θυρεοειδούς, η περίοδος επηρεάζεται και πάλι, αλλά με διαφορετικούς τρόπους. Συγκεκριμένα, κρατά λιγότερο, ενδέχεται να έρχεται πιο αραιά και να είναι πολύ πιο ελαφριά.

Πόνοι στα άκρα και τους μυς

Τα ξαφνικά μουδιάσματα ή μυρμηγκιάσματα στα άκρα συχνά οφείλονται στον υποθυρεοειδισμό, ο οποίος βλάπτει τα σήματα που στέλνει ο εγκέφαλος στο σώμα μας μέσω του νευρικού μας συστήματος.

Υψηλή πίεση

Η αύξηση της πίεσης του αίματος μπορεί να οφείλεται σε οποιαδήποτε από τις δύο διαταραχές του θυρεοειδούς.

Χαλασμένος «θερμοστάτης»

Κρυώνετε διαρκώς; Ίσως έχετε υποθυρεοειδισμό. Αντιθέτως, ο υπερθυρεοειδισμός οδηγεί συχνά σε εξάψεις και έντονη εφίδρωση.

Οίδημα στον λαιμό

Αν παρατηρείτε πως ο λαιμός σας είναι πρησμένος, ίσως αιτία να μην είναι οι αμυγδαλές, αλλά ο θυρεοειδής σας. Κρατήστε μπροστά σας έναν καθρέφτη χειρός και πιείτε λίγο νερό. Έπειτα, παρατηρήστε αν εμφανίζονται προεξοχές στην περιοχή που βρίσκεται πάνω από την κλείδα αλλά κάτω από το μήλο του Αδάμ.

Δεν κοιμάστε σωστά

Ο υποθυρεοειδισμός μας κάνει να νυστάζουμε διαρκώς, ενώ ο υπερθυρεοειδισμός προκαλεί αϋπνίες.

Πήρατε βάρος

Σε περίπτωση που συνδυάζεται με κάποια από τα υπόλοιπα συμπτώματα, η ξαφνική και ανεξήγητη αύξηση του βάρους σας ενδέχεται να οφείλεται στην κακή λειτουργία του θυρεοειδούς – το ίδιο ισχύει και για την απότομη μείωσή του.

Τα μαλλιά σας πέφτουν ή είναι πιο αδύναμα

Ο υποθυρεοειδισμός οδηγεί συχνά σε ξηρά, εύθραυστα μαλλιά που σπάνε ή πέφτουν. Αυτό συμβαίνει γιατί η μείωση της ορμόνης του θυρεοειδούς θέτει τους θύλακες της τρίχας σε κατάσταση «ανάπαυσης», με αποτέλεσμα οι τρίχες σας να πέφτουν – συχνά από διάφορα σημεία του σώματός σας, ακόμη και από τα φρύδια.

Δεν καταφέρνετε να μείνετε έγκυος

Αν προσπαθείτε εδώ και πολύ καιρό να αποκτήσετε παιδί, ίσως η αιτία που δυσκολεύεστε να κρύβεται στον συγκεκριμένο αδένα. Και οι δύο παθήσεις που σχετίζονται με αυτόν επηρεάζουν την ωορρηξία με αποτέλεσμα τη μείωση της γονιμότητας, αλλά και αυξάνουν τις πιθανότητες για επιπλοκές κατά την κύηση.

Υψηλή χοληστερίνη

Προσέχετε τη διατροφή σας, γυμνάζεστε και λαμβάνετε αγωγή. Παρόλα αυτά η κακή χοληστερίνη δεν σας κάνει τη χάρη να πέσει! Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να είναι ο ένοχος και σε αυτή την περίπτωση.