Λίγο ως πολύ όλοι την έχουμε νιώσει κάποτε. Ορισμένοι όμως, το… παρακάνουν! Ζηλεύουν ασταμάτητα, με κάθε αφορμή, σημαντική ή ασήμαντη, πραγματική ή φανταστική. Το έχουν μέσα τους.

Άλλοι το παραδέχονται, άλλοι πάλι ρίχνουν όλες τις ευθύνες στον άλλο, που τους προκάλεσε. Άντρες και γυναίκες, σύμφωνα με τις έρευνες, ζηλεύουν εξίσου. Διαφέρει το είδος της ζήλιας.

Ο άντρας δεν αντέχει την προοπτική να απατηθεί σεξουαλικά. Η γυναίκα νιώθει πιο απειλημένη από το συναισθηματικό δέσιμο, που μπορεί να δημιουργήσει ο σύντροφός της με ένα τρίτο πρόσωπο.

Ορισμένα ζώδια δείχνουν από φυσικού τους μια κλίση προς τη ζηλοτυπία. Άλλα χρειάζονται μια μεγαλύτερη πρόκληση για να ζηλέψουν.

Τα ζώδια που καταλαμβάνονται πιο εύκολα από κρίσεις ζήλιας, είναι καταρχήν εκείνα που ανήκουν στην «τριάδα» της Φωτιάς: Κριός, Λέων, Τοξότης.

Είναι γεννημένοι κατακτητές και τα αποκτήματά τους, στα οποία περιλαμβάνουν τις ερωτικές τους κατακτήσεις, θέλουν να τα κρατήσουν γερά και κανείς να μην τολμήσει να τα διεκδικήσει.

Έχουν έναν ανεπτυγμένο ναρκισσισμό και, σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούν ότι η παρουσία του συντρόφου που επέλεξαν στο πλευρό τους, ενισχύει και την προσωπική τους εικόνα.

Η αληθινή ή φανταστική απειλή ότι μπορεί να εγκαταλειφθούν ή έστω και να εκτεθούν στο περιβάλλον τους, εξαιτίας μιας «ανάρμοστης», κατά τη γνώμη τους, συμπεριφοράς του συντρόφου τους, τους κάνει και αντιδρούν έντονα. Οι αντιδράσεις αυτές μπορεί να κυμαίνονται από την κατά μέτωπο επίθεση του Κριού, μέχρι την αφ’ υψηλού επίπληξη του Λέοντα και την ψυχραμένη απομάκρυνση του Τοξότη.

Οι άλλοι δυο ζηλιάρηδες του ζωδιακού είναι ο Ταύρος και ο Σκορπιός.

Ο Ταύρος έχει μια συνεχή ανάγκη να επιβεβαιώνει την κυριότητά του πάνω στα άτομα που… κατοικοεδρεύουν στα συναισθηματικά του εδάφη. Η αγάπη του είναι κτητική και ο ίδιος θα υπερασπιστεί με νύχια και με δόντια την αποκλειστικότητα του ερωτικού ενδιαφέροντος των αγαπημένων του.

Ο Σκορπιός πάλι, φοβάται την εγκατάλειψη και την απώλεια της προσωπικής δύναμης, που θα του προκαλέσει αυτή. Προσπαθεί απεγνωσμένα να διατηρήσει τον έλεγχο, πράγμα που προϋποθέτει το… στενό μαρκάρισμα του συντρόφου του. Οι εκδηλώσεις της ζήλιας του είναι συχνά προσπάθειες να έχει το πάνω χέρι στη σχέση και να ξαναπάρει την πρωτοκαθεδρία, που αισθάνεται ότι την έχασε.

Όσο για τα υπόλοιπα ζώδια, τα πάντα κρίνονται κατά περίπτωση. Όλοι μπορεί να ζηλέψουν ανάλογα με τις συνθήκες, έστω κι αν προσπαθούν να το καλύψουν. Ακόμα και ο «κουλ» Υδροχόος μπορεί να νιώσει το τσιμπηματάκι της ζήλιας, αν έχει δαγκώσει για τα καλά τη λαμαρίνα.

Ή ο ψύχραιμος Αιγόκερως, αν θεωρήσει ότι μια κατάσταση ξεπερνά τα όρια.

Ο Παρθένος είναι πολύ εγωιστής για να το παραδεχτεί και ο Ιχθύς πιθανόν θα αργήσει να πάρει «μπρος», σε αντίθεση με τον Καρκίνο, που βρίσκει αμέσως έναν ακόμα λόγο να παραπονεθεί…

Ο μειλίχιος Ζυγός κρύβει μέσα του έναν Κέρβερο, για να φυλάει τα «κεκτημένα», ενώ ο Δίδυμος θα ανταποδώσει στο πολλαπλάσιο την πρόκληση, κάνοντας τον φταίχτη να ζηλέψει διπλά.

Ο καθένας θα αντιδράσει ανάλογα με τον βαθμό της απειλής που αισθάνεται.

Απλώς αυτός ο βαθμός είναι πολύ διαφορετικός από τον έναν στον άλλον. Εξαρτάται από το πόση σιγουριά έχει κανείς για τη σχέση του, σε ποια βάση «σοβαρότητας» την έχει τοποθετήσει, αλλά και από το πόσο σημαντική είναι για εκείνον.