Όλοι θέλουμε να δούμε τα παιδιά μας να χαμογελούν, απολαμβάνοντας την κάθε τους ημέρα. Θέλουμε μεγαλώνοντας να αγαπούν την καθημερινότητά τους και παρά τις δυσκολίες, να συνεχίζουν την προσπάθεια για να επιτύχουν τους στόχους τους. Ωστόσο, πόσο έλεγχο έχουμε εμείς στην ευτυχία των παιδιών μας; Ειδικά αν αναλογιστούμε ότι ορισμένα παιδιά είναι εκ του φυσικού τους λιγότερο ή περισσότερο ευδιάθετα από τα άλλα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αισθάνονται δυσάρεστα ή άβολα. Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν για να δημιουργήσετε ένα ζεστό σπίτι, όπου θα ευδοκιμήσει η ευτυχία του;

Ενισχύστε την σύνδεση

Ο πιο σίγουρος τρόπος για να προωθήσετε την ευημερία του παιδιού σας είναι να το βοηθήσετε να αισθανθεί συναισθηματικά συνδεδεμένο μαζί σας, με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, τους συμμαθητές ακόμα και τους φίλους τους. Η βαθύτερη συναισθηματική σύνδεση είναι το κλειδί για την παιδική ευτυχία. Αυτή η σύνδεση του παρέχει αγάπη, κατανόηση και αναγνώριση για όλα όσα κάνει ή αισθάνεται. Ο καλύτερος τρόπος για να ενισχύσετε την σύνδεση με το μικρό σας είναι να του προσφέρετε, όσο δεδομένο κι αν ακούγεται, την αγάπη και την φροντίδα σας, με λεκτικούς και μη τρόπους.

Μην γίνεστε υπερπροστατευτικοί

Μπορεί να ακούγεται δύσκολο αλλά το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για την μακροπρόθεσμη ευτυχία του παιδιού σας είναι να σταματήσετε την υπερπροσπάθεια ώστε να είναι συνέχεια ευχαριστημένο. Διαφορετικά μεγαλώνετε το μικρό σας σε μια φούσκα υπερπροστασίας, οπού κάθε επιθυμία τους πραγματοποιείται, γεγονός που θα το δυσκολέψει μεγαλώνοντας αφού ο πραγματικός κόσμος δεν λειτουργεί ακριβώς έτσι.

Δεχτείτε την επιτυχία αλλά και την αποτυχία

Εάν θέλετε να ενισχύσετε αποτελεσματικά την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας, εστιάστε λιγότερο στις φιλοφρονήσεις και περισσότερο στην παροχή ευκαιριών για να μάθει νέες δεξιότητες. Η διαρκής μόρφωση θα το βοηθήσει να εξελιχθεί, τονώνοντας το ηθικό του και όχι μόνο ο έπαινος. Η πραγματική πρόκληση για τους γονείς είναι να αφήσουν το μικρό τους να δοκιμάσει και να αποτύχει, μόνο έτσι όμως θα μάθει να βρίσκει εναλλακτικούς τρόπους για να πετυχαίνει τους στόχους του.

Φροντίστε για την δική σας ευτυχία

Αν και δεν μπορείτε να ελέγξετε απόλυτα την ευτυχία των παιδιών σας, μπορείτε να διαχειριστείτε την δική σας, κάνοντας πράγματα που σας γεμίζουν καθημερινά. Τα παιδιά μας απορροφούν σχεδόν τα πάντα από εμάς και για αυτό η διάθεσή μας έχει καθοριστική σημασία και για την δική τους ευτυχία. Σαφώς δύσκολες μέρες έχουμε όλοι, όταν όμως σας δει να παραμένετε θετικοί και να προσπαθείτε για τους στόχους σας παρά τις δυσκολίες, του δίνετε το μεγαλύτερο εφόδιο για την δική του συναισθηματική ευημερία.