Η μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή ουίσκι, την οποία είχε δημιουργήσει και εμπλούτιζε μέχρι και τον θάνατό του ένας αμερικανός λάτρης του ποτού αυτού, διατίθεται σήμερα προς πώληση από ιστότοπο δημοπρασιών και η τιμή ορισμένων φιαλών μπορεί να φθάσει το ένα εκατομμύριο στερλίνες.

Αυτό το σύνολο των άνω των 3.900 φιαλών, που αποτελείται κυρίως από σκωτσέζικα single malt ουίσκι και έχει χαρακτηρισθεί από τον ιστότοπο Whiskyaucioneer.com «η τέλεια συλλογή», θα πωληθεί σε δύο δόσεις.

Η πρώτη παρτίδα προτείνεται προς πώληση μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου. Μια δεύτερη θα ακολουθήσει από τις 10 έως τις 20 Απριλίου.

Αυτή η πώληση σε δύο χρόνους έχει στόχο «να έχουν χρόνο οι αγοραστές να εξερευνήσουν τη συλλογή σε όλη την ποικιλία της», καθώς ορισμένες φιάλες δεν έχουν ποτέ ή έχουν σπάνια βγει σε δημοπρασία, εξήγησε αυτός ο εξειδικευμένος ιστότοπος δημοπρασιών.

Στην πρώτη πώληση προτείνονται 1949 φιάλες, μεταξύ των οποίων μια πολύ σπάνια φιάλη ουίσκι Macallan Valerio Adami απόσταξης του 1926, το οποίο έχει μείνει 60 χρόνια στο βαρέλι.

Πέρυσι μια φιάλη ουίσκι του ίδιου σκωτσέζικου αποστακτηρίου, απόσταξης επίσης του 1926 και εμφιαλωμένο το 1986, είχε σπάσει ρεκόρ σε δημοπρασία στο Λονδίνο καθώς πωλήθηκε για 1,45 εκατομμύριο στερλίνες, δηλαδή σχεδόν 1,7 εκατομμύριο ευρώ.

Οι φιάλες που προτείνονται προς πώληση προέρχονται από τη συλλογή του Ρίτσαρντ Γκούντινγκ, ενός Αμερικανού από το Κολοράντο που πέρασε δεκαετίες για να δημιουργήσει μια «τέλεια συλλογή» ουίσκι ταξιδεύοντας τακτικά στη Σκωτία σε αναζήτηση σπάνιων φιαλών.

Για τον Ίαν Μακλούν, ιδρυτή του Whisky Aucioneer, «η ποικιλία» αυτής της συλλογής την καθιστά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

«Από τον αρχάριο συλλέκτη μέχρι τον έμπειρο γνώστη που προσπαθεί να τελειοποιήσει τη συλλογή του, έχει για όλους τους λάτρεις του ουίσκι», εξήγησε σε ανακοίνωση.

Η Μπέκι Πάσκιν, ειδική σε ό,τι αφορά το ουίσκι, ξεχωρίζει ανάμεσα στα καλύτερα κομμάτια της δημοπρασίας το ουίσκι Old Orkney του Στρόμνες από τα χρόνια του 1930 ή αυτό του αποστακτηρίου Dallas Dhu του 1921, αμφότερα προϊόντα αποστακτηρίων που σήμερα δεν υπάρχουν.

Το πολύτιμο υγρό που περιέχουν αυτές οι φιάλες «αντιπροσωπεύει μια εποχή που δεν υπάρχει πια», εξηγεί η Πάσκιν στην ίδια ανακοίνωση. «Μας επιτρέπουν να ζήσουμε μια μοναδική στιγμή στον χρόνο».