Το μικρούλι σας ακόμη δεν λέει ούτε μια λέξη, όμως προσπαθεί διαρκώς να επικοινωνήσει μαζί σας. Από τα «αγκού» που ακούγονται τόσο μα τόσο χαριτωμένα, μέχρι τα χαμόγελα που έχει αρχίσει να μοιράζει αφειδώς, κάθε του κίνηση επιδιώκει να οικοδομήσει έναν κώδικα επικοινωνίας. Και οι χειρονομίες κατέχουν κεντρική θέση σε αυτή την προσπάθεια. Όσο περίεργο και αν σας φαίνεται, το «γεια» που κάνει με το χεράκι του, τα παλαμάκια και το γεγονός ότι έχει αρχίσει να δείχνει πράγματα με το δάχτυλό του, είναι τόσο σημαντικά όσο και η πρώτη του λέξη.

Τι τα κάνει τόσο σημαντικά;

Ακριβώς το γεγονός ότι μέσα από αυτά καταφέρνει να επικοινωνήσει καλύτερα. Όταν σας χαιρετά τη στιγμή που μπαίνετε στον χώρο, είναι ο τρόπος του να σας δείξει ότι όχι μόνο αναγνωρίζει την παρουσία σας αλλά και χαίρεται με αυτή. Όσο για τον τόσο ευκίνητο δείκτη του; Μεταξύ άλλων, σας δείχνει πράγματα που του φαίνονται ενδιαφέροντα και θέλει να τα μοιραστεί μαζί σας. Οι ειδικοί θεωρούν αυτή την επιθυμία του σημαντικό ορόσημο στην ανάπτυξή του. Επιπλέον, με αυτό τον τρόπο σας ζητά πράγματα που θέλει, αλλά και σας δείχνει πράγματα που δεν είναι πλέον στο σημείο που τα άφησε – για παράδειγμα, εκείνη τη γάτα που ξαφνικά χάθηκε στη γωνία.

Πώς θα τα ενθαρρύνετε;

Πιάστε τα χεράκια του και χτυπήστε απαλά παλαμάκια ή κουνήστε το χεράκι του ενώ λέτε «πες γεια στον μπαμπά!». Επίσης, τραγούδια όπως το «κεφάλι, ώμοι, γόνατα και πόδια» που εμπεριέχουν τόσο κινήσεις όσο και λέξεις και μουσική, θα το ωθήσουν στο να χρησιμοποιεί περισσότερο τα χεράκια του. Φυσικά, το άλλο μεγάλο σας όπλο είναι η μίμηση: Κάντε οι ίδιοι τις κινήσεις που θέλετε να μάθει, και σύντομα θα το δείτε να σας αντιγράφει.