Η σχέση και η αφοσίωση σε ένα άτομο είναι το θεμέλιο της μονογαμίας. Το ότι όμως και τα δύο άτομα δηλώνουν πίστη και αφοσίωση δε σημαίνει όμως ότι στην πράξη την έχουν προς τον σύντροφό τους.

Η σκοτεινή τριάδα αναφέρεται σε ένα τρίο αρνητικών προσωπικών ιδιοτήτων: Ναρκισσισμός, Ψυχοπάθεια και “Μακιαβελισμός”

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Gayle Brewer από το πανεπιστήμιο του Central Lancashire στη Μ. Βρετανία, τα άτομα με αυτά τα τρία χαρακτηριστικά είναι λιγότερο ικανά να διατηρήσουν μακροχρόνιες σχέσεις, είναι πιο πιθανό να εξαπατούν τους άλλους και πιο πιθανό να προδίδουν την εμπιστοσύνη τους.

Όσον αφορά το πώς μπορεί κανείς να προβλέψει την απιστία εκ μέρους του/της συντρόφου του, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πρέπει να εστιάσει στα εξής:

Ναρκισσισμός

Οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι δικαιούνται να έχουν ό,τι επιθυμούν, θα συμπεριφερθούν αναλόγως. Αν αυτό το «ό,τι επιθυμούν» δεν είστε εσείς, μάλλον θα γίνετε θύμα της απιστίας τους.

Αν, πάλι, αναγνωρίζετε στον εαυτό σας (αν είστε πρόθυμοι να το παραδεχτείτε ειλικρινά) ότι νιώθετε πως έχετε κάθε δικαίωμα να απολαύσετε κάτι απλά και μόνο επειδή το επιθυμείτε, τότε ακόμα και αν εκτιμάτε τη σχέση σας, θα είναι πάντα μια μάχη για εσάς να πείσετε τον εαυτό σας ότι δεν μπορείτε να έχετε “ό,τι θέλετε”, απλά και μόνο επειδή το θέλετε.

Ξεσπάσματα

Η ιδιαίτερα αντικοινωνική συμπεριφορά, ή δευτερεύουσας μορφής ψυχοπάθεια, δεν είναι συνηθισμένη ψυχοπάθεια, που αφορά την έλλειψη «ηθικής πυξίδας», αλλά, αντίθετα, είναι η τάση να εξωτερικεύει το άτομο την συσσωρευμένη πίεση που νιώθει με ένα καταστροφικό τρόπο για την σχέση του.

Χαμηλή οικειότητα

Ο άπιστος εταίρος σε μια ρομαντική σχέση μπορεί να μην είναι καθόλου ρομαντικός. Μπορεί να έχει “εξάρσεις” έντονης “τρέλας” με το άλλο άτομο, αλλά δεν είναι σε θέση να συνδεθεί πραγματικά και στενά μαζί του/της. Όπως αναφέρεται και στην έρευνα της Brewer:

«Η αυξημένη ευαισθησία στην απιστία μπορεί να αντανακλά τυχόν αρνητικές επιπτώσεις, άγχος και χαμηλή αυτοεκτίμηση». Αυτό είναι παρόμοιο με τα άτομα με ανασφαλές στυλ προσκόλλησης, που αποφεύγουν να συνδέονται στενά με τους άλλους, επειδή δεν αισθάνονται ασφαλείς σε μια οικεία και μόνιμη σχέση.

Πηγή: psychologytoday.com