Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια χώρα στην οποία ο χειμώνας είναι σχετικά ήπιος σε σύγκριση με τις βορειότερες χώρες. Παρ’ όλα αυτά, ίσως έχουμε παρατηρήσει πως ο κρύος καιρός σε συνδυασμό με τη θέρμανση είναι ένα ενοχλητικό δίδυμο για την επιδερμίδα μας, ιδιαίτερα όταν είναι έτσι κι αλλιώς ευαίσθητη.

Τα ξηρά και σκασμένα χείλη, το αίσθημα «τραβήγματος», ο κνησμός και οι κοκκινίλες κάνουν την εμφάνισή τους, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουμε ρότα στην περιποίησή μας. Δεν υπάρχει κάποια θαυματουργή συνταγή ή κάποιο ελιξίριο για να εξαφανιστούν τα συμπτώματα και οι ευαισθησίες, όμως υπάρχουν κάποια tips που μπορεί να αποδειχθούν σωτήρια και να μας ανακουφίσουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

# 1 Ενυδατώνουμε τον οργανισμό 

Ο πιο σημαντικός παράγοντας που βλάπτει την ευαίσθητη από το κρύο επιδερμίδα είναι η ξηρότητα. Γι’ αυτό πίνουμε περισσότερο νερό. Κοινότοπο; Ναι, αλλά ταυτόχρονα είναι η Νο 1 εγγυημένη συμβουλή από όλους τους ειδικούς και μη.

Προαιρετικά: Βάζουμε στην καθημερινότητά μας κάποιο διατροφικό συμπλήρωμα που θα ενισχύσει την υγρασία των κυττάρων.

# 2 Αποφεύγουμε τα μαντιλάκια καθαρισμού

Μπορεί να είναι η πιο εύκολη μέθοδος για να απομακρύνουμε το μακιγιάζ και τους ρύπους, αλλά το τρίψιμο προκαλεί περισσότερες ευαισθησίες στην ήδη ταλαιπωρημένη επιδερμίδα. Αντί αυτών επιλέγουμε ένα έλαιο καθαρισμού ή ένα γαλάκτωμα.

# 3 Δεν ξεχνάμε την τονωτική λοσιόν

Η σωστή τονωτική λοσιόν μπορεί να βελτιώσει θεαματικά την κατάσταση. Οχι μόνο ολοκληρώνει τον καθαρισμό, χαρίζει φρεσκάδα και δροσίζει, αλλά αποκαθιστά το pH της επιδερμίδας. Αρκεί να μην περιέχει οινόπνευμα.

# 4 Βάζουμε τον ορό στην καθημερινότητά μας 

Αφού καθαρίσουμε και τονώσουμε το πρόσωπο, προχωράμε στο στάδιο της ενυδάτωσης. Ενας ορός με υαλουρονικό οξύ είναι ιδανικός για το διψασμένο, αφυδατωμένο δέρμα και θα χαρίσει έξτρα θρέψη και ενυδάτωση στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας, στις οποίες η ενυδατική κρέμα δεν μπορεί να φτάσει.

# 5 Αντικαθιστούμε την ενυδατική μας με μια σύνθεση ειδική για το ξηρό ή το ευαίσθητο δέρμα

Είναι αυτονόητο πως όταν αισθανόμαστε ότι η επιδερμίδα μας «τραβάει», είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε μια ενισχυμένη θρεπτική σύνθεση που θα θωρακίσει την εξωτερική στιβάδα της επιδερμίδας.

# 6 Απολέπιση μία φορά την εβδομάδα

Ναι μεν διώχνουμε τα νεκρά κύτταρα και επιτρέπουμε στην επιδερμίδα να αναπνεύσει και να οξυγονωθεί, όχι όμως με ένα σκραμπ που θα ερεθίσει την επιφάνειά της. Διαλέγουμε μια μάσκα για βαθύ καθαρισμό με άργιλο ή ενεργό άνθρακα.

# 7 Αποφεύγουμε το βαρύ μέικ απ

Μια ενυδατική με χρώμα, μια BB ή CC κρέμα είναι ό,τι πρέπει για να δώσει ελαφρά κάλυψη και λάμψη, χωρίς να επιβαρύνει την επιδερμίδα.  Επιπλέον, οι παραπάνω συνθέσεις περιέχουν και SPF, που προστατεύει από τον ήλιο.

# 8 Το λιπ μπαλμ, ο καλύτερός μας φίλος

Ο χειμώνας και τα σκασμένα χείλη πάνε μαζί, γι’ αυτό το λιπ μπαλμ είναι ένα από τα πιο βασικά καλλυντικά της εποχής. Επιλέγουμε εκείνο στη μορφή που μας βολεύει και το βάζουμε στην τσάντα μας για να το έχουμε πάντα μαζί μας.

# 9 Ντυνόμαστε πολύ καλά

Η έκθεση στο κρύο και στον αέρα επιδεινώνει τα συμπτώματα του ευαίσθητου δέρματος. Ενα μεγάλο κασκόλ, που καλύπτει και κάποια σημεία του κεφαλιού και του προσώπου, και ένα ζευγάρι γάντια θα κρατήσουν ζεστές και προστατευμένες τις περιοχές του δέρματος που εκτίθενται περισσότερο στο κρύο.

# 10 Δεν ξεχνάμε τα χέρια και τα πόδια

Μπορεί να τα προσέχουμε περισσότερο το καλοκαίρι γιατί εκτίθενται σε κοινή θέα, όμως τα άκρα μας χρειάζονται στοργή, αγάπη… και θρέψη και τον χειμώνα, προκειμένου να αποφύγουμε τα σκασίματα και την τραχύτητα.

 

Ποια καλλυντικά να αποφεύγουμε

* Τις αδιάβροχες συνθέσεις, γιατί χρειάζονται ειδικά προϊόντα ντεμακιγιάζ που ενδεχομένως να ερεθίσουν την ευαίσθητη επιδερμίδα

* Τα ρετινοειδή και τα οξέα

* Τα απολεπιστικά με κόκκους

* Τα καλλυντικά που φυλάμε εδώ και χρόνια: είτε δεν έχουν αποτέλεσμα είτε μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις

* Τις συνθέσεις με πολλές χημικές ουσίες, οινόπνευμα, parabens και αρώματα

* Tα καθαριστικά με σάπωνες