Η αυτοπεποίθηση αναφορικά με το σώμα δεν είναι κάτι δεδομένο για όλα τα παιδιά ή ακόμα και για όλους του ενήλικες, αφού οι ανασφάλειες και η χαμηλή αυτοεκτίμηση ενδέχεται να ξεκινήσουν από τρυφερή ακόμα ηλικία, περίπου πριν μπει το παιδί στην εφηβεία, ηλικία οπότε είναι σε θέση να αντιληφθεί τις διαφορές του με συνομηλίκους του και να συγκρίνει τον εαυτό του. Η εν λόγω κοινωνική σύγκριση μπορεί να αφορά επιτεύγματα, δεξιότητες ακόμα και το σώμα ή την εμφάνισή του. Τι μπορούν να κάνουν οι μπαμπάδες για να βοηθήσουν την κατάσταση;

Μην επιβραβεύετε μόνο την εμφάνιση

Αν και όλοι αγαπούν τα κομπλιμέντα, είναι σημαντικό να επιλέγετε στρατηγικά τον λόγο όπως και το τι θα πείτε στα παιδιά σας όταν θέλετε να τα παινέψετε, καθώς δεν θέλετε να μεταδώσετε το λάθος μήνυμα. Μην εστιάζετε τα κομπλιμέντα σας στην εξωτερική τους εμφάνιση καθώς δεν θέλετε να θεωρήσουν την εικόνα τους ως το πιο δυνατό τους χαρακτηριστικό. Εστιάζοντας σε επιτεύγματα ή δεξιότητες που δεν σχετίζονται άμεσα με αισθητικά κριτήρια, τα ενθαρρύνετε να δοκιμάσουν νέα πράγματα και να εξελίξουν τις ικανότητές τους. Επιβραβεύστε τα για όλα όσα κάνουν καθημερινά όπως και για όλα αυτά που είναι.

Συζητήστε για την σύγκριση

Μην φοβηθείτε να ξεκινήσετε εσείς την συζήτηση αν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας γίνεται υποτονικό ή ότι αλλάζει ορισμένες συνήθειες. Ρωτήστε το περί τίνος πρόκειται και ενθαρρύνετέ το να σας ανοιχθεί όταν νιώσει έτοιμο. Αν δείτε ότι πρόκειται για απογοήτευση κατόπιν σύγκρισης, εξηγήστε του ότι δεν είναι ανάγκη να ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο πρότυπο ή στυλ αν αυτό πραγματικά δεν του αρέσει ή δεν το εκφράζει. Ενθαρρύνετέ το να αγαπά τον εαυτό του όπως πραγματικά είναι, δίχως προϋποθέσεις.

Κάντε την ψυχική ευημερία προτεραιότητα

Τονίστε την σημασία τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής φροντίδας σε αντίθεση με την σωματική τελειότητα. Δώστε του μέσα από τις συζητήσεις να καταλάβει ότι τίποτα δεν είναι σημαντικότερο από την ψυχική και την σωματική του υγεία και πως για να την διατηρήσει θα πρέπει να φροντίζει τον εαυτό του. Αυτό σημαίνει να τρέφεται και να κοιμάται σωστά, να κάνει πράγματα που το ευχαριστούν και να γυμνάζεται τακτικά για να διατηρεί την ενέργεια του σε υψηλά επίπεδα.

Μην κάνετε δίαιτα

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην μιλάτε αρνητικά για την εξωτερική σας εμφάνιση μπροστά στα παιδιά, μιας και αυτό ενδέχεται να πυροδοτήσει την αντιγραφή και υιοθέτηση μιας ανάλογης συμπεριφοράς. Εξίσου σημαντικό είναι να μην τα προτρέπετε να ακολουθήσουν κάποια δίαιτα, μιας και ακόμα βρίσκονται στην ανάπτυξη και δεν πρέπει να στερούνται θρεπτικά συστατικά. Αντίθετα ακολουθήστε μια υγιή διατροφή, πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, πρωτεΐνη και καλά λιπαρά.