Τα ποσοστά καρκίνου του δέρματος είναι μεγαλύτερα μεταξύ των ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών από ό,τι των ετεροφυλόφιλων, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, τη μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα. Αντίθετα, τα ποσοστά είναι μικρότερα στις ομοφυλόφιλες και αμφιφυλόφιλες γυναίκες σε σχέση με τις ετεροφυλόφιλες.

Έρευνα

Οι ερευνητές του Νοσοκομείου Brigham & Women’s της Βοστώνης, με επικεφαλής τον δερματολόγο Αράς Μοσταγκίμι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο JAMA Dermatology, βρήκαν ότι η συχνότητα καρκίνου του δέρματος ήταν 8,1% στους ομοφυλόφιλους άνδρες και 8,4% στους αμφιφυλόφιλους, έναντι 6,7% στους ετεροφυλόφιλους. Στις ομοφυλόφιλες γυναίκες το ποσοστό καρκίνου του δέρματος ήταν 5,9% και στις αμφιφυλόφιλες 4,7%, έναντι 6,6% στις ετεροφυλόφιλες.

«Είναι απολύτως σημαντικό να ρωτάμε τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου στις εθνικές έρευνες για θέματα υγείας, αλλιώς δεν θα μπορούσαμε να ξέρουμε αυτές τις διαφορές», δήλωσε ο Μοσταγκίμι.

Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου και των «σολάριουμ» αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του δέρματος. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει υψηλότερα ποσοστά χρήσης του «σολάριουμ» από άνδρες, οι οποίοι ανήκουν σε σεξουαλικές μειονότητες.