Στην προσπάθειά σας να κάνετε το παιδί να συμμορφωθεί ή να υπακούσει σε όσα του λέτε, μπορεί να χρησιμοποιήσετε κάποιου είδους επιβράβευση για να κάνετε την διαδικασία πιο εύκολη τόσο για εκείνο όσο και για εσάς. Αντί να καυγαδίζετε για το μεσημεριανό του, μπορεί να του υποσχεθείτε ότι θα φάει και γλυκό, αφού το τελειώσει. Έτσι και εκείνο θα σας ακούσει δίχως φωνές ή κλάματα αλλά και θα το επιβραβεύσετε στην συνέχεια.

Με μέτρο τα «ανταλλάγματα»

Η χρήση ενός κινήτρου μια φορά στο τόσο δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα, όταν όμως γίνεται συνήθεια, τότε ενδέχεται μακροπρόθεσμα να επιδράσει αρνητικά στο παιδί. Όταν η επιβράβευση είναι ιδιαίτερα συχνή, μετατρέπεται σε δωροδοκία και το παιδάκι σας ενδέχεται να μην είναι συνεργάσιμο, ακόμα και στα πιο καθημερινά ζητήματα αν δεν του δώσετε κάτι που θέλει σε αντάλλαγμα. Καθώς προωθείτε την ιδέα της συνεργασίας, θα ήταν καλό να του δώσετε να καταλάβει ότι δεν το κάνει τόσο για να πάρει κάτι σε αντάλλαγμα όσο γιατί είναι σωστό και γιατί έτσι λειτουργεί καλύτερα η καθημερινότητά σας.

Χρησιμοποιείστε τα λόγια σας

Ισχυρό εργαλείο για να καταφέρετε να συνεργαστείτε με το μικρό σας είναι και οι έπαινοι, οι οποίοι μπορεί να είναι και τα ενθαρρυντικά σας λόγια για την καλή του συμπεριφορά. Ειδικά όταν το μικρό σας ξεκινήσει να αρθρώνει τις πρώτες του λέξεις, τα ενθαρρυντικά σας λόγια το βοηθούν τόσο στην διανοητική όσο και στην συναισθηματική του ανάπτυξη. Δηλώστε του λοιπόν, πόσο ευχαριστημένοι είστε από την καλή του συμπεριφορά και ενθαρρύνετέ το να συζητήσει μαζί σας. Μπορείτε, παράλληλα, να μιλήσετε αναλυτικά για την συμπεριφορά που σας χαροποίησε, καθώς έτσι αφενός αυξάνονται οι πιθανότητες την επαναλάβει, αφού τονώνεται το ηθικό του ενώ αφετέρου το βοηθάτε να εξελίξει από νωρίς τις γλωσσικές του δεξιότητες.

Σωστή επιβράβευση

  1. Να είστε αληθινοί και συγκεκριμένοι: Οι έπαινοί σας πρέπει να είναι γνήσιοι, μιας και τα παιδιά μπορούν να αντιληφθούν την διαφορά. Παράλληλα θα ήταν καλό να είστε συγκεκριμένοι για να αναγνωρίζει τι ακριβώς ήταν εκείνο που έκανε καλά.
  2. Μην το παρακάνετε: Προσπαθήστε να μην επιβραβεύετε το μικρό σας για το παραμικρό, διότι διαφορετικά ενδέχεται να χάσουν το νόημα και την σημασία τους.
  3. Μην επιβραβεύετε μόνο το αποτέλεσμα: Θα ήταν καλό να επιβραβεύετε το παιδί για την προσπάθειά του, καθώς έτσι θα μάθει να προσπαθεί και να δοκιμάζεται σε νέα πράγματα, χωρίς να αποθαρρύνεται από το αποτέλεσμα.