Η οδοντοφυΐα του μωρού σας είναι συνώνυμη με πολλά σάλια, δάκρυα και ακόμα περισσότερη γκρίνια, που μπορεί να εξωθήσει τόσο το μικρό σας όσο και εσάς στα άκρα.  Ωστόσο, μπορείτε να ενημερωθείτε και να οργανωθείτε κατάλληλα από νωρίς για να είστε προετοιμασμένοι και να διαχειριστείτε όσο το δυνατόν καλύτερα την κατάσταση.

Πότε βγάζουν δόντια;

Συνήθως, τα πρώτα δόντια εμφανίζονται περίπου στην ηλικία των έξι μηνών, αλλά μπορούν να εμφανισθούν οποτεδήποτε μεταξύ των έξι έως και των 13 μηνών. Τα μπροστά δοντάκια, που βγαίνουν από κάτω, έρχονται συνήθως πρώτα αλλά ενδέχεται να είναι και τα από πάνω μπροστινά. Στην συνέχεια ακολουθούν οι κυνόδοντες ενώ οι τραπεζίτες του μπορεί να βγουν από το πρώτο έως και τρίτο έτος της ηλικίας του.

Ποια είναι τα συμπτώματα της οδοντοφυΐας;

Περίπου στην ηλικία των δύο ή τριών μηνών θα παρατηρήσετε ότι το μωράκι σας θα εμφανίσει την τάση να δαγκώνει τα πάντα. Η οδοντοφυΐα είναι το στάδιο, όπου τα δόντια ακόμα δεν μπορούν να φανούν στα ούλα του αλλά ξεκινούν να βγαίνουν. Σε αυτήν την φάση, συγκεκριμένα, μπορείτε να αισθανθείτε μερικά φουσκωματάκια στα ούλα τους και τότε είναι που ξεκινάει και ο πόνος, διότι τα δόντια σκίζουν τα ούλα για να βγουν.

  • Νευρικότητα: Είναι λογικό που το μικρό σας είναι γεμάτο ένταση, αφού πονάει. Η ευερεθιστότητα είναι σημαντικό σύμπτωμα της οδοντοφυΐας. Σε αυτήν την φάση το μωράκι σας αναμένεται να είναι νευρικό και να κλαίει έντονα.
  • Σάλια: Τα πολλά σάλια αποτελούν ένα ξεκάθαρο σύμπτωμα οδοντοφυΐας. Έχοντας τα δάχτυλά του ή άλλα αντικείμενα στο στόμα, η έκκριση σάλιου αυξάνεται ακόμα περισσότερο.

Πώς μπορείτε να το βοηθήσετε;

Μερικές εύκολες τεχνικές για να καταπραΰνετε τα ούλα του:

Αφήστε το να μασήσει κάτι κρύο: Τοποθετήστε ένα καθαρό υγρό πανάκι στο στόμα του και αφήστε το να το μασήσει, μιας και η αίσθηση του κρύου καταπραΰνει τον πόνο του.
Τρίψτε τα ούλα του: Έχοντας καθαρό δάχτυλο ή χρησιμοποιώντας μια βρεγμένη γάζα δοκιμάστε να τρίψετε τα ούλα του, μιας και η πίεση μειώνει το πόνο.
Δοκιμάστε σκληρά τρόφιμα: Εάν το μικρό σας τρώει στερεά τρόφιμα, δώστε του κάτι βρώσιμο να μασήσει αλλά να είστε πάντα προσεκτικοί.
Δώστε του παγωμένο νερό: Η πλύση του στόματος με παγωμένο νερό μπορεί να καταπραΰνει τα ούλα του. Διαφορετικά, δώστε του να δαγκώσει ένα παγωμένο κουτάλι, καθώς έχει περίπου την ίδια επίδραση.