Ορισμένοι γονείς ενδέχεται να παρατηρήσουν ότι το παιδί τους τείνει να είναι πιο ήσυχο από άλλα, πιο ντροπαλό ή ακόμα και να μην θέλει να επικοινωνήσει με κανέναν, είτε πρόκειται για συγγενικά πρόσωπα είτε για φίλους. Είναι λογικό να θέλετε να βοηθήσετε το μικρό σας να «ανοιχθεί» και να επικοινωνήσει με τα άτομα γύρω του, ωστόσο είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι η ιδιοσυγκρασία ενός παιδιού που είναι προσεκτικό και ευαίσθητο είναι κάτι που πρέπει να εκτιμάται και να γίνεται σεβαστό σε κάθε περίπτωση.

Μην μεταδίδεται το αίσθημα της ντροπής

Σε καμία περίπτωση δεν είναι καλό να του μεταδώσετε αισθήματα ντροπής, επειδή είναι εσωστρεφές. Η εσωστρέφεια δεν είναι κάτι για το οποίο χρειάζεται να ντρέπεται. Αντίθετα προσπαθήστε να καταλάβετε την κατάσταση και ρωτήστε το αν υπάρχει κάτι που το ενοχλεί ή που το αγχώνει.

Δώστε τους χρόνο

Μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις του παιδιού είναι η κοινωνική αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους. Γι’αυτό θα ήταν καλό να τα βοηθήσετε να εξελίξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες με τον δικό τους ρυθμό. Γνωρίστε τους λοιπόν, νέα άτομα σταδιακά και αφήστε να επεξεργαστούν κάθε περίσταση αναλόγως με το πώς αισθάνονται.

Επιβραβεύστε το

Είναι σημαντικό να επιβραβεύετε ακόμα και την πιο μικρή «νίκη» του, καθώς έτσι τονώνεται το ηθικό του και του δίνετε δύναμη να συνεχίσει την προσπάθειά του. Χρησιμοποιείστε ενθαρρυντικά λόγια, καθώς έτσι του δείχνετε έμπρακτα ότι είστε δίπλα του όποτε σας χρειαστεί και ότι πράγματι οι προσπάθειές του αναγνωρίζονται.

Ενθαρρύνετέ το να χρησιμοποιεί την φωνή του

Ενθαρρύνετε το παιδί να χρησιμοποιεί την φωνή του και να εκφράζει αυτά που νιώθει, είτε είναι αρνητικά είτε θετικά. Με αυτόν τον τρόπο, θα μάθει να λέει «όχι» σε αυτά που δεν το ευχαριστούν πραγματικά αλλά κυρίως μαθαίνει ότι δεν πρέπει να ανέχεται μια μη επιθυμητή συμπεριφορά. Βεβαιωθείτε, παράλληλα, ότι το παιδί σας νιώθει ότι το ακούτε, καθώς αποτελεί την βάση για να μάθει να εξωτερικεύει τα συναισθήματά του. Όταν σας μιλά λοιπόν, φροντίστε να είστε καλός ακροατής και κάντε του ερωτήσεις, που θα το παρακινήσουν να σας πει περισσότερα.

Δώστε τους προσωπικό χώρο

Για ένα εσωστρεφές παιδί η επίσκεψη σε συγγενικά πρόσωπα ή φίλους, το σχολείο, ακόμα και το παιχνίδι στο πάρκο μπορεί να αποτελεί πρόκληση. Έτσι, είναι λογικό να χρειάζονται λίγο χρόνο μόνα τους, παίζοντας ή διαβάζοντας στο δωμάτιό τους. Δώστε λοιπόν, στο παιδί το προσωπικό του χώρο και χρόνο ώστε να φορτίσει τις κοινωνικές του «μπαταρίες» και να χαλαρώσει από την ένταση της ημέρας.