Οι ειδικοί μας ωθούν να διαβάζουμε στα παιδιά μας ήδη από το ξεκίνημα της ζωής τους. Ποιος, όμως, δεν έχει αναρωτηθεί αν αυτό έχει το παραμικρό νόημα από τη στιγμή που τα μικρούλια μας ακόμη δεν μπορούν να καταλάβουν ούτε μια λέξη; Όσο περίεργο και αν σας φαίνεται να διαβάζετε σε ένα μωράκι που μόλις και μετά βίας λέει τα πρώτα του «αγκού», υπάρχουν πολύ καλοί λόγοι να επιμείνετε.

Τι καταλαβαίνει;

Στην αρχή απολύτως τίποτα. Όμως και πάλι, απολαμβάνει το γεγονός ότι ακούει τη φωνή σας. Αν μάλιστα συνοδεύετε την ανάγνωση με ήχους και φροντίζετε να μπορεί να δει τις χρωματιστές εικόνες του βιβλίου του, η εμπειρία είναι ήδη αρκετά συναρπαστική.

Όταν όμως φτάσει στην ηλικία των έξι μηνών, θα αρχίσει να καταλαβαίνει και τις πρώτες απλές λεξούλες! Και λίγους μήνες αργότερα, θα αρχίσει να αντιδρά στην ανάγνωση, επαναλαμβάνοντας λέξεις ή φράσεις, ζητώντας ξανά και ξανά την αγαπημένη του ιστορία και δείχνοντας και κατονομάζοντας ζωάκια ή αντικείμενα που αναγνωρίζει. Με άλλα λόγια, θα μάθει να αντιλαμβάνεται τα βιβλία ως ψυχαγωγία – και αυτό μπορεί να γίνει η βάση για έναν μελλοντικό βιβλιοφάγο.

Πότε θα αρχίσει να συμμετέχει;

Πολύ πριν πει τις πρώτες του λέξεις, το μικρούλι σας θα μπορεί να αντιληφθεί πολλά περισσότερα από όσα νομίζετε. Θα αρχίσει να σας το δείχνει περίπου στην ηλικία των 12 με 18 μηνών, δείχνοντας στις εικόνες του βιβλίου τις λέξεις που αναγνωρίζει. Αν θέλετε να κάνετε την εμπειρία του ακόμη πιο γεμάτη, σας προτείνουμε να επιλέξετε βιβλία με διαφορετικές υφές και τρισδιάστατες εικόνες. Έτσι θα εμπλακεί ακόμη πιο έντονα στη διαδικασία της ανάγνωσης.