Τελευταία, τη συναντάμε ως βασικό συστατικό σε μάσκες απολέπισης και λάμψης αλλά και σε αντιγηραντικές μάσκες, σε έλαια καθαρισμού του προσώπου και σώματος, σε scrub, σε shower gels, σε σέρουμ, σε lip balm, σε conditioner μαλλιών, σε bath oils, ακόμα και σε υγρό σαπούνι χεριών. Έτσι είτε τη χρησιμοποιούμε στην επιδερμίδα, τα χείλη, τα μαλλιά ή το σώμα, είναι ιδανική για τη χειμωνιάτικη περιποίησή μας.

Ωστόσο μπορούμε κι εμείς να εκμεταλλευτούμε τις καλλυντικές ιδιότητες της κολοκύθας, φτιάχνοντας σπιτικές συνταγές ομορφιάς.

DIY συνταγές ομορφιάς με κολοκύθα

 

Για λιπαρή επιδερμίδα

 

Αναμειγνύουμε 1 κ.σ. πολτό κολοκύθας με 1 κ.σ. μηλόξιδο. Εφαρμόζουμε το μείγμα σε νωπή, καθαρή επιδερμίδα και αφήνουμε για 30’ μέχρι να στεγνώσει. Ξεπλένουμε με χλιαρό νερό και τελειώνουμε με κρύο. Στη συνέχεια, απλώνουμε την ενυδατική μας ως συνήθως.

Για ξηρή επιδερμίδα

 

Αναμειγνύουμε 2 κ.σ. πολτό κολοκύθας με ½ κ.σ. μέλι, ¼ γάλα και ¼ κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά. Απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα στο πρόσωπο, αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών, και το αφήνουμε περίπου μισή ώρα. Αυτή η μάσκα απολεπίζει, θρέφει και περιποιείται την επιδερμίδα. Ξεπλένουμε με χλιαρό νερό και στη συνέχεια απλώνουμε την ενυδατική μας.

Για αντιγήρανση

 

Για να μειώσουμε τις δυσχρωμίες και να αποκτήσουμε λάμψη, ανακατεύουμε 1 κ.σ. πολτό κολοκύθας, 1 κ.σ. χυμό λεμόνι και 1 κ.σ. έλαιο βιταμίνης Ε. Απλώνουμε το μείγμα σε νωπή, καθαρή επιδερμίδα 30’ ώσπου να στεγνώσει. Τέλος, ξεβγάζουμε με χλιαρό νερό.

Για ακμή

 

Ανακατεύουμε 2 κ.σ. πολτό κολοκύθας με ¼  κ.γλ. μέλι και ½ κ.γλ. κανέλα. Απλώνουμε το μείγμα σε καθαρό πρόσωπο και περιμένουμε μέχρι να στεγνώσει. Στη συνέχεια αφαιρούμε τη μάσκα με χλιαρό νερό και σκουπίζουμε το πρόσωπό μας απαλά ταμποναριστά. Συνεχίζουμε την περιποίησή μας, όπως κάνουμε πάντα μετά τον καθαρισμό.

Για αναζωογόνηση σώματος

 

Ανακατεύουμε ½ κούπα πολτό κολοκύθας με ½ κούπα τριμμένη καρύδα και ½ κ.σ. κανέλας. Απλώνουμε τη μάσκα σε όλο το σώμα, κάνοντας μασάζ και αφήνουμε τη μάσκα μέχρι να στεγνώσει. Ξεβγάζουμε με ζεστό νερό και σκουπίζουμε  ταμποναριστά με μια πετσέτα. Το δέρμα θα δείχνει αναζωογονημένο και τονωμένο.

 

Σημείωση: Για τον πουρέ κολοκύθας που θα χρησιμοποιήσουμε στις συνταγές ομορφιάς: Καθαρίζουμε τη κολοκύθα, την κόβουμε σε κομμάτια και τη ρίχνουμε στο μπλέντερ, μέχρι να πολτοποιηθεί. Αποθηκεύουμε τον πολτό που θα περισσέψει σε ένα γυάλινο βαζάκι και τον φυλάμε στο ψυγείο.