Το συκώτι είναι ένα πραγματικά εντυπωσιακό όργανο. Πρώτα από όλα, είναι τεράστιο! Και το μέγεθός του δεν είναι τυχαίο, καθώς είναι υπεύθυνο για την παραγωγή πρωτεϊνών, χοληστερόλης και χολής, την αποθήκευση βιταμινών, μετάλλων και υδατανθράκων, αλλά και για την αποτοξίνωση του οργανισμού από ουσίες όπως το αλκοόλ, τα φάρμακα και τα φυσικά υποπροϊόντα του μεταβολισμού μας. Επομένως, είναι εύκολο να αντιληφθούμε πόσο μεγάλη σημασία έχει η διατήρηση της υγείας του. Οι παρακάτω τροφές μπορούν να μας βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια.

Επτά τροφές που ενισχύουν την υγεία του ήπατος

Καφές

Η λίστα ξεκινά με ευχάριστα νέα. Το αγαπημένο μας ρόφημα φαίνεται πως είναι ικανό να προστατεύσει από την ανάπτυξη σοβαρών προβλημάτων του ήπατος, ακόμη και άτομα τα οποία ήδη πάσχουν από χρόνιες ασθένειες που επηρεάζουν το συγκεκριμένο όργανο. Αιτία για αυτό είναι η ικανότητα του καφέ να αποτρέπει τη συσσώρευση λίπους και κολλαγόνου στο συκώτι, να μειώνει τη φλεγμονή, αλλά και να αυξάνει την ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία γλουταθειόνη στο σώμα μας. Η θετική επίδρασή του είναι πιο έντονη όταν καταναλώνουμε τουλάχιστον τρεις κούπες την ημέρα.

Τσάι

Μια εκτεταμένη ιαπωνική έρευνα ανακάλυψε ότι 5 – 10 κούπες πράσινου τσαγιού την ημέρα συνδέονταν με τη βελτιωμένη υγεία του ήπατος, όπως αυτή αποτυπωνόταν στις αιματολογικές εξετάσεις των συμμετεχόντων. Άλλη έρευνα έχει δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πράσινο τσάι έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του ήπατος. Ωστόσο, αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με το συκώτι σας, μην σπεύσετε να εντάξετε το πράσινο τσάι στη διατροφή σας με κάθε του μορφή. Τα συμπληρώματα διατροφής με εκχύλισμα πράσινου τσαγιού έχουν ενοχοποιηθεί για δημιουργία βλαβών στο ήπαρ. Επομένως, βεβαιωθείτε πως έχετε λάβει τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.

Γκρέιπφρουτ

Αυτά τα ξινά εσπεριδοειδή περιέχουν δύο σημαντικά αντιοξειδωτικά, τη ναριγκενίνη και την ναριγκίνη, τα οποία προστατεύουν το συκώτι με δύο τρόπους: μειώνουν τις φλεγμονές και προστατεύουν τα κύτταρα. Αν και η ευεργετική δράση αυτών των συστατικών είναι εξακριβωμένη, δεν υπάρχουν ακόμη έρευνες που να αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση του ίδιου του φρούτου ή του χυμού του έχει έντονα θετική επίδραση στο ήπαρ. Ωστόσο, δεν χάνετε κάτι αν το προσθέσετε στη διατροφή σας!

Μύρτιλλο και κράνμπερι

Αυτά τα λαχταριστά φρούτα του δάσους περιέχουν ανθοκυανίνες, μια μορφή αντιοξειδωτικών που τους χαρίζει και το έντονο χρώμα τους. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν εκπονηθεί σε ανθρώπους και ζώα, η κατανάλωσή τους μπορεί να προστατεύσει το συκώτι μας από μια σειρά από βλάβες. Επιπλέον, σε πειράματα που έγιναν σε δοκιμαστικούς σωλήνες, το εκχύλισμα μύρτιλλου ήταν ικανό να ανακόψει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του ήπατος.

Χυμός παντζαριού

Αποτελεί εξαιρετική πηγή των βεταλαΐνων, μιας μορφής αντιοξειδωτικών που ενδέχεται να ενισχύουν την καρδιακή υγεία και να μειώνουν τις οξειδωτικές βλάβες και τις φλεγμονές. Αν και μέχρι στιγμές οι έρευνες που συνδέουν τον συγκεκριμένο χυμό με την υγεία του ήπατος έχουν γίνει σε ζώα, σε άλλες μελέτες έχει αποδειχθεί η ευεργετική του δράση στη γενικότερη υγεία του ανθρώπινου σώματος. Επομένως, η προσθήκη του στη διατροφή σας είναι βέβαιο πως θα σας ωφελήσει.

Λιπαρά ψάρια

Είναι γνωστό πως τα ωμέγα – 3 καλά λιπαρά είναι ευεργετικά για τον οργανισμό μας. Μεταξύ άλλων ενισχύουν την υγεία της καρδιάς, ενώ έχουν ακόμη και αντιγηραντικές ιδιότητες. Σύμφωνα με έρευνες, παράλληλα οχυρώνουν και την υγεία του συκωτιού μας, καθώς αποτρέπουν τη συσσώρευση λίπους, κρατούν τα ένζυμα σε φυσιολογικά επίπεδα, καταπολεμούν τις φλεγμονές και βελτιώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη. Εκτός από την τακτική κατανάλωση αυτών των πολύτιμων λιπαρών, έχει σημασία και η αναλογία τους προς τα ωμέγα – 6 λιπαρά που βρίσκουν τον δρόμο τους για το σώμα μας. Φαίνεται πως όταν τα ωμέγα – 6 λιπαρά, τα οποία περιέχονται σε πολλά φυτικά έλαια, ξεπερνούν κατά πολύ τα ωμέγα – 3, ο κίνδυνος για ασθένειες του ήπατος αυξάνεται σημαντικά.

Ελαιόλαδο

Είμαστε πολύ τυχεροί που ζούμε σε μια χώρα με μεγάλη παραγωγή ελαιολάδου. Το συγκεκριμένο πολύτιμο έλαιο κάνει καλό στην καρδιά, τον μεταβολισμό, αλλά και στο συκώτι μας. Ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα είναι αρκετό για να βελτιώσει τα επίπεδα των ενζύμων στο ήπαρ, αλλά και να μειώσει τη συσσώρευση λίπους.