Ήδη από όταν ήταν νήπιο μπορούσε να χειρίζεται το tablet καλύτερα από εσάς. Τώρα που έχει πια φτάσει στη σχολική ηλικία, απαιτεί να περνά όλο και περισσότερο χρόνο μπροστά στις οθόνες. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό: Το διαδίκτυο είναι ένας πραγματικός θησαυρός συσσωρευμένης γνώσης και οι δεξιότητες στην προσπέλασή του αποτελούν πολύτιμο εργαλείο για το μέλλον του. Ωστόσο, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, κρύβει και τεράστιους κινδύνους. Από επικίνδυνους ενήλικες μέχρι κακόβουλους συμμαθητές που επιδίδονται σε cyber bullying, οι παγίδες είναι πολλές και τα παιδιά δεν καταφέρνουν πάντα να τις αποφύγουν – ακόμη και αφού μπουν στην εφηβεία. Για αυτό και είναι πολύ σημαντικό να λάβετε τα μέτρα σας.

Παιδί και ασφάλεια στο διαδίκτυο

Εκπαιδευτείτε

Μια απλή αναζήτηση θα σας επιτρέψει να μάθετε ποιους ιστότοπους προτιμούν συχνότερα τα παιδιά της ηλικίας του. Είναι πολύ σημαντικό να τους γνωρίζετε, γιατί μόνο έτσι θα είστε σε θέση να αντιληφθείτε ακριβώς τι πρέπει να προσέχει και εκείνο. Ουσιαστικά, πρόκειται για την ίδια λογική που σας υπαγορεύει να έχετε εικόνα και για τα πραγματικά μέρη που επισκέπτεται ώστε να είστε σίγουροι για την ασφάλειά του.

Ορίστε κανόνες

Μην περιμένετε την πρώτη κακοτοπιά για να επιβάλετε και την πρώτη απαγόρευση. Εξηγήστε του πώς περιμένετε να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο και τι θα πρέπει να αποφεύγει, παραθέτοντας και τις αιτίες.

Επιμείνετε στα προσωπικά δεδομένα

Η διεύθυνσή του, ο αριθμός του τηλεφώνου του, το καθημερινό του πρόγραμμα δεν θα πρέπει να αναρτηθούν ποτέ στο διαδίκτυο, αλλά ούτε και να επικοινωνηθούν μέσω μηνυμάτων σε άτομα που δεν γνωρίζει προσωπικά. Το ίδιο, φυσικά, ισχύει και για τους κωδικούς πρόσβασης στα προφίλ που πιθανώς διαθέτει.

Εξηγήστε του ότι όλα είναι δημόσια

Όσο μεγαλώνει, τόσο θα αυξάνεται και η επιθυμία του να δημιουργήσει δικό του λογαριασμό στα κοινωνικά δίκτυα. Ακόμη και αν του το απαγορεύσετε, είναι πολύ πιθανό να σας παρακούσει. Για αυτό φροντίστε να του εξηγήσετε ότι καμιά πληροφορία δεν είναι ασφαλής από τη στιγμή που δημοσιεύεται. Μπορεί να έχει ρυθμίσει τον λογαριασμό του ώστε να είναι ιδιωτικός, όμως τα άτομα που έχει στις επαφές του μπορούν πολύ εύκολα να αποθηκεύσουν μια φωτογραφία του και να τη μοιραστούν με οποιονδήποτε. Και φυσικά το ίδιο ισχύει και για εκείνες που ανταλλάσσει μέσω μηνυμάτων. Επομένως, το πιο ασφαλές είναι να μοιράζεται στο διαδίκτυο μόνο τα πράγματα που δεν θα το ενοχλούσε αν γίνονταν γνωστά σε όλους.

Παραμείνετε προσιτοί

Όπως σε όλα τα ζητήματα, έτσι και στην περίπτωση του διαδικτύου, σίγουρα θα παραβεί ορισμένους από τους κανόνες που θα του θέσετε. Και φυσικά, αυτό θα πρέπει να έχει κάποιες συνέπειες, όμως η ασφάλειά του είναι η βασική σας προτεραιότητα. Για αυτό φροντίστε να μην φοβάται να ζητήσει τη βοήθειά σας. Πείτε του ότι θα είστε εκεί για οτιδήποτε χρειαστεί και βεβαιωθείτε ότι αν χρειαστεί να επιβάλετε συνέπειες για τις κινήσεις του, αυτές δεν θα είναι δυσανάλογες προς τις πράξεις του. Επίσης, έχετε υπόψη σας ότι ακόμη και αν προσπαθήσει να ακολουθήσει όλες τις συμβουλές σας, δεν αποκλείεται να καταλήξει σε μια επικίνδυνη σελίδα χωρίς καν να το καταλάβει.

Συζητήστε

Προσπαθήστε να μην συζητάτε για το διαδίκτυο μόνο σε αρνητικό τόνο. Μιλήστε για τις αγαπημένες σας σελίδες και μοιραστείτε μαζί του αστεία βίντεο. Έτσι αυξάνετε και τις πιθανότητες να έρθει σε σας και αν πέσει πάνω σε μια λιγότερο ευχάριστη πτυχή του διαδικτύου.

Επιλέξτε το σημείο

Όσο είναι ακόμη μικρό, φροντίστε ο υπολογιστής που χρησιμοποιεί να βρίσκεται στο σαλόνι ή σε κάποιο άλλο κοινόχρηστο δωμάτιο. Με αυτό τον τρόπο είναι πιο δύσκολο να αποκτήσει εν αγνοία σας επικίνδυνους διαδικτυακούς φίλους ή να επισκεφθεί κάποιον πορνογραφικό ιστότοπο. Αργότερα, θα πρέπει να του προσφέρετε σταδιακά περισσότερη ιδιωτικότητα.

Βάλτε όρια

Μπορεί να του έχετε τυφλή εμπιστοσύνη, όμως όπως προαναφέραμε, δεν είναι καθόλου δύσκολο μια αθώα αναζήτηση στο διαδίκτυο να το οδηγήσει σε μια λιγότερο αθώα ιστοσελίδα. Για αυτό, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε τα εργαλεία γονεϊκού ελέγχου που προσφέρονται από τους browsers και τις μηχανές αναζήτησης. Εκτός από τα αποτελέσματα που θα του εμφανίζονται, μπορείτε να ορίσετε και τον χρόνο που περνά στο διαδίκτυο, αλλά και τους ιστότοπους που θα είναι προσβάσιμοι. Επιπλέον, όσο είναι ακόμη μικρό, καλό είναι να ελέγχετε το ιστορικό του browser, ώστε να βεβαιωθείτε ότι απέφυγε τις κακοτοπιές.