Ο καφές που συνοδεύει το πρωινό σας κάνει πολλά περισσότερα από το να σας ξυπνάει. Αποτελώντας ίσως το πιο δημοφιλές ρόφημα, χάρη στα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών και ευεργετικών θρεπτικών συστατικών, φαίνεται ότι «κρύβει» πολλά οφέλη για την σωματική μας υγεία.

  • Αυξημένα επίπεδα ενέργειας

Είναι γνωστό ότι ο καφές μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερο κουρασμένοι, αυξάνοντας τα επίπεδα ενέργειάς τους. Αυτό συμβαίνει καθώς περιέχει την καφεΐνη, η οποία με την σειρά της παρεμποδίζει έναν ανασταλτικό νευροδιαβιβαστή στο εγκέφαλο, με αποτέλεσμα την διέγερση και την βελτίωση της διάθεσης όπως και της λειτουργίας ορισμένων εγκεφαλικών περιοχών.

  • Ενισχύει την απόδοση

Η καφεΐνη μπορεί να ενισχύσει την φυσική απόδοση, αφού όχι μόνο μειώνει τον πόνο και την κόπωση μετά από μία έντονη προπόνηση αλλά ενδεχομένως να συμβάλλει στην καύση του λίπους και την τόνωση του μεταβολισμού. Ωστόσο, είναι πιθανό η εν λόγω δράση της να μειωθεί σε άτομα που πίνουν καφέ μακροπρόθεσμα.

  • Βοηθά τον εγκέφαλο

Θα έχετε σίγουρα παρατηρήσει ότι μια κούπα καφέ μπορεί να σας «ξυπνήσει» άμεσα από την υπνηλία που μπορεί να αισθανθείτε, συνήθως στην μέση της ημέρας. Σε δόσεις έως 300mg, σύμφωνα με μελέτες, φαίνεται ότι ενισχύει την προσοχή, μειώνει τον χρόνο αντίδρασης και ενδυναμώνει την συγκέντρωση, που σημαίνει ότι μπορείτε να διαχειριστείτε ευκολότερα ένα μεγάλο, βαρετό ή και κουραστικό πρότζεκτ.

  • Καταπολεμά τις ημικρανίες

Η καφεΐνη συμβάλλει στην καταπολέμηση της ημικρανίας ή και των πονοκεφάλων τάσης, μειώνοντας το πρήξιμο των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου. Αυτός είναι και ο λόγος που ορισμένα αναλγητικά εμπεριέχουν στα συστατικά τους, μεταξύ άλλων, και την καφεΐνη.

  • Περιέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά

Πολλά από τα θρεπτικά συστατικά που εμπεριέχονται στους κόκκους του, καταλήγουν στην κούπα του καφέ σας, όπως οι βιταμίνες Β2, Β5, Β1 αλλά και το μαγνήσιο και το κάλιο. Επίσης ο καφές έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού.

Πότε μας βλάπτει ο καφές;

Η καφεΐνη είναι γνωστό ότι αυξάνει την εγρήγορσή μας, παρεμποδίζοντας τις επιδράσεις της αδενοσίνης, χημικής ουσίας που απελευθερώνεται από τον εγκέφαλο και μας κάνει να αισθανόμαστε κούραση. Ταυτόχρονα, ενεργοποιεί την έκκριση της αδρεναλίνης, που σχετίζεται με την αυξημένη ενέργεια. Ωστόσο, σε μεγάλες δόσεις ενδέχεται οι επιδράσεις αυτές να γίνουν εντονότερες, προκαλώντας άγχος ή και νευρικότητα. Παράλληλα η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει και αϋπνία.

Τα διεγερτικά αποτελέσματα του καφέ επιπλέον, ενδέχεται να προκαλέσουν μεταβολή του καρδιακού ρυθμού, κάνοντας την καρδιά να χτυπά πιο γρήγορα ενώ ενδέχεται να αισθανθεί κανείς κούραση ή απότομη μείωση της ενέργειάς του, μόλις η καφεΐνη εγκαταλείψει τον οργανισμό.