Από τις πιο κοινές ερωτικές φαντασιώσεις τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες είναι η κυριαρχία ή η υποταγή στο σύντροφο.

Πρόκειται για μία φαντασίωση εξαιρετικά δημοφιλή, καθώς αποτελεί αντικείμενο μελέτης χιλιάδων ψυχολογικών ερευνών, έχει ιδρύσει τις ανθηρές βιομηχανίες των σαδομαζοχιστικών sex toys (μαστίγια, χειροπέδες κ.α.) και έχει εμπνεύσει σεναριογράφους για αμέτρητα τολμηρά κινηματογραφικά έργα (όπως «Οι Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι»).

Σύμφωνα με έρευνες, η πλειοψηφία των γυναικών είναι πιο πιθανό να αναλάβουν τον ρόλο της υποτακτικής σε μία σχέση, όταν συναντήσουν το σωστό κυρίαρχο αρσενικό.

Βέβαια, ισχύει και το αντίθετο:  είναι αρκετές και οι γυναίκες που έχουν… δίψα για εξουσία, συνεπώς οι σαδομαζοχιστικές τάσεις δεν έχουν αρσενική ή θηλυκή ταυτότητα.

Ο «πόλεμος» των φύλων

Το ποιος θα υπερισχύσει σε μια σχέση όταν και οι δυο έχουν έντονες προσωπικότητες, θυμίζει τη μάχη των δυο φύλων.

Τα παιχνίδια εξουσίας αρχίζουν από τον/τη σύντροφο που πιστεύει ότι πρέπει να έχει τον έλεγχο της σχέσης. Στα παιχνίδια εξουσίας, στόχος είναι η ανισότητα στους συντροφικούς ρόλους και το μέσο οι χειριστικές συμπεριφορές.

Σε κάποιες περιπτώσεις, οι κανόνες της σχέσης και οι απαιτήσεις διατυπώνονται ευθέως στον/στη σύντροφο υπό τη μορφή προφορικού συμβολαίου -π.χ. «για να είμαστε μαζί, δεν θα κάνεις τίποτα, χωρίς να με ρωτήσεις».

Κυριαρχία

Οι κυρίαρχοι στην αρχή μοιάζουν πολύ τέλειοι για να είναι αληθινοί. Στην πορεία της σχέσης βγάζουν προς τα έξω ένα χαρακτήρα εγωιστή, επίμονο, και αναίσθητο.

Δίνουν προτεραιότητα στις δικές τους ανάγκες, αδιαφορώντας για τα «θέλω» και τις ανάγκες του/της συντρόφου τους. Η σχέση τους με ένα άτομο υποτακτικό λειτουργεί ως μέσω επιβεβαίωσης της ανωτερότητάς τους.

Χαρακτηριστικά των κυρίαρχων:

  • Ο ρόλος τους είναι καθοδηγητικός (έμμεσα ή άμεσα) και αυταρχικός: αρέσκονται να δίνουν εντολές, π.χ. «έλα», «φύγε», και να έχουν απαιτήσεις.
  • Τους αρέσει να συμβουλεύουν, χωρίς να δέχονται το αντίστροφο.
  • Οι κυρίαρχοι παίρνουν αποφάσεις για τον/τη σύντροφό τους
  • Οι κυρίαρχοι αποθαρρύνουν τις πρωτοβουλίες του/της συντρόφου τους, με πάγια τακτική την επίκριση
  • Μπορεί να είναι τιμωρητικοί -π.χ. να μην παρέχουν στον άλλο αυτό που χρειάζεται

Υποταγή: Ισορροπία και Ολοκλήρωση

Μπορεί βέβαια να αποδειχθεί εξαιρετικά απελευθερωτικό και απολαυστικό για έναν άνδρα ή μια γυναίκα να συμπεριφερθεί με πειθήνιο τρόπο στην ερωτική συνεύρεση.

Το υποτακτικό άτομο υπακούει και ακολουθεί αυτό που ορίζει ο ερωτικός σύντροφος του/της. Παραδίνεται στον εαυτό και αφήνεται σε αυτό που υπαγορεύει ο/η κυρίαρχος του ερωτικού παιχνιδιού.

Ο/η κυρίαρχος σκηνοθετεί και ο υποτακτικός ακολουθεί, απολαμβάνει, υπομένει. Δεν χρειάζεται διόλου να αναρωτηθεί για το σωστό και το λάθος για όσο υπάρχει η δεδομένη ιεραρχία μεταξύ τους.

Χαρακτηριστικά των υποταγμένων:

  • Τους αρέσει όταν ο σύντροφος υψώνει τη φωνή
  • Διεγείρονται από την ικανοποίηση του συντρόφου
  • Θέλουν συνήθως να είναι από κάτω
  • Δεν βιάζεται να ολοκληρώσει και ενίοτε το παίζει και «δύσκολος/η»
  • Ενίοτε διεγείρονται με ερωτικά αντικείμενα, το δέσιμο ή ακόμα και τη χρήση βίας.