Είναι καλό να μάθουμε από μικρή ηλικία στα παιδιά, απαραίτητους κανόνες υγιεινής αλλά και τρόπους για να καθαρίζουν συγκεκριμένες επιφάνειες του προσωπικού τους χώρου αλλά και κοινόχρηστων σημείων του σπιτιού. Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζετε ότι τα παιδιά θα ξέρουν πώς και πότε θα πρέπει να καθαρίζουν, προκειμένου να απομακρυνθούν τυχόν παθογόνοι μικροοργανισμοί, που μας αρρωσταίνουν όπως τα μικρόβια ή τα βακτήρια. Μερικοί τρόποι είναι:

Τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο χεριών

Το τακτικό και  σχολαστικό πλύσιμο των χεριών αποτελεί τον αποτελεσματικότερο τρόπο για να σταματήσετε την εξάπλωση των μικροβίων. Έτσι είναι σημαντικό να του μάθετε να πλένει τα χέρια του πριν και αφού φάει, αφού γυρίσει σπίτι από έξω, πριν αλλά και μετά την χρήση του μπάνιου. Στην περίπτωση που δεν είναι κοντά σε μπάνιο ή νεροχύτη, μπορεί πάντα να χρησιμοποιήσει ένα αλκοολούχο απολυμαντικό τζελ ή ακόμα και υγρά μαντηλάκια με αντιμικροβιακή δράση.

Χρησιμοποιούμε σωστά τα χαρτομάντιλα

Μόλις το παιδί μάθει πώς να φυσάει την μυτούλα του, είναι σημαντικό να αποκτήσει την συνήθεια να τα πετάει αμέσως μετά την χρήση τους, αντί να τα αφήνει στο τραπέζι, το γραφείο ή το πάτωμα. Ορισμένα βακτήρια και ιοί μπορούν να επιβιώσουν έως και δύο ώρες στις επιφάνειες, για αυτό είναι σημαντικό να τα πετάμε απευθείας. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει ένας κάδος απορριμμάτων στο δωμάτιο του, το χώρο που παίζει αλλά και σε κοινόχρηστους χώρους του σπιτιού, τους οποίους θα μπορεί να χρησιμοποιεί.

Μοιραζόμαστε… αλλά όχι τα πάντα

Αν και είναι σημαντικό να του μάθετε να μοιράζεται τα παιχνίδια με τους φίλους του ή να περιμένει την σειρά του για να παίξει, κρίνεται απαραίτητο να διαχωρίσετε ποια αντικείμενα είναι αυστηρά για προσωπική χρήση. Εξηγήστε του ότι αντικείμενα όπως οι χτένες, οι βούρτσες και τα καπέλα δεν θα πρέπει να δανείζονται, αφού αποτελούν αντικείμενα που διευκολύνουν την μετάδοση ψειρών από παιδί σε παιδί. Άλλα αντικείμενα είναι τα φλιτζάνια, τα πιρούνια και οτιδήποτε βάζει στο στόμα του.

Καθαρίζουμε καλά την κουζίνα

Όταν το μικρό σας μεγαλώσει λίγο μπορείτε να του διδάξετε πώς κρατάμε καθαρή την κουζίνα, ιδιαίτερα σημαντικό χώρο μιας και εκεί προετοιμάζουμε τα γεύματα και τρώμε, οπότε θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε απομακρύνει τυχόν μικρόβια. Πριν ξεκινήσετε τις προετοιμασίες, πλύνετε μαζί με το παιδί τα χέρια σας, ώστε να το βοηθήσετε να δημιουργήσει μια ρουτίνα. Έπειτα μην ξεχνάτε να πλένετε καλά κάθε επιφάνεια ή σκεύος έχετε χρησιμοποιήσει για να μαγειρέψετε. Σκουπίστε συχνά τους πάγκους αλλά και τις χειρολαβές των ντουλαπιών ή του ψυγείου με απολυμαντικό. Στο τέλος, μην ξεχάσετε φυσικά να πλύνετε και πάλι τα χέρια σας αλλά και να αλλάζετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τις πετσέτες και τα σφουγγάρια της κουζίνας.