Η άνοιξη είναι προ των πυλών – οι αμυγδαλιές ανθίζουν, οι μέρες μεγαλώνουν και ο καιρός σιγά-σιγά ζεσταίνει. Όσο όμως και αν θέλουμε να απολαύσουμε τις βόλτες στα πάρκα και τις παιδικές χαρές με τα μικρά μας, οι αλλεργίες, που κάνουν αυτή την εποχή την εμφάνισή τους, μας δυσκολεύουν.

Οι αλλεργίες είναι ουσιαστικά η αντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος σε κάποια ουσία, η οποία εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι ο βήχας, ο ξηρός λαιμός, το φτέρνισμα, το συνάχι, τα μάτια που κοκκινίζουν και δακρύζουν αλλά και η αλλεργική ρινίτιδα που οφείλεται κυρίως στη γύρη και στη σκόνη.

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να προστατέψουμε τα παιδιά από τα δυσάρεστα αυτά συμπτώματα;

Βήμα 1 – Αερισμός & καθαριότητα σπιτιού

Τα μέτρα προστασίας απέναντι στις αλλεργίες ξεκινούν από τη σωστή καθαριότητα και τον καλό αερισμό του σπιτιού. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να ανανεώνουμε τον αέρα, ανοίγοντας τα παράθυρα, ιδιαίτερα στους χώρους που τα παιδιά περνούν τον περισσότερο χρόνο, όπως το υπνοδωμάτιο και το σαλόνι. Σημαντικό επίσης μέτρο είναι να αερίζονται καθημερινά τα σεντόνια, τα μαξιλάρια και τα διάφορα σκεπάσματα των παιδιών, ενώ καλό θα ήταν να μην στρώνουμε το κρεβάτι τους αμέσως μετά το πρωινό ξύπνημα.

Βήμα 2 – Ακάρεα & μύκητες

Μεγάλο ποσοστό των παιδιών παρουσιάζει αλλεργίες που οφείλονται στα ακάρεα της σκόνης. Όπως και παραπάνω, μια από τις λύσεις είναι ο καθημερινός αερισμός των σεντονιών και των σκεπασμάτων, καθώς ο ήλιος βοηθά στο να εξολοθρευτούν τα ακάρεα. Επίσης, καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τα βαριά χαλιά και τις μοκέτες που δεν είναι εύκολο να τιναχτούν και να σκουπίζουμε συχνά το σπίτι με την ηλεκτρική σκούπα ώστε να απομακρύνεται η σκόνη. Για ακόμα καθαρότερη ατμόσφαιρα, μην ξεχνάτε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και έναν ιονιστή, ο οποίος μπορεί να εκτελέσει και χρέη καθαριστή αέρα, καθώς είναι εξοπλισμένος με ειδικά φίλτρα τα οποία παγιδεύουν την σκόνη, τη γύρη και τους μικροοργανισμούς.

Οι μύκητες είναι άλλος ένας παράγοντας που επιδεινώνει τις αλλεργίες και συνήθως αναπτύσσονται σε χώρους με υγρασία, όπως είναι το μπάνιο, η κουζίνα και οι αποθήκες. Για να μειωθούν οι υδρατμοί και τα επίπεδα υγρασίας σε αυτούς τους χώρους, η καλύτερη επιλογή είναι να επενδύσουμε σε έναν ποιοτικό αφυγραντήρα.

Συσκευές ιονιστή και αφυγραντήρα, μπορείτε να τις βρείτε εύκολα κάνοντας μια επίσκεψη σε ένα κατάστημα MediaMarkt. Και επειδή μιλάμε για αλλεργίες και πρόληψη, τα Mediamarkt αποτελούν ιδανική επιλογή καθώς πρόκειται για σύγχρονα, ευρύχωρα καταστήματα με εξειδικευμένα συστήματα εξαερισμού που επιτρέπουν την ανακύκλωση του αέρα με φρέσκο, δημιουργώντας ένα άνετο και υγιεινό περιβάλλον, ιδανικό για εσάς και τα παιδία σας που μπορεί να υποφέρουν από αλλεργίες.

Εναλλακτικά μπορείτε να επισκεφθείτε το www.mediamarkt.gr και να αποκτήσετε τη συσκευή που επιθυμείτε, επωφελούμενοι των δωρεάν μεταφορικών, της δυνατότητας αυθημερόν παράδοσης και επιλέγοντας τον τρόπο πληρωμής που σας ταιριάζει.

Βήμα 3 – Άλλες προφυλάξεις

Ιδανικά για να προστατέψουμε τα παιδιά που έχουν αλλεργίες που σχετίζονται με τη γύρη, δεν θα πρέπει να έρχονται καθόλου σε επαφή με αυτή. Αυτό βέβαια είναι πρακτικά αδύνατο, επομένως θα πρέπει να βρούμε μερικούς τρόπους να περιορίσουμε το φαινόμενο. Αρχικά, ας αποφεύγουμε τις άσκοπες βόλτες στα πάρκα ή στην εξοχή όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθισμένων δέντρων και λουλουδιών και ας προτιμάμε παραθαλάσσιες περιοχές για τις βόλτες με τα μικρά μας, όπου συνήθως υπάρχει μικρότερη ποσότητα γύρης.

Όταν φυσάει καλό θα είναι να κλείνουμε τα παράθυρα του σπιτιού για να μην μεταφέρεται στο εσωτερικό γύρη και σκόνη, ενώ δεν θα πρέπει να αφήνουμε πολλές ώρες τα ρούχα κρεμασμένα έξω γιατί και σε αυτή την περίπτωση θα μεταφερθεί η γύρη που έχει κολλήσει πάνω τους.

Τέλος, όταν επιστρέφουν τα παιδιά από έξω θα πρέπει να αλλάζουν ρούχα, και τα παλιά να τινάζονται όσο το δυνατόν καλύτερα.