Συνήθως η μετάβαση της διατροφής ενός μωρού σε στέρεες τροφές ενδέχεται να ξεκινήσει μεταξύ τεσσάρων ή και έξι μηνών, αν και αυτό εξαρτάται από το ίδιο το μωράκι. Εάν το παιδί είναι έτοιμο να δοκιμάσει στέρεες τροφές, θα σας το δείξει ενώ πιθανές ενδείξεις αποτελούν τα ακόλουθα:

  • Μπορεί να κρατήσει το κεφαλάκι του και να καθίσει σε όρθια θέση.
  • Το μωρό έχει χάσει το αντανακλαστικό της γλώσσας που σπρώχνει την τροφή έξω από το στόμα.
  • Το μικρό σας φαίνεται περίεργο και κοιτάζει τα πάντα γύρω του.
  • Ενδέχεται να πεινάει αφού έχει φάει την ημερήσια ποσότητα γάλακτος.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου πως ορισμένα μωράκια ξεκινούν τα στερεά μεταξύ του πέμπτου και του έκτου μήνα ενώ είναι σημαντικό να μην κάνετε την μετάβαση αυτή πριν τον τέταρτο μήνα. Παράλληλα με τις στερεές τροφές, θα ήταν καλό να το θηλάζετε μέχρι να κλείσει τουλάχιστον το πρώτο έτος.

Πειραματισμός

Στην αρχή της μετάβασης, θα χρειαστεί να πειραματιστείτε για να βρείτε τι λειτουργεί καλύτερα για το μωρό σας. Εάν του αρέσει το γάλα και παρατηρείτε ότι θέλει να πίνει, μπορείτε να ξεκινάτε την ημέρα σας, δίνοντάς του ένα μπουκάλι γάλα. Εξάλλου, μέχρι να φτάσει τους επτά έως και δέκα μήνες, οι περισσότερες θερμίδες θα προέρχονται από αυτό. Ως εκ τούτου, η μετάβαση αυτή έχει να κάνει περισσότερο με τον χρόνο που θα χρειαστεί το μωρό για να μάθει και συνηθίσει τις διαφορετικές υφές αλλά και για να ανακαλύψει ποιες είναι οι γεύσεις που του αρέσουν.

Με ποιες τροφές ξεκινάμε;

Κρέμα δημητριακών

Όταν το μωρό σας φτάσει τον τέταρτο έως και τον έκτο μήνα, θα ήταν καλό να ξεκινήσετε με την κρέμα από απλά δημητριακά, που είναι εμπλουτισμένη με σίδηρο Τα επίπεδα του σιδηρού του βρέφους μειώνονται μετά την γέννησή του, για αυτό η κρέμα δημητριακών αποτελεί μια καλή πρώτη επιλογή.

Φρούτα, κρέας και λαχανικά

Κάπου ανάμεσα στον τέταρτο και τον όγδοο μήνα, μπορείτε να αφήσετε το μικρό σας να δοκιμάσει φρούτα, κρέας και λαχανικά, που αποτελούν πηγές πρωτεϊνών και άλλων θρεπτικών συστατικών, απαραίτητων για την ανάπτυξή του.

Ψιλοκομμένα ή πουρές

Μόλις το παιδί συνηθίσει τις στέρεες τροφές και είναι σε θέση να τις διαχειριστεί, μπορείτε να δοκιμάσετε τις ψιλοκομμένες τροφές, αντί του πουρέ. Προσέξτε ώστε το παιδί να μπορεί να κρατήσει με τα δάχτυλα του την τροφή και να μην είναι σκληρή. Είναι σημαντικό, συγκεκριμένα, η τροφή του να είναι τόσο μαλακή, που να μπορεί να την λιώσει με λίγη πίεση. Παράλληλα, είναι σημαντικό να επιβλέπετε πάντα το παιδί όταν τρώει.