Η καραντίνα είναι δύσκολη για όλους. Ακόμη πιο δύσκολη, όμως, είναι για τα μικρά μας. Μπορεί στην αρχή να ενθουσιάστηκαν που περνούν περισσότερο χρόνο με τη μαμά και τον μπαμπά, τώρα όμως έχουν ήδη αρχίσει να δυσανασχετούν από το κλείσιμο στο σπίτι και τις μέρες που έχουν περάσει μακριά από τους συμμαθητές τους. Και φυσικά, έχει αρχίσει να τους λείπει και η μαθησιακή διαδικασία. Ευτυχώς, έχετε τη δυνατότητα να ενισχύσετε τις γνώσεις του μικρού σας μέσα από διασκεδαστικά παιχνίδια που θα απολαύσει τόσο εκείνο όσο και εσείς.

Ο κρυμμένος θησαυρός (της γνώσης)

Ετοιμάστε ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού κατάλληλο για την ηλικία του. Για παράδειγμα, αν θέλετε να μάθει τα χρώματα, μπορεί το πρώτο στοιχείο να του ζητά να βρει το κόκκινο βάζο, όπου θα κρύβεται ένα δεύτερο που θα το καλεί να ψάξει κάτω από το μπλε μαξιλάρι.

Συλλαβίσματα

Ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι τα μικρά μας να μάθουν να συλλαβίζουν. Για να τα βοηθήσουμε δεν είναι απαραίτητο να στεκόμαστε πάνω από βιβλία δείχνοντάς τους λέξεις. Μπορείτε να τους δείξετε πώς γράφεται μια συλλαβή (π.χ. “κα”) και μετά να τους ζητήσετε να βρουν μέσα στο σπίτι αντικείμενα που αρχίζουν από αυτή (π.χ. καρέκλα, καλοριφέρ, κάλτσες και τα λοιπά).

Γραφή

Και σε αυτή την περίπτωση οι επιλογές σας δεν περιορίζονται στο χαρτί και το μολύβι. Τα γράμματα μπορούν να σχηματιστούν με πλαστελίνη, αφρό ξυρίσματος ή ενώνοντας τις τελίτσες που έχει σχηματίσει η μαμά στο χαρτί. Έτσι, η γραφή γίνεται παιχνίδι!

Χρώματα

Εκτός από το κυνήγι χαμένου θησαυρού που περιγράψαμε παραπάνω, υπάρχουν πολλοί τρόποι να μάθετε στο μικρό σας τα χρώματα ενώ βρίσκεστε στο σπίτι. Ένας από τους πιο… πονηρούς συνδυάζει το τερπνόν μετά του ωφελίμου: Στο τέλος του παιχνιδιού ζητήστε του να βάλει τα παιχνίδια του στη θέση τους, δίνοντας προτεραιότητα με βάση τα χρώματα: Πρώτα τα ροζ, μετά τα γαλάζια, μετά τα πορτοκαλί κλπ.

Αριθμητική

Σίγουρα το σπίτι σας έχει κρυμμένους αριθμούς. Είτε πρόκειται για τον τόμο 1 και 2 κάποιου βιβλίου, είτε για το βάρος μιας συσκευασίας, μπορείτε να ζητήσετε από το μικρό σας να τους αναζητήσει. Αρκεί να του πείτε ότι πρέπει να βρει το “5” που έχετε εντοπίσει στο χώρο.

Μουσική

Είμαστε σίγουροι ότι ήδη έχετε χορέψει πολύ σε αυτές τις λίγες μέρες καραντίνας. Ήρθε η ώρα να γίνεται ακόμη πιο δημιουργικοί: Γεμίστε με ρύζι ένα άδειο μπουκάλι και φτιάξτε μαράκες, χρησιμοποιήστε μια κατσαρόλα και έναν πλάστη για να παίξετε ντραμς και δείτε έναν μικρό μουσικό να γεννιέται μπροστά σας!