Είναι σχεδόν αδύνατο αυτές τις ημέρες να κάνουμε κάτι δίχως να ακούσουμε μια νέα είδηση για τον κοροναϊό. Στα social media, στις ειδήσεις, το ραδιόφωνο και σε κάθε site υπάρχει συνεχής ανανέωση των στοιχείων και των ειδήσεων που σχετίζονται με τον επιδημικό ιό, με στόχο την καλύτερη δυνατή ενημέρωση. Η λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας έχει ανασταλεί όπως και εκείνη των αρχαιολογικών χώρων, των εμπορικών καταστημάτων και κέντρων, των βιβλιοθηκών, των κέντρων διασκεδάσεων, αλλά και των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Ειδικά τώρα που μένουμε σπίτι στην προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του κοροναϊού, πολλοί από εμάς συνειδητοποιούμε ότι μέσα σε λίγες ημέρες η καθημερινότητά μας άλλαξε σημαντικά, γεγονός που σαφώς μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία μας. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές στρατηγικές που μπορείτε να ακολουθήσετε, προκειμένου να διαχειριστείτε όσο το δυνατόν καλύτερα το άγχος σας για την επιδημία.

Πόσο κινδυνεύω από τον κοροναϊό;

Μπορείτε να αναλάβετε ενεργό ρόλο στην υγεία σας, όπως και στα επίπεδα άγχους σας, υπολογίζοντας με ψυχραιμία κατά πόσο μπορεί να έχετε εκτεθεί στον νέο κοροναϊό. Σκεφθείτε αν έχετε έρθει σε επαφή με ένα άρρωστο πρόσωπο ή αν έχετε κάποιο σύμπτωμα. Αυτά δεν θα πρέπει να σας αγχώσουν περισσότερο αλλά να σας δώσουν την αίσθηση του ελέγχου της υγείας σας.

Περιορίστε τις ειδήσεις

Είναι σημαντικό να ενημερώνεστε για τα νέα δεδομένα από έγκυρες πηγές, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να ακούτε συνεχώς για τον κοροναϊό. Έτσι μπορείτε να ενημερώστε μία φορά την ημέρα για την εξέλιξη των γεγονότων ενώ είναι σημαντικό να δίνετε την προσοχή σας σε αξιόπιστες πηγές.

Η ανησυχία είναι λογική

Η ανησυχία αποτελεί μια φυσιολογική αντίδραση σε όσα συμβαίνουν γύρω μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να ενδώσουμε στον φόβο. Αντ’αυτού, θα ήταν καλό να διατηρήσουμε την ψυχραιμία και να ακολουθήσουμε τις συμβουλές των ειδικών.

Ακολουθήστε τα μέτρα πρόληψης

Το πιο αποτελεσματικό μέτρο αυτήν την στιγμή για τον περιορισμό της διασποράς του κοροναϊού είναι να «μείνουμε σπίτι», αποφεύγοντας τις κοινωνικές συναθροίσεις. Παράλληλα για να διατηρήσετε τον εαυτό σας υγιή, θα ήταν καλό να αποφύγετε την στενή επαφή με αρρώστους, να μην αγγίζετε τα μάτια, την μύτη και το στόμα σας, να πλένετε τακτικά και επιμελώς τα χέρια σας με άφθονο νερό και σαπούνι.

Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι κάνετε το καλύτερο

Είναι σημαντικό να μην ξεχνάτε να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι κάνετε το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε αυτήν την στιγμή βάσει των δεδομένων. Εάν πιάσετε τον εαυτό σας να βυθίζεται σε ένα σπιράλ αρνητικών σκέψεων, μπορείτε να βγείτε από αυτό ακολουθώντας μερικά απλά βήματα:

  • Κοιτάξτε γύρω σας και υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι βρίσκεστε σε έναν ασφαλές χώρο.
  • Δηλώστε στον εαυτό σας ότι κάνετε το καλύτερο δυνατό που μπορείτε.
  • Δείτε την αγαπημένη σας ταινία ή κάντε μερικές απλές διατάσεις. Με αυτόν τον τρόπο, η προσοχή σας αποσπάται και εσείς μπορείτε να χαλαρώσετε.