Η διάθεση μικρών και μεγάλων σίγουρα έχει επηρεαστεί από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών: Τόσο ο φόβος μας για την εξάπλωση του κοροναϊού, όσο και ο ίδιος ο εγκλεισμός μας – ειδικά τώρα που έλαβε τη μορφή απαγόρευσης κυκλοφορίας – είναι υπεραρκετοί για να μας δημιουργήσουν συναισθήματα άγχους, πανικού, αλλά και κατάθλιψης. Και το ίδιο ισχύει και για τα μικρά μας. Εξάλλου, η συνθήκη που ζούμε είναι ακόμη πιο ακατανόητη για εκείνα από ό,τι για εμάς. Για να μπορέσουμε να φροντίσουμε όχι μόνο τη σωματική, αλλά και την ψυχική τους υγεία, είναι απαραίτητο να είμαστε σε εγρήγορση για τα σημάδια που δείχνουν ότι απειλείται. Τόσο σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο, όσο και όταν πλέον επιστρέψουμε στην κανονική μας ζωή.

Δέκα ενδείξεις παιδικής κατάθλιψης

Κοιμάται πολύ αλλά δεν ξεκουράζεται

Ο υπερβολικός ύπνος ή οι συχνές αϋπνίες (ή και ο συνδυασμός τους), αποτελούν συνηθισμένα συμπτώματα κατάθλιψης σε κάθε ηλικία.

Αισθάνεται ανεπαρκές

Μήπως το μικρό σας εκφράζει αρνητικές σκέψεις; Για παράδειγμα, ίσως σας λέει ότι δεν είναι αρκετά καλό ή ότι κανείς δεν πρόκειται ποτέ να το συμπαθήσει. Μην αγνοήσετε αυτές τις φράσεις ως λεκτικές υπερβολές της παιδικής ηλικίας. Ένας ειδικός, έστω και μέσα από κλήση βίντεο, ενδέχεται να μπορέσει να το βοηθήσει.

Απομονώνεται

Ναι, αυτές τις μέρες όλοι μας είμαστε κλεισμένοι στο σπίτι. Ακριβώς για αυτό το λόγο, όμως, επιδιώκουμε να επικοινωνήσουμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα περισσότερο από ποτέ. Αν το παιδί σας δεν εκφράζει καμιά επιθυμία να μιλήσει με φίλους του, και κανείς μέχρι στιγμή δεν το έχει αναζητήσει στο τηλέφωνο ή σε βίντεο κλήση, ίσως να έχει αποκοπεί από το περιβάλλον του εξαιτίας της κατάθλιψης.

Δεν έχει όρεξη για παιχνίδι

Ένα σύμπτωμα που θα πρέπει να προσέξετε, είναι η ξαφνική του αδιαφορία για δραστηριότητες που μέχρι πρόσφατα το γέμιζαν χαρά.

Είναι διαρκώς εκνευρισμένο

Ίσως θεωρείτε πως τα νεύρα ενός παιδιού στην εφηβεία ή την προεφηβεία δικαιολογούνται πάντα από τις ορμόνες. Ωστόσο, αυτή η περίοδος της ανθρώπινης ζωής, χαρακτηρίζεται από κυκλοθυμία. Με άλλα λόγια, τα νεύρα δίνουν εύκολα τη θέση τους στο γέλιο ή τον ενθουσιασμό. Αν το εφηβάκι σας είναι μονίμως – αλλά μονίμως – εκνευρισμένο, ίσως είναι ο τρόπος με τον οποίο εξωτερικεύει την κακή του ψυχολογία. Σε αντίθεση με τον τρόπο που προβάλλεται συνήθως, η κατάθλιψη δεν μεταφράζεται πάντα σε στεναχώρια.

Κλαίει διαρκώς

Το κλάμα είναι ένας υγιής τρόπος να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας. Και είναι αναμενόμενο στς μέρες που ζούμε τα συναισθήματα αυτά να μην είναι και τα πλέον ευχάριστα. Ωστόσο, αν τα κλάματα έχουν γίνει κανόνας, μην σπεύσετε να τα αποδώσετε στην εφηβεία ή στο παιδικό καπρίτσιο, αλλά βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κάποιο βαθύτερο πρόβλημα.

Δεν θέλει να δεχτεί βοήθεια

Πώς αντιδρά όταν προσπαθείτε να το κάνετε να νιώσει καλύτερα; Σε περίπτωση που αρνείται τη βοήθειά σας και απομακρύνεται όλο και περισσότερο, ίσως να υποφέρει από άγχος ή κατάθλιψη.

Υποφέρει από ανεξήγητους πόνους

Πολλές φορές ο πόνος στο στομάχι ή το κεφάλι δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας σωματικής ασθένειας, αλλά ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Αδιαφορεί για τα πάντα

Καλό είναι να θορυβηθείτε αν το μικρό σας δεν ενδιαφέρεται για ασχολίες, άτομα ή καταστάσεις που ως τώρα του δημιουργούσαν έντονα συναισθήματα.

Έχει αλλάξει ριζικά τη διατροφή του

Οι αλλαγές στη διατροφή δεν είναι από μόνες τους ανησυχητικές – αντιθέτως, είναι μάλλον συνηθισμένο φαινόμενο καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν. Αν ωστόσο η αλλαγή συμβεί απότομα και συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, ενδέχεται να είναι ένδειξη κακής ψυχολογίας. Αυτό ισχύει είτε το μικρό σας τρώει ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες φαγητού, είτε παρουσιάζει μειωμένη όρεξη.