Ο ερχομός του πρώτου σας παιδιού αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής σας, που «φέρνει» όμως μαζί της ριζικές αλλαγές. Οι περισσότεροι νέοι γονείς, μάλιστα, μπορεί να αισθανθούν μπερδεμένοι τον πρώτο καιρό της φροντίδας του νεογέννητου, καθώς ανησυχούν ότι η φροντίδα τους δεν είναι αρκετή. Αυτά τα συναισθήματα αποτελούν μια φυσιολογική αντίδραση, αν αναλογιστούμε ότι κάθε ζευγάρι θέλει να προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερα στο νέο μέλος της οικογένειας. Η σκέψη αυτή μπορεί να εντείνει το αίσθημα άγχους  στους νέους γονείς, προκαλώντας εκτεταμένη ανησυχία και ένταση. Έτσι, όμως, μπορείτε να το διαχειριστείτε:

Κάντε μια βόλτα

Οι συμβουλές των φίλων σας ή της οικογένειάς σας πιθανότατα να μην σας προετοιμάσουν πλήρως για την νέα σας καθημερινότητα με το νεογέννητο. Η αρχή μαζί του μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη αλλά γρήγορα θα περάσει και με το πρώτο του χαμόγελο θα συνειδητοποιήσετε πόσο άξιζε. Μέχρι όμως να ξαναβρείτε τις ισορροπίες σας, δοκιμάστε να κάνετε μερικές μικρές βόλτες μέσα στην ημέρα ώστε να εκτονώνετε την πίεση και να καθαρίζει το μυαλό σας από τις περιττές ανησυχίες.

Θέστε ρεαλιστικούς στόχους

Είναι φυσιολογικό, ειδικά στην αρχή να νιώσετε κουρασμένοι ή ακόμα και για να αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας. Για να ξεπεράσετε αυτό το στάδιο της σωματικής αλλά και ψυχολογικής κόπωσης, θα ήταν καλό να θέσετε μικρούς και ρεαλιστικούς στόχους, που θα εκπληρώνετε καθημερινά. Όσο πιο μικροί, τόσο καλύτερα, καθώς πραγματοποιώντας απλά μικρά πράγματα – στόχους, όχι μόνο θα καταφέρετε να φροντίζετε το νεογέννητο με λιγότερη πίεση αλλά θα τονώνετε και το ηθικό σας.

Ζητήστε βοήθεια

Όταν νιώσετε ότι η πίεση είναι πολύ μεγάλη, μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Συζητήστε μαζί τους για το πρόβλημα που σας απασχολεί. Εκφράζοντας τις ανησυχίες σας αποκλιμακώνετε την ένταση και απελευθερώνετε το άγχος. Δοκιμάστε να δείτε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο έστω και για μια ώρα, καθώς θα λειτουργήσει αναζωογονητικά στην διάθεσή σας.

Μιλήστε στο σύντροφό σας

Ο σύντροφός σας βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με εσάς. Ως νέοι γονείς, πιθανότατα να αισθάνεστε την ίδια σύγχυση στις αρχές. Συζητώντας, θα μπορέσετε να εκφράσετε τις ανησυχίες σας και να σκεφθείτε από κοινού λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα. Όταν μοιράζεστε όλα όσα νιώθετε, ενισχύετε ταυτόχρονα την συναισθηματική σας σύνδεση και ο ένας μπορεί να εμψυχώσει τον άλλον. Δοκιμάστε να βρείτε λίγο χρόνο, όταν το μωράκι σας κοιμάται ή παίζει και μιλήστε για κάτι που σας χαροποιεί και φτιάχνει την διάθεση και των δύο.