Ημερολόγιο καραντίνας, ημέρα 16η: Στο σαλόνι έχει εμφανιστεί ένα φρούριο από μαξιλάρια. Μέχρι στιγμής, έχουμε κάνει ποδήλατο στο μπαλκόνι, έχουμε βάλει θερμόμετρο σε κάθε λούτρινο κουκλάκι και έχουμε δει τόσες ώρες παιδικών εκπομπών που βρισκόμαστε ένα βήμα πριν αρχίσουμε να επικοινωνούμε μεταξύ μας αποκλειστικά μέσω τραγουδιών. Για να αποφύγουμε την επικείμενη… ανταρσία, έπρεπε να ανακαλύψουμε πιο δημιουργικούς τρόπους απασχόλησης των παιδιών μας. Και τους βρήκαμε στους (ψηφιακούς) διαδρόμους του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ.

Μένουμε συνδεδεμένοι και… περίεργοι

Ποιο είναι το μεγαλύτερο εφόδιο των παιδιών; Μα φυσικά, η έμφυτη περιέργειά τους που τα ωθεί να εξερευνήσουν τον κόσμο και να κατακτήσουν την κάθε γνώση που θα βρεθεί στο δρόμο τους. Και τώρα που ο… δρόμος τους περιορίζεται από το σαλόνι στην κουζίνα και πίσω στο δωμάτιό τους, οι ηλεκτρονικές “βόλτες” στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ μπορούν να “θρέψουν” αυτή τους την τάση, συνδυάζοντας τη μάθηση με τη διασκέδαση, μέσα από μαγικές – αν και αληθινές – ιστορίες, ψηφιακές περιηγήσεις στα εκθέματα, αλλά και εκπαιδευτικές δράσεις και προγράμματα που θα ανανεώνονται διαρκώς.

Η σύνδεση γίνεται φαντασία και δημιουργία

Τι θα ανακαλύψουμε στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ;

  • Την Μόνα Λίζα που εγκαταλείπει για λίγο το Λούβρο και έρχεται στο σπίτι μας, για να μας μάθει… την τέχνη του κολάζ. Παρατηρώντας τα χαρακτηριστικά αυτού του διάσημου πίνακα – και όχι μόνο – και ακολουθώντας απλά βήματα, τα παιδιά μπορούν να περάσουν πολλές δημιουργικές ώρες εκφράζοντας τις… καλλιτεχνικές τους ανησυχίες.
  • Τα κινητά τηλέφωνα που τώρα αποκτούν χρώμα και χαρακτήρα καθώς διακοσμούνται από παιδικά χεράκια, τα οποία στη συνέχεια δε σταματούν να κάνουν «κλήσεις» στους πραγματικούς και φανταστικούς τους φίλους.
  • Και όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, κάνουμε μια βουτιά στην ιστορία της βιβλιοδεσίας και μαθαίνουμε πώς να «δέσουμε» το δικό μας χειροποίητο τετράδιο σε έξι απλά βήματα. Χρησιμοποιώντας απλά υλικά και φυσικά τη φαντασία μας, δημιουργούμε το δικό μας «βιβλίο καραντίνας», όπου μπορούμε να καταγράψουμε τις πρωτόγνωρες εμπειρίες που ζούμε σε αυτό το διάστημα.

 

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις εύκολες, γρήγορες και επιμορφωτικές δράσεις για όλη την οικογένεια που ανακαλύψαμε στο site του Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ, και τα οποία θα συνεχίσουν να ανανεώνονται για όλο το διάστημα που “μένουμε σπίτι”. Εκτός από τις οδηγίες βήμα – βήμα, μπορείτε να βρείτε και βίντεο τα οποία θα σας καθοδηγήσουν για να περάσετε χρόνο όλοι μαζί, ευχάριστα και… αποκαλυπτικά.

Ψηφιακοί διάδρομοι, αναλογικά εκθέματα

Ο Μορς και η εφεύρεσή του, το καλωδιακό πλοίο “Θαλής ο Μιλήσιος”, τα αναλογικά τηλεφωνικά κέντρα, αλλά και ο πρώτος τηλεφωνικός θάλαμος της δεκαετίας του ‘30, παραδίδονται… κατ’ οίκον με ένα κλικ. Μέσα από τις εφαρμογές επαυξημένης (AR) και εικονικής (VR) πραγματικότητας, μαζί με τα παιδιά μας μπορούμε να κυκλοφορήσουμε ανενόχλητα στους και να γνωρίσουμε από κοντά επιλεγμένα εκθέματα από τα σημαντικότερα ορόσημα της ιστορίας των Τηλεπικοινωνιών.

 

Ένα ταξίδι στις ιστορίες Τηλεπικοινωνιών

Τώρα που τα απογεύματα με τη γιαγιά και τον παππού περνούν μέσα από την οθόνη μας, το ταξίδι από τα… ταχυδρομικά περιστέρια μέχρι το broadband internet γίνεται ακόμη πιο μαγικό. Αντλώντας έμπνευση από τις πλούσιες συλλογές και τα εκθέματα του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ, ο ιστότοπός του μας βοηθά να φέρουμε στη μνήμη μας και να ανακαλύψουμε σημαντικές στιγμές και άγνωστες πτυχές της ιστορίας των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα και τον κόσμο, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Ένα κλικ είναι αρκετό για να βρεθούμε μπροστά στις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες: Για παράδειγμα, εσείς γνωρίζετε πώς η εφεύρεση του οπτικού τηλέγραφου επέτρεψε στον Κόμη Μοντεκρίστο να πάρει την εκδίκησή του;

Για νέες δράσεις και ιστορίες κάθε εβδομάδα, μείνετε συντονισμένοι στο www.otegroupmuseum.gr, αλλά και στο @otegroupmuseum στο instagram.