Μπορεί να πλένουμε τα χέρια μας ευλαβικά, να εφαρμόζουμε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και να απολυμαίνουμε τακτικά το σπίτι μας, όμως τίποτα από όλα αυτά δεν εξασφαλίζει ότι αποκλείεται να κολλήσουμε τον νέο κοροναϊό.

Προκειμένου να προστατευτούμε από τις επιπτώσεις του, είναι σημαντικό να ενισχύσουμε την υγεία και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Σε περίπτωση που παρουσιάσουμε έντονα συμπτώματα, είναι απολύτως απαραίτητο να επικοινωνήσουμε με τον γιατρό μας, αλλά και με τον ΕΟΔΥ.

Ευτυχώς, οι περισσότεροι θα έρθουμε αντιμέτωποι με ήπια συμπτώματα της νόσου, τα οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές, σύμφωνα με γιατρούς που μίλησαν στον Guardian.

Προστατέψτε τους πνεύμονές σας

Η διακοπή του καπνίσματος γίνεται τώρα πιο επιτακτική από ποτέ. Παράλληλα είναι σημαντικό να αποφεύγουμε και το παθητικό κάπνισμα αλλά και τους αλλεργιογόνους παράγοντες, σε περίπτωση που υποφέρουμε από αλλεργίες. Όσο καλύτερη είναι η κατάσταση των πνευμόνων μας, τόσο καλύτερα θα ανταπεξέλθουν σε περίπτωση προσβολής μας από τον ιό.

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας

Δεν υπάρχει κάποιο μαγικό φίλτρο. Η συνταγή είναι γνωστή σε όλους μας: μείωση του αλκοόλ, καλός ύπνος, άσκηση, ισορροπημένη διατροφή και μείωση του στρες. Λίγη έκθεση στον ήλιο, ακόμη και από τη βεράντα μας, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στα επίπεδα βιταμίνης D. Αν δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα, μπορούμε να πάρουμε κάποιο σχετικό συμπλήρωμα διατροφής.

Αν εμφανίσετε συμπτώματα

 

Ξεκουραστείτε όσο περισσότερο γίνεται

Οι αναρρώσαντες από τον ιό βίωσαν αισθήματα εξάντλησης τουλάχιστον για μία μέρα μέχρι το πέρας της ασθένειας. Για αυτό και είναι καλό να φροντίζουμε να ξεκουραστούμε επαρκώς με την πρώτη εμφάνιση συμπτωμάτων. Φυσικά, αν ζούμε μόνοι μας και η κατάσταση της υγείας μας το επιτρέπει μπορούμε να μαγειρέψουμε κάτι πρόχειρο για να φάμε, όμως θα πρέπει να αποφεύγουμε οποιαδήποτε μη αναγκαία δραστηριότητα.

Πιείτε πολλά υγρά

Η συνηθισμένη συμβουλή για το κρυολόγημα και την εποχική γρίπη βρίσκει εφαρμογή και στον νέο κοροναϊό. Ο πυρετός μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, επομένως ακόμη και αν δεν διψάτε είναι σημαντικό να πίνετε όσο περισσότερα υγρά μπορείτε.

Επιλέξτε το σωστό αντιπυρετικό

Προτιμήστε την παρακεταμόλη σε σχέση με την ιμπουπροφένη, καθώς τα αντιφλεγμονώδη ενδέχεται να παρεμβληθούν στη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας και να χειροτερέψουν τα συμπτώματα του κοροναϊού – αν και αυτό είναι κάτι που μένει να αποδειχθεί ερευνητικά.

Μην καταφύγετε σε μαντζούνια

Όσο η πανδημία εξαπλώνεται, τόσο αυξάνονται και οι τσαρλατάνοι που μοιράζουν αφειδώς συμβουλές και θεραπείες. Πολλές φορές, αυτό οφείλεται στη λάθος ανάγνωση των πρακτικών που ακολουθήθηκαν σε νοσοκομεία δίνοντας ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Ωστόσο, η πανδημία δεν είναι κατάλληλη εποχή για πειράματα με φάρμακα στο σπίτι. Ακολουθήστε πάντα τις συμβουλές πιστοποιημένων γιατρών.