Ως γονείς θέλουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας. Θέλουμε μεγαλώνοντας όχι απλώς να αναπτύσσονται αλλά να εξελίσσονται σε αυτόνομους, ανεξάρτητους και πραγματικά ολοκληρωμένους ενηλίκους, που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνα τους τη ζωή, όταν δεν θα είμαστε εκεί για να τα βοηθήσουμε.

Οι δουλειές τα βοηθούν περισσότερο από όσο νομίζετε

 

Οι δουλειές του σπιτιού θα τα βοηθήσουν πραγματικά περισσότερο από όσο νομίζετε. Μπορεί στην αρχή να γκρινιάζουν ή να προσπαθούν να τις αποφύγουν, ξεπερνώντας όμως αυτό το στάδιο θα γίνει, με την πάροδο του χρόνου, μια σχεδόν αυθόρμητη συνήθεια, που θα τη βρουν μπροστά τους. Παράλληλα μεγαλώνετε τα παιδιά σας με υπευθυνότητα και συνέπεια, καθώς μαθαίνουν πως τελειώνοντας από τις δραστηριότητές τους θα πρέπει να συγυρίζουν και να καθαρίσουν τον χώρο τους, ώστε να μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν την επόμενη φορά απρόσκοπτα.

Ζητήστε βοήθεια ακόμα και αν δεν τη χρειάζεστε

 

Ζητήστε τους να σας βοηθήσουν ακόμα και αν δεν το χρειάζεστε. Με αυτόν τον τρόπο θα τα βοηθήσετε να συνειδητοποιήσουν τι χρειάζεται για να γίνει ή να παραμείνει ένας χώρος καθαρός, ενώ όταν τακτοποιήσουν και τελειώσουν με τις δουλειές η επιβράβευσή τους είναι και οπτική, καθώς βλέπουν τι έχουν καταφέρει και λειτουργεί ενδυναμωτικά στην ψυχολογία τους. Μη βοηθάτε πάντα στο συμμάζεμα, μια και μπορεί να τελειώσετε νωρίτερα αλλά το παιδί δεν θα μάθει με αυτόν τον τρόπο να λειτουργεί πραγματικά ανεξάρτητα. Αφήστε το να οργανώσει τον χώρο του όπως θέλει εκείνο, ώστε να αντιληφθεί από νωρίς τις συνέπειες ενός ατακτοποίητου γραφείου.

Μη στοχεύετε στην τελειότητα

 

Αφήστε την τάση για απόλυτο έλεγχο λίγο στην άκρη και επιτρέψτε στα παιδιά να αναλάβουν μερικά «πόστα» μέσα στο σπίτι. Οργανώστε ένα πλάνο και γράψτε ποιος θα κάνει τι μέσα στο σπίτι, ώστε να μάθουν να δρουν οργανωμένα και μεθοδικά. Μη στοχεύετε στην τελειότητα και, φυσικά, μην περιμένετε να τα κάνουν όλα τέλεια. Αφήστε μερικά περιθώρια λάθους, μια και έτσι μαθαίνουν πώς λειτουργούν όλα γύρω τους και εξελίσσονται. Για να κάνετε τις δουλειές στο σπίτι λίγο πιο διασκεδαστικές, επιλέξτε και ξεχωριστά παρατσούκλια ανάλογα με το πόστο. Οταν καταφέρουν να ολοκληρώσουν μόνα τους το πόστο τους, θα νιώσουν ένα αίσθημα ικανοποίησης και αυτοπεποίθησης, καθώς θα συνειδητοποιήσουν έμπρακτα ότι μπορούν να καταφέρουν τα πάντα αν λειτουργούν σωστά και είναι διατεθειμένα να δοκιμάσουν πολλούς δρόμους προς την επιτυχία.

Αφήστε τα να δοκιμάσουν

 

Αφήστε τα παιδιά να δοκιμάσουν να κάνουν οποιαδήποτε δραστηριότητα, όπως το να διπλώσουν μια μπλούζα, δίχως να τους κάνετε συνέχεια υποδείξεις. Δώστε τους λίγο χρόνο να επεξεργαστούν αυτό που έχουν μπροστά τους και να σκεφθούν εναλλακτικές λύσεις αν δεν τα καταφέρουν στην πρώτη τους προσπάθεια. Με αυτόν τον τρόπο θα μάθουν να είναι υπομονετικά και να προσπαθούν με διαφορετικούς τρόπους για την επίτευξη του σκοπού τους.

Κάντε ένα βήμα πίσω

 

Κάντε ένα βήμα πίσω και αφήστε το παιδί να καταπιαστεί με κάτι εντελώς μόνο του. Μην παρεμβαίνετε στη δημιουργική του διαδικασία, όσο καλές προθέσεις και να έχετε. Είναι σημαντικό να το αφήσετε να κάνει λάθη και να μην τα επισημάνετε αμέσως. Αφήστε το παιδί να το περιεργαστεί και να αντιληφθεί μόνο του αν υπάρχει κάτι που δεν πάει καλά. Ετσι θα οξύνει την παρατηρητικότητά του και θα μάθει να επιλέγει αυτόνομα. Με αυτόν τον τρόπο, θα ξεκινήσει να ελέγχει κριτικά οτιδήποτε κάνει και να νιώθει μεγαλύτερη σιγουριά στις επιλογές του. Με αυτοπεποίθηση και ασφάλεια θα κάνει στέρεα βήματα, που θα το οδηγούν στις λύσεις των προβλημάτων του.

Μαθήματα μαγειρικής

 

Μόλις τα παιδιά σας μπουν στην εφηβεία είναι μια κατάλληλη ηλικία για να μάθουν να προετοιμάζουν ή να μαγειρεύουν, πάντοτε με την επίβλεψή σας, απλά γεύματα. Ξεκινήστε από τα βασικά και καθοδηγήστε τα καθ’ όλη τη διαδικασία. Τα παιδιά σας θα μάθουν από μικρά πώς να μαγειρεύουν για τον εαυτό τους μικρά και απλά γεύματα, ενώ ταυτόχρονα είναι μια καλή ευκαιρία να περάσετε χρόνο μαζί. Με αυτόν τον τρόπο θα είστε σίγουροι πως το παιδί σας θα μπορεί να προσέξει τον εαυτό του και να ετοιμάσει τις καλύτερες για την υγεία του διατροφικές επιλογές.

Μην τα πιέζετε

 

Πολλά παιδιά πιέζονται από εξωτερικούς παράγοντες, όπως το σχολείο, η ομάδα ή ακόμα και οι φίλοι τους. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται, ιδιαίτερα στην περίοδο της εφηβείας, είναι και πιεστικούς γονείς. Ξεκινήστε δίνοντας στα παιδιά σας να υλοποιήσουν μικρούς στόχους και ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μην τα φορτώσετε με ένα σωρό απαιτητικές λίστες, καθώς το μόνο που θα καταφέρετε είναι να τα αγχώσετε και να αντιδράσουν στη διαδικασία. Ξεκινήστε με απλά και μικρά βήματα και δώστε τους χρόνο για να εξελιχθούν αλλά και ενθάρρυνση.

Ζητήστε την άποψή τους

 

Συζητήστε με τα παιδιά σας και ζητήστε την άποψή τους για θέματα που έχουν να κάνουν με την οικογένειά σας, καθώς θα νιώσουν ότι παρά το νεαρό της ηλικίας τους τα υπολογίζετε και ότι η γνώμη τους πραγματικά μετράει. Θα μάθουν με τον καλύτερο τρόπο πως έχουν φωνή αλλά και πως πρέπει να τη χρησιμοποιούν.

Βάλτε στόχους

 

Ξεκινήστε με το να βάζετε εσείς οι ίδιοι στόχους για τον εαυτό σας και φροντίστε να τους γνωρίζει και το παιδί. Οταν σας βλέπει να σημειώνετε τους στόχους σας και να δουλεύετε κάθε ημέρα για να τους πετύχετε, μαθαίνουν να ακολουθούν αυθόρμητα την ίδια διαδικασία για τον εαυτό τους. Τα παιδιά πολλές φορές αντιδρούν μιμητικά, καθώς δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που μεγαλώνοντας θέλαμε να γίνουμε σαν τη δική μας μαμά, που είναι δυνατή και ανεξάρτητη. Η δική σας συμπεριφορά θα τους δείξει τον δρόμο, όχι μόνο τώρα αλλά και στα επόμενα χρόνια που θα ακολουθήσουν.