Υλικά

 

1.250 γρ. αλεύρι σκληρό

3 κουταλιές μαγιά μπίρας

330 γρ. βούτυρο γάλακτος

400 γρ. ζάχαρη

8 αβγά

4 κουταλιές σουσάμι

100 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και τριμμένα

1 κουταλιά μαχλέπι

220 γρ. γάλα

Λίγο αλάτι

 

Εκτέλεση

 

1. Ζεσταίνετε το γάλα προσέχοντας να μην κάψει, αλλά να είναι χλιαρό και διαλύετε μέσα σε αυτό τη μαγιά της μπίρας. Προσθέτετε λίγες κουταλιές αλεύρι να γίνει ένας πηχτός χυλός. Τον σκεπάζετε και τον αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.

2. Βάζετε το αλεύρι ανακατεμένο με το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ, λιώνετε το βούτυρο και το προσθέτετε στο αλεύρι. Βράζετε το μαχλέπι σε λίγο νερό, το σουρώνετε και προσθέτετε το ζουμί στο αλεύρι.

3. Προσθέτετε τα αβγά, τη ζάχαρη και τη μαγιά της μπίρας που στο μεταξύ έχει φουσκώσει.

4. Ζυμώνετε καλά όλα τα υλικά, μέχρι να γίνει μία ζύμη μαλακή. Τη σκεπάζετε, τη βάζετε σε ζεστό μέρος και την αφήνετε να φουσκώσει. Υπολογίζετε ότι πρέπει να διπλασιαστεί περίπου ο όγκος της.

5. Ξαναζυμώνετε τη ζύμη και την πλάθετε σε ό,τι σχήμα θέλετε (στρογγυλά τσουρέκια, πλεξίδες). Τοποθετείτε τα τσουρέκια σε βουτυρωμένο ταψί και τα αφήνετε σε ζεστό μέρος να ξαναφουσκώσουν πάλι σκεπασμένα.

6. Τέλος, αλείφετε την επιφάνειά τους με αβγό, πασπαλίζετε με σουσάμι και ασπρισμένα αμύγδαλα και τα ψήνετε σε μέτριο φούρνο για μία ώρα.