Είναι αλήθεια ότι όλα τα έλαια δεν ταιριάζουν σε όλους τους τύπους επιδερμίδας. Εκείνα που έχουν μεγαλύτερο μοριακό βάρος, όπως το χοχόμπα, είναι ιδανικά για τον ξηρό και αφυδατωμένο τύπο, γιατί δημιουργούν ένα αόρατο φιλμ στην επιφάνεια της επιδερμίδας μπλοκάροντας την απώλεια της πολύτιμης υγρασίας. Αντίθετα, εκείνα με μικρότερο μοριακό βάρος, όπως το αργκάν και το σκουαλένιο, διεισδύουν στις βαθύτερες επιδερμικές στιβάδες εξυγιαίνοντας και αναζωογονώντας.

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, αυτές οι συνθέσεις που παλαιότερα ήταν παρεξηγημένες σχεδιάζονται έτσι ώστε να ενσωματώνονται στο πλαίσιο της εξατομικευμένης περιποίησης. Γι’ αυτό υπάρχουν τόσες κατηγορίες όσες και οι εξειδικευμένες ανάγκες κάθε επιδερμίδας.

Πότε είναι καλύτερο να τα χρησιμοποιούμε;

Η καλύτερη στιγμή είναι το βράδυ, μετά τον καθαρισμό, προκειμένου να επανορθώσουν και να ενισχύσουν το υδρολιπιδικό φιλμ της επιδερμίδας, την ώρα που κοιμόμαστε. Παρ’ όλα αυτά είναι μύθος ότι μπορούν να αντικαταστήσουν την ενυδατική κρέμα. Αντίθετα, οι ειδικοί συστήνουν να τα συνδυάζουμε με αυτήν προκειμένου να κλειδώνουν την υγρασία στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας.

Ποια έλαια ταιριάζουν…

…Στον λιπαρό τύπο

 

Εννοείται πως και η λιπαρή επιδερμίδα χρειάζεται την κατάλληλη ενυδάτωση, με πιο ανάλαφρες συνθέσεις που εξυγιαίνουν σε βάθος και χαρίζουν ευεξία. Τα αιθέρια έλαια από δεντρολίβανο και γεράνι είναι ιδανικά για την εξισορρόπηση και τον καθαρισμό του λιπαρού δέρματος. Επιπλέον παρέχουν απαλές, αναζωογονητικές αρωματικές νότες για να δώσουν μια αίσθηση καθαρότητας.

…Στην επιδερμίδα με τάση για έκζεμα

Τα θρεπτικά έλαια με μεγάλο μοριακό βάρος όπως το χοχόμπα χαρίζουν άμεση φροντίδα και θρέψη. Επιπλέον η βιταμίνη E, τα λιποαμινοξέα, καθώς και η υποαλλεργική σύσταση επαναφέρουν τις λειτουργίες του διαταραγμένου δερματικού φραγμού. Ετσι βελτιώνουν ορατά την επιδερμίδα, ενυδατώνουν και ρυθμίζουν την ξηρότητα, και μαλακώνουν την υφή της.

…Για τον ευαίσθητο τύπο

Τα καταπραϋντικά έλαια ευεξίας όπως το χαμομήλι και η καλέντουλα είναι ιδανικά γιατί ανακουφίζουν αλλά ταυτόχρονα θρέφουν το δέρμα με τάση για κοκκινίλες και ερεθισμούς. Παράλληλα βελτιώνουν τη φυσική λάμψη και προστατεύουν το δέρμα από τις περιβαλλοντικές επιθέσεις. Αλλα ωφέλιμα έλαια είναι το σανδαλόξυλο και το φασκόμηλο.

…Για τη θαμπή όψη λόγω ρύπανσης

Σε αυτή την περίπτωση είναι ιδανικά τα αντιοξειδωτικά έλαια που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και τις επιπτώσεις της μόλυνσης, οι οποίες μαθηματικά οδηγούν στην επιτάχυνση της γήρανσης. Τα αιθέρια έλαια από κουκούτσι σταφυλιών, νέρολι, άγριο τριαντάφυλλο, αλλά και έλαιο καρότου αποτοξινώνουν, δυναμώνουν και αναζωογονούν τη θαμπή επιδερμίδα.

…Για αντιγήρανση

Ενα από τα πιο διάσημα έλαια που καταπολεμούν τις ρυτίδες, τις ατέλειες και άλλα σημάδια γήρανσης είναι του άγριου τριαντάφυλλου. Διάσημες σταρ όπως η Μιράντα Κερ, η Γκουίνεθ Πάλτροου, η Βικτόρια Μπέκαμ, ακόμα και η Δούκισσα του Κέιμπριτζ Κέιτ Μίντλετον το λατρεύουν γιατί βλέπουν τα καταπληκτικά αποτελέσματά του στην επιδερμίδα τους. Τα λιπαρά οξέα και οι πλούσιες ποσότητες βιταμίνης C, καθώς και άλλοι ενεργοί παράγοντες με ενυδατικές και απαλυντικές ιδιότητες βελτιώνουν την εμφάνιση λεπτών γραμμών και χρωματικών αλλοιώσεων της επιδερμίδας και προσδίδουν λάμψη και φωτεινότητα.

…Για τον ξηρό τύπο

Διαλέξτε ένα ελαφρύ έλαιο εντατικής αναζωογόνησης εμπλουτισμένο με έλαια σπόρων, γνωστά για τις αναζωογονητικές, επανορθωτικές και αναπλαστικές τους ιδιότητες. Μερικά από αυτά είναι το έλαιο σπόρων μαύρου κύμινου, το έλαιο σπόρων καμέλιας και το έλαιο σπόρων κυνόροδου. Τα σημάδια γήρανσης μειώνονται ορατά – η επιδερμίδα δείχνει αναζωογονημένη, πιο ελαστική και σφριγηλή.

…Για την επιδερμίδα στην εμμηνόπαυση

Αναζητήστε ένα ξηρό λάδι με σύμπλοκο αναδόμησης και θρέψης και με λεπτόρρευστη, μη λιπαρή υφή. Παράγοντες όπως τα Ωμέγα λιπαρά οξέα (Ω 6-9) και η γ-ορυζανόλη, το βούτυρο shea, το κάρδαμο, το λάδι ατρακτυλίδας ή κνήκου αναπληρώνουν τα λιπίδια της επιδερμίδας, τη λειαίνουν και τη «γεμίζουν», επαναφέρουν τη λάμψη της και χαρίζουν άνεση.

…Για ουλές

Τα φυσικά έλαια λεβάντας, δεντρολίβανου, χαμομηλιού, καλέντουλας και κουμαρίνης ενισχύουν την πλαστικότητα του δέρματος, αφήνοντάς το πιο απαλό, ομαλό και λείο. Επιπλέον η αναπλαστική βιταμίνη Α και η αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε συμβάλλουν στη βελτίωση της όψης των ουλών και ταυτόχρονα ενυδατώνουν σε βάθος και χαρίζουν λάμψη.