Η αποδοχή και η αγάπη του εαυτού μας είναι από τις υποχρεώσεις που έχουμε ως άνθρωποι, αν θέλουμε να διατηρήσουμε την ψυχική μας ισορροπία, και δεν πρέπει να συγχέονται με τον ναρκισσισμό. Η αληθινή αυτοεκτίμηση, πέρα από τον σεβασμό για εμάς τους ίδιους, περιλαμβάνει την αποδοχή και την αγάπη προς τους άλλους.

10+1 ασκήσεις τόνωσης του ηθικού

1. Ξεκινήστε από τα βασικά. Ξεκαθαρίστε τι σας ενοχλεί πάνω σας και βάλτε ρεαλιστικούς στόχους προκειμένου να το βελτιώσετε.

2. Εξίσου σημαντικό είναι να γνωρίζετε τι είναι αυτό που θέλετε να πετύχετε, ώστε να παλέψετε γι’ αυτό όσο μπορείτε. Γνώμονας πρέπει να είναι το τι μπορείτε και όχι το τι πρέπει να κάνετε.

3. Κατανοήστε τη διαφορά ανάμεσα σε αυτό που είστε και αυτό που κάνετε. Ούτε οι επιτυχίες ούτε οι αποτυχίες σας καθορίζουν την αξία σας.

4. Αντιμετωπίζοντας τους φόβους που σας βασανίζουν, αυτοί χάνουν τη δύναμή τους.

5. Δεν πρέπει να μένετε κολλημένοι στις αποτυχίες, γιατί μπορεί η αποχή από το ρίσκο να σας κάνει να νιώθετε ασφάλεια, αλλά δεν σας βοηθά να βελτιωθείτε.

6. Δεν χρειάζεται να ανταποκρίνεστε στις προσδοκίες των άλλων, ούτε να δικαιολογείστε για ό,τι πιστεύετε ή αισθάνεστε.

7. Όταν οι άλλοι σας κάνουν θετικά σχόλια, δεχτείτε τα με ένα «ευχαριστώ».

8. Ξεκινήστε μια νέα δραστηριότητα που σας ενδιαφέρει και δείτε τη σαν μια ευκαιρία να μάθετε και όχι σαν κάτι στο οποίο μπορεί να κερδίσετε ή να χάσετε. Επίσης, είναι ένας τρόπος να γνωρίσετε ανθρώπους με τους οποίους έχετε κοινά ενδιαφέροντα.

9. Κάντε μια λίστα με τα θετικά σας χαρακτηριστικά, ενώ αν θέλετε να συμπεριλάβετε και τα αρνητικά, βρείτε τη θετική τους όψη.

10. Καταγράψτε τα επιτεύγματά σας, από τα πιο μικρά μέχρι τα πιο μεγάλα.

11. Προσπαθήστε καθημερινά να κάνετε πράγματα που θέλετε, όσο μικρά και αν είναι, χωρίς να πρέπει οπωσδήποτε να τα πετύχετε. Για παράδειγμα, αν θέλετε να σας κάνουν έκπτωση σε ένα ρούχο, ζητήστε το. Στη χειρότερη θα σας πουν όχι και στην καλύτερη θα έχετε αυτό που θέλετε. Το να μην προσπαθείτε αυτά τα μικρά πράγματα δείχνει τα όριά σας.