Η αναπνοή μας είναι κάτι που θεωρούμε δεδομένο. Κάνουμε πράγματα για την καρδιά μας, για το δέρμα μας, αλλά σπάνια σκεφτόμαστε να φροντίσουμε το αναπνευστικό μας και συγκεκριμένα την καλή λειτουργία των πνευμόνων μας. Καιρός λοιπόν να αλλάξουμε τα δεδομένα.

*Βγάζουμε τον περιττό αέρα

Οταν έχουμε «κοντή» αναπνοή, όταν δηλαδή αναπνέουμε γρήγορα και ρηχά, το αποτέλεσμα είναι να παραμένει όλο και περισσότερος «περιττός» αέρας στα πνευμόνια μας. Ετσι αναπνέουμε όταν είμαστε αγχωμένοι και στρεσαρισμένοι. O αέρας αυτός δεν μας χρειάζεται, ωστόσο, αφότου έδωσε το οξυγόνο του, παρέμεινε στους πνεύμονες καταλαμβάνοντας ζωτικό χώρο, αντί να αποβληθεί με την εκπνοή. Mε κάποιες απλές ασκήσεις, όμως, μπορούμε να μεγαλώσουμε και πάλι τη χωρητικότητα των πνευμόνων μας.

Στην πράξη

* Παίρνουμε μια βαθιά ανάσα μετρώντας μέχρι το πέντε και γεμίζοντας με αέρα την κοιλιά και το στήθος μας. Eκπνέουμε αργά μετρώντας μέχρι το έξι (προσπαθούμε η εκπνοή να διαρκέσει περισσότερο από την εισπνοή). Eπαναλαμβάνουμε 5 φορές.

* Βάζουμε το ένα χέρι στην κοιλιά και το άλλο στο στήθος.
Εισπνέουμε από τη μύτη (μετρώντας μέχρι το 4) και νιώθουμε την κοιλιά μας να φουσκώνει. Προσπαθούμε να κρατήσουμε τον αέρα στο στομάχι για 4 χρόνους και εκπνέουμε (μετρώντας πάλι μέχρι το 4).
Κάνουμε 5-10 επαναλήψεις, 3 φορές την ημέρα, ξαπλωμένοι, καθιστοί ή όρθιοι. Για να αποφύγουμε την ελαφριά ζάλη που προκαλεί η υπεροξυγόνωση του εγκεφάλου, πρέπει κατά την εκπνοή να βγάζουμε όλο τον αέρα.

* Καθόμαστε αναπαυτικά σε ένα μέρος ήσυχο και με απαλό φωτισμό. Κλείνουμε τα μάτια μας και ηρεμούμε.
Εισπνέουμε από τη μύτη για 6»-8», εστιάζοντας την προσοχή μας στην αναπνοή μας και στο να παίρνουμε βαθιές ανάσες χρησιμοποιώντας το κάτω μέρος της κοιλιάς.
Εκπνέουμε από τη μύτη για 9»-12». Οι κοιλιακοί μύες κατά την εκπνοή πρέπει να συσπώνται.
Στόχος μας είναι οι 3-4 αναπνοές το λεπτό, φτάνοντας σταδιακά τα 20′.

*Το κατάλληλο ρόφημα

 

Παραδοσιακά στην Ελλάδα το τσάι του βουνού προτιμάται πολύ για τις ευεργετικές του επιδράσεις στα κρυολογήματα και τις φλεγμονές του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, καθώς και για την καταπολέμηση της δυσπεψίας και των γαστρεντερικών διαταραχών, ενώ θεωρείται και αντισπασμωδικό, αναλγητικό και επουλωτικό. Οι παραδοσιακές του όμως αυτές χρήσεις επιβεβαιώνονται και επιστημονικά. Το τσάι του βουνού μπαίνει στο μικροσκόπιο των ερευνητών και μελετάται για τις επιδράσεις που αυτό έχει στην υγεία μας.