Οι φιλίες μας στο Facebook μπορούν ως ένα βαθμό να προβλέψουν την εξάπλωση του κοροναϊού, αποκαλύπτει πρόσφατη μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Οι ερευνητές εξέτασαν την εξέλιξη της πανδημίας στα δύο πρώτα επίκεντρά της εκτός της Ασίας, δηλαδή στις αστικές περιοχές της πολιτείας της Νέας Υόρκης και την επαρχία Lodi στην Ιταλία και ανακάλυψαν ότι η εξάπλωση ήταν μεγαλύτερη στις περιοχές που είχαν σημαντικές επαφές μέσω του διάσημου κοινωνικού δικτύου με τα αρχικά σημεία εμφάνισης του ιού.

Εργαλείο ελέγχου της μελλοντικής διασποράς

Τα ευρήματα παραμένουν σε ισχύ ακόμη και αφού λάβουμε υπόψη μας άλλα χαρακτηριστικά που συνδέουν τις περιοχές, όπως ο πλούτος, η πυκνότητα των πληθυσμών και η γεωγραφική εγγύτητα, σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί ο ιός εξαπλώθηκε με τον τρόπο που το έκανε αλλά και να προτείνει μεθόδους αντιμετώπισης μελλοντικής διασποράς στην κοινότητα, ώστε αυτή να μην βγει εκτός ελέγχου όταν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.

Οι περιπτώσεις των ΗΠΑ και της Ιταλίας

Στην περίπτωση του πρώτου συμπλέγματος κρουσμάτων στο Westchester County της Νέας Υόρκης, για παράδειγμα, “οι παραλιακές περιοχές αλλά και τα αστικά κέντρα φαίνεται πως διακρίνονται και από υψηλή σύνδεση στο Facebook με το Westchester και από μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων κοροναϊού”. Παράλληλα, υπάρχουν συγκεκριμένα hotspots του ιού σε διάσημους ταξιδιωτικούς προορισμούς για τους εύπορους κατοίκους της πολιτείας, όπως η παραλιακή Φλόριντα, κοντά στο Μαϊάμι και τα χιονοδρομικά κέντρα στο νότιο και κεντρικό Κολοράντο.

Ταυτόχρονα, στο Lodi, παρατηρείται μια ισχυρή σύνδεση των “φιλιών” στο Facebook και των κρουσμάτων κοροναϊού στο Ρίμινι, ένα δημοφιλές παραλιακό θέρετρο της Αδριατικής.

Σημαντικός ο ρόλος των περιοριστικών μέτρων

Ωστόσο, δεν φαίνεται να παίζουν ρόλο όλες οι συνδέσεις στα κοινωνικά δίκτυα, πράγμα που δείχνει πως τα έγκαιρα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η Ιταλία βοήθησαν την κατάσταση. “Υπάρχουν έντονοι δεσμοί των δεδομένων του Facebook μεταξύ του Lodi και αρκετών επαρχιών της Νότιας Ιταλίας που “στέλνουν εργαζόμενους και φοιτητές στις βιομηχανικές περιοχές της Λομβαρδίας”, σημειώνουν οι συγγραφείς, “όμως ενώ ορισμένες περιοχές έχουν δει έναν αριθμό κρουσμάτων του νέου κοροναϊού, αυτός δεν είναι δυσανάλογα μεγαλύτερος, πράγμα που ενδέχεται να αντανακλά τις προσπάθειες των ιταλικών αρχών να περιορίσουν την κίνηση των πολιτών”.

Τι είναι ο Δείκτης Κοινωνικής Συνδεσιμότητας

Η έρευνα στηρίχτηκε σε ένα εργαλείο που δημιούργησαν οι ερευνητές σε συνεργασία με το Facebook, το οποίο ονομάζεται Δείκτης Κοινωνικής Συνδεσιμότητας. Το σετ δεδομένων επιτρέπει στους ερευνητές να μετρήσουν την συνδεσιμότητα δύο γεωγραφικών περιοχών, όπως αυτή αποτυπώνεται στις φιλίες στο Facebook, χωρίς να χρειαστεί να προσπελάσουν προσψωπικά δεδομένα. Ο δείκτης είναι πλέον διαθέσιμος και σε άλλους ακαδημαϊκούς και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, ώστε να χρησιμοποιηθεί σε ανάλογες έρευνες.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η γεωγραφική δομή των κοινωνικών δικτύων, όπως αυτή μετριέται μέσω του Facebook ίσως μπορεί να μας προσφέρει μια χρήσιμη ματιά στο είδος των κοινωνικών επαφών που οι επιδημιολόγοι γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό ότι διευκολύνει την εξάπλωση μεταδοτικών νόσων”, αναφέρουν οι συγγραφείς.

Αυτή τη στιγμή τα συγκεκριμένα δεδομένα δεν μπορούν να προσφέρουν και πολλά. Όμως στα πιο πρώιμα, αλλά και στα μετέπειτα στάδια της εξάπλωσης, όταν ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μικρός ή μειώνεται, θα μπορούσε να φανεί πολύ σημαντική η γνώση μας για τις γεωγραφικά απομακρυσμένες περιοχές, οι οποίες όμως συνδέονται επαρκώς ώστε να θέτουν η μία την άλλη σε κίνδυνο.

Το Facebook έχει στη διάθεσή του μια σειρά από σετ δεδομένων τέτοιου είδους, ως μέρος του προγράμματος Data For Good. Μέχρι στιγμής, όμως, αντιμετωπίζει με επιφύλαξη τον διαμοιρασμό τέτοιων στοιχείων με τις κυβερνήσεις και τις αρχές δημόσιας υγείας.

Πηγή: www.theguardian.com