Είτε κάνουμε καθιστική ζωή, είτε μας «τρώνε» οι δρόμοι, είτε η δουλειά μας απαιτεί ορθοστασία, τα πόδια μας καταπονούνται. Ειδικά η ορθοστασία, αλλά και οι πολλές ώρες καθισιού εμποδίζουν την καλή κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή, με αποτέλεσμα να πρήζονται και συχνά να πονάνε. Τα ακατάλληλα παπούτσια επίσης έρχονται να προσθέσουν ένα σωρό άλλα προβλήματα.

Κάντε κάτι με τα παπούτσια σας

Οι άνδρες είναι πιο πρόθυμοι να βοηθήσουν μια γυναίκα που φοράει ψηλά τακούνια σε σύγκριση με κάποια που φοράει ίσια. Και μπορεί κάτι τέτοιο να σας φαίνεται υπερβολικό, στο συμπέρασμα αυτό όμως κατέληξαν οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Βρετάνης παρακολουθώντας πόσοι άνδρες έτρεχαν πίσω από μια γυναίκα που της είχε πέσει το γάντι προκειμένου να της το δώσουν πίσω. Οι 56 στους 60 άνδρες συμμετέχοντες έτρεξαν να δώσουν το γάντι στη γυναίκα όταν εκείνη φορούσε ψηλοτάκουνα. Παρατήρησαν επίσης ότι οι άνδρες είναι πιο πρόθυμοι να απαντήσουν σε μια γυναίκα που τους ζητάει να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο στον δρόμο αν αυτή φορά ψηλοτάκουνα. Και όσο πιο ψηλά τα τακούνια τόσο πιο πρόθυμοι είναι. Η αλήθεια είναι ότι τα ψηλά τακούνια κολακεύουν τη σιλουέτα της γυναίκας, όμως καταπονούν πολύ τα πόδια και δημιουργούν πολλά προβλήματα. Βυθίζονται στο γκαζόν, πιάνονται στις σιδερένιες σχάρες, σφίγγουν τα πόδια, περιορίζουν την κίνηση, είναι κουραστικά, ευνοούν το στραμπούληγμα. Και όσο και αν οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι τονώνουν την αυτοπεποίθηση, όσο και αν διάσημοι σχεδιαστές όπως ο Manolo Blahnik τα προτείνουν γιατί προσθέτουν… πόντους στην εμφάνισή μας, οι ορθοπαιδικοί, εφιστούν την προσοχή! Τα θεωρούν υπεύθυνα για βλάβες των πελμάτων και για το 80%, περίπου, των διαστρεμμάτων.

Θα βοηθούσε…

Να μη φοράτε ψηλά τακούνια σε καθημερινή βάση και για πολλή ώρα.

Το ύψος των τακουνιών να μην ξεπερνά τους 4 πόντους.

Η μύτη του παπουτσιού να είναι στρογγυλεμένη. Τα μυτερά παπούτσια πιέζουν τα δάχτυλα, δημιουργούν κάλους και επώδυνες καταστάσεις, που κάποιες φορές, μάλιστα, χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης.

Να αποφεύγετε τα πολύ στενά παπούτσια και τις σφιχτές κάλτσες.

Να μην περπατάτε με τα παπούτσια μέσα στο σπίτι. Πρέπει κάποιες ώρες μες στην ημέρα τα πόδια σας να ξεκουράζονται και να αναπνέουν.

Πώς θα τα ξεκουράσετε

Βυθίστε τα στο νερό

Κάντε ένα χαλαρωτικό ποδόλουτρο όταν επιστρέφετε σπίτι ή το βράδυ προτού πέσετε για ύπνο.

Σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό ρίξτε μία χούφτα χοντρό βιολογικό αλάτι. Tο αλάτι βελτιώνει το κυκλοφορικό σύστημα και απομακρύνει το γαλακτικό οξύ, που αποτελεί το προϊόν καύσης των μυών, με αποτέλεσμα να νιώθετε τα πόδια σας ξεκούραστα.

Eκτός από αλάτι, μπορείτε να κάνετε ποδόλουτρο με χαμομήλι, το οποίο διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση. Σε ένα λίτρο βραστό νερό προσθέστε μία κουταλιά χαμομήλι και αφήστε το για μερικά λεπτά. Στη συνέχεια βάλτε το νερό (αφού το σουρώσετε) σε μια λεκάνη, συμπληρώστε με χλιαρό νερό και αφήστε μέσα σε αυτήν τα πόδια σας για 10 λεπτά.

Μια άλλη εξίσου καλή εναλλακτική είναι να κάνετε ποδόλουτρο με αιθέρια έλαια. Προτιμήστε αιθέριο έλαιο μέντας, το οποίο ξεκουράζει και δροσίζει, λεμονιού, το οποίο τονώνει, και tea tree, το οποίο είναι αποσμητικό και αντισηπτικό.

Δώστε έμφαση στο μασάζ

Δεν υπάρχει πιο ανακουφιστικό πράγμα για τα ταλαιπωρημένα και πονεμένα πόδια από το μασάζ. Αφιερώστε 5-10 λεπτά σε κάθε πόδι. Κάντε μασάζ στα πέλματα και στα δάχτυλα για να εξασφαλίσετε καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Συνεχίστε κινώντας τα δάχτυλά σας κυκλικά στην περιοχή γύρω από τους αστραγάλους, από μπροστά ως και πλάγια, επιμένοντας στο αυλάκι που βρίσκεται κάτω από αυτούς. Τέλος, ξεκουράστε τα τοποθετώντας τα μερικά εκατοστά πάνω από το υπόλοιπο σώμα, όπως για παράδειγμα σε ένα μαξιλάρι ή στο μπράτσο του καναπέ. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνετε την κυκλοφορία του αίματος.

Χρησιμοποιήστε ένα ρόλερ

Για να βοηθήσετε τα πόδια σας να ξεκουραστούν και να ξεπρηστούν, κάντε ένα ελαφρύ μασάζ στα πέλματα με ένα ρόλερ για 1-2 λεπτά, με κινήσεις εμπρός-πίσω. Aν δεν έχετε ρόλερ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μπουκάλι από εμφιαλωμένο νερό με ραβδώσεις ή ένα μπαλάκι του τένις. Kαθίστε στην καρέκλα ή στον καναπέ σας και αφήστε το πόδι σας να κυλάει πάνω στο μπουκάλι κάνοντας πάλι κινήσεις εμπρός-πίσω. Aν χρησιμοποιήσετε μπαλάκι του τένις, οι κινήσεις του ποδιού σας μπορούν να είναι και κυκλικές.

Kάντε τους… σκωτσέζικο ντους

Bάλτε τα πόδια σας στην μπανιέρα και ρίξτε εναλλάξ δροσερό και χλιαρό νερό. Kάθε εναλλαγή πρέπει να κρατάει τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα. H εναλλαγή ζεστού και κρύου νερού «εκγυμνάζει» τα αγγεία των ποδιών, καθώς συστέλλονται και διαστέλλονται και έτσι βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος.

Μην ξεχνάτε την απολέπιση

Για να απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα από τα πόδια σας, φτιάξτε ένα μείγμα από ζάχαρη και μέλι και τρίψτε με απαλές και αργές κυκλικές κινήσεις ξεκινώντας από τους αστραγάλους. Καθώς προχωράτε προς τα κάτω, στην περιοχή της πατούσας και της φτέρνας οι κινήσεις σας πρέπει να είναι πιο δυνατές.

Χαλαρώστε τα με μια κρέμα

Σε 30 γρ. ουδέτερης κρέμας (άοσμη και με ουδέτερο pH), που θα αναζητήσετε σε φαρμακεία, ρίχνετε 2 ml βαλσαμέλαιο και 2 ml λάδι αβοκάντο, τα οποία έχουν μαλακτικές ιδιότητες, και κατόπιν προσθέτετε 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας, 3 νερολί και 2 χαμομηλιού. Αλείφετε τα πόδια σας και κάνετε ελαφρύ μασάζ με ανοδικές κυκλικές κινήσεις.

Κρατήστε ζεστά τα κρύα πόδια

Τα κρύα πόδια είναι από τα πιο συνηθισμένα και ενοχλητικά συμπτώματα. Μπορείτε όμως να τα ζεστάνετε φτιάχνοντας μια φυσική θερμαντική μάσκα. Το μόνο που απαιτείται είναι να θυσιάσετε μερικά μπαχαρικά από την κουζίνα σας. Περάστε λοιπόν ½ φλιτζάνι βρόμη από το μπλέντερ ώσπου να γίνει σκόνη. Βάλτε τη σε ένα γυάλινο δοχείο μαζί με ½ κουταλάκι κανέλα, ½ κουταλάκι πιπέρι καγέν, 4 κουταλιές ζεστό νερό, 1 κουταλιά ελαιόλαδο, 1 κουταλιά μέλι, 1 κουταλάκι φρέσκο τζίντζερ (τριμμένο) και 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκάλι. Ανακατέψτε το μείγμα ώσπου να πάρει μορφή σφιχτής πάστας. Στη συνέχεια πάρτε δύο μέτριες πετσέτες και ζεστάνετέ της βουτώντας τες σε ζεστό νερό. Καλύψτε τα πόδια σας ως τους αστραγάλους με μια παχιά στρώση από την πάστα που φτιάξατε και τυλίξτε το κάθε πόδι με τη ζεστή πετσέτα. Αφήστε τα έτσι για 10 λεπτά και κατόπιν απαλλαγείτε από τις πετσέτες και τη μάσκα και ξεπλύντε τα με χλιαρό νερό.

Χρήσιμες συμβουλές

Μη χρησιμοποιείτε απευθείας πάνω στο δέρμα τα αιθέρια έλαια, γιατί ενδέχεται να σας προκαλέσουν έντονο ερεθισμό. Πρέπει πάντα να τα διαλύετε σε έλαιο βάσης (π.χ. αμυγδαλέλαιο, βαλσαμέλαιο).

Αν αντιμετωπίσετε συμπτώματα αλλεργίας, θα πρέπει να σταματήσετε αμέσως τη χρήση τους. Επιπλέον, είναι σκόπιμο να μη χρησιμοποιούνται από εγκύους, θηλάζουσες και παιδιά.

Τα αιθέρια έλαια τα βρίσκετε εύκολα σε φαρμακεία και σε καταστήματα με βιολογικά είδη. Αποφεύγετε να τα αγοράζετε από αλλού, γιατί κυκλοφορούν πολλές απομιμήσεις.
Προσοχή: Aν έχετε φλεβίτιδα ή προβλήματα στο κυκλοφορικό σας σύστημα, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας προτού ακολουθήσετε οποιαδήποτε εναλλακτική θεραπεία. Aκόμη, ορισμένες φορές τα πρησμένα πόδια μπορεί να είναι ένδειξη κάποιας σοβαρής πάθησης. Γι’ αυτό, αν το πρήξιμο επιμένει, απευθυνθείτε στον γιατρό σας.