Το άνοιγμα των σχολείων είναι ένα από τα κυριότερα ερωτήματα που θέτουν καθημερινά γονείς και μαθητές, ανησυχώντας τι θα γίνει με την σχολική χρονιά λόγω του κοροναϊού.

Ερωτηθείς σχετικά αν ισχύουν τα σενάρια για άνοιγμα των σχολείων στις 11 Μαΐου και για το πώς θα γίνει η ασφαλής επιστροφή των μαθητών στα θρανία, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας έκανε λόγο για «κάποιες εικασίες που γίνονται για το κατάλληλο διάστημα».

«Στα σχολεία, όταν αυτά ανοίξουν, θα δοθεί προσοχή στους κανόνες υγιεινής και τη φυσική απόσταση» είπε χαρακτηριστικά κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας, προσθέτοντας πως «τα παιδιά δεν έχουν αποδειχθεί ότι είναι ο κύριος φορέας της μετάδοσης του ιού στην κοινότητα».

«Θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερα επιστημονικά δεδομένα για να πούμε με ακρίβεια τον ρόλο των παιδιών στην μετάδοση της επιδημίας» είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, όλα εξαρτώνται από τη διασπορά του ιού στην κοινότητα, από το πόσο πιέζεται το σύστημα υγείας και φυσικά δεν θέλει να λειτουργήσουν τα σχολεία ως εστίες μετάδοσης του ιού.

Γιατί τα παιδιά αρρωσταίνουν σπάνια;

Κανείς δεν ξέρει με σιγουριά γιατί τα παιδιά -αντίθετα με τη γρίπη- είναι απίθανο να αρρωστήσουν σοβαρά και να πεθάνουν από την Covid-19. Πρόσφατη έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, που μελέτησε τα κρούσματα στην Κίνα, βρήκε ότι τα παιδιά έχουν την ίδια πιθανότητα να μολυνθούν με τον νέο ιό, αλλά πολύ μικρότερη να εκδηλώσουν σοβαρά συμπτώματα. Κάτι ανάλογο, αν και όχι στον ίδιο βαθμό, είχε παρατηρηθεί στις άλλες δύο επιδημίες από κορονοϊούς (SARS και MERS).

«Κανένας δεν έχει καλή απάντηση στο ερώτημα τι προστατεύει τα παιδιά», δήλωσε η καθηγήτρια ανοσοβιολογίας Ακίκο Ιβασάκι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γιέηλ των ΗΠΑ, σύμφωνα με το «New Scientist». Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι επειδή το ανοσοποποιητικό σύστημα των παιδιών βρίσκεται ακόμη σε φάση ανάπτυξης, δεν υπεραντιδρά με αυτοκαταστροφικό τρόπο στον νέο ιό, κάτι που -αντίθετα- μπορεί να συμβεί στους ενήλικες.

Αυτό έχει ως συνέπεια το οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, την απειλητική για τη ζωή βλάβη στους πνεύμονες και τη σοβαρή δύσπνοια λόγω έλλειψης επαρκούς οξυγόνου. Τα παιδιά παράγουν χαμηλά επίπεδα κυτοκινών που προκαλούν φλεγμονή, πράγμα που ίσως προστατεύει τους πνεύμονές τους. Από την άλλη, αυτό δεν εξηγεί γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών αντιδρά διαφορετικά στη γρίπη από ό,τι στους κορονοϊούς.

Η κατανόηση του «μυστηρίου» των παιδιών μπορεί να βοηθήσει και τους ενήλικες. «Αν μπορέσουμε κάπως να μιμηθούμε το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών, με φάρμακα ή άλλη θεραπεία, ίσως (η Covid-19) γίνει απλώς μία ήπια λοίμωξη ακόμη και στους μεγάλους», ανέφερε η δρ Ιβασάκι.

Όμως, η σχετική προστασία που έχουν τα παιδιά δεν σημαίνει ότι τα ίδια δεν εξαπλώνουν τον ιό, γι’ αυτό οι γονείς πρέπει να επαγρυπνούν. Και γι’ αυτό, άλλωστε, κλείνουν τα σχολεία.