Νέα μελέτη : Ο κοροναϊός επιτίθεται στα αιμοφόρα αγγεία προκαλώντας βλάβες σε πολλά όργανα

«Ο ιός μπαίνει στο ενδοθήλιο, το οποίο είναι η αμυντική γραμμή των αιμοφόρων αγγείων. Έτσι μειώνει την άμυνα του οργανισμού και προκαλεί προβλήματα στη μικροκυκλοφορία του αίματος», αναφέρει ο ερευνητής Φρανκ Ρουτζίσκα, ερευνητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ζυρίχης
23 Απριλίου 2020 | 12:15

Ο κοροναϊός δεν επιτίθεται μόνο στους πνεύμονες, αλλά επίσης επιτίθεται στα αιμοφόρα αγγεία σε όλο το σώμα, προκαλώντας προβλήματα σε αρκετά ζωτικά όργανα. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα μιας νέας μελέτης που πραγματοποίησε μια διεθνής ομάδα ερευνητών.

«Ο ιός μπαίνει στο ενδοθήλιο, το οποίο είναι η αμυντική γραμμή των αιμοφόρων αγγείων. Έτσι μειώνει την άμυνα του οργανισμού και προκαλεί προβλήματα στη μικροκυκλοφορία του αίματος»,  αναφέρει ο ερευνητής Φρανκ Ρουτζίσκα, ερευνητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ζυρίχης.

Το συμπέρασμα της μελέτης, που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό The Lancet, θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι ασθενείς με καταστάσεις που επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία τους – όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υπέρταση και οι καρδιακές παθήσεις – διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τη νόσο Covid-19 σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

«Απ’ ότι βλέπω κλινικά, οι ασθενείς έχουν προβλήματα σε όλα τα όργανα – στην καρδιά, τα νεφρά, το έντερο, παντού,» λέει ο ίδιος επιστήμονας.

Η ομάδα του Ρουτζίσκα χρησιμοποίησε ηλεκτρονικό μικροσκόπιο για να εξετάσει τα κύτταρα των αιμοφόρων αγγείων των ασθενών με Covid-19, στους οποίους βρήκαν σημάδια βλάβης.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, αυτό είναι πιθανό να συμβαίνει επειδή ο SARS-CoV-2 επιτίθεται στον υποδοχέα ACE2, ο οποίος είναι ένα ένζυμο στα κύτταρα των πνευμόνων, αλλά και σε πολλά άλλα όργανα του ανθρώπινου σώματος συμπεριλαμβανομένων των αρτηριών, των νεφρών και της καρδιάς.

Πάντως, ο Ρουτσίτσκα θεωρεί ότι μια θεραπεία με τη χρήση αντι-φλεγμονώωδών φαρμάκων θα μπορούσε να καταστήσεις τα αιμοφόρα αγγεία πιο ανθεκτικά στον ιό.

Υπάρχουν ωστόσο και επιφυλάξεις για τα συμπεράσματα της εν λόγω μελέτης. Ο καθηγητής παθολογίας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ Τζον Νίκολς λέει ότι πρέπει να γίνουν και άλλες εργαστηριακές μελέτες προκειμένου επιβεβαιωθεί η πραγματική αιτία της ιογενούς λοίμωξης».

Πρόσφατα Άρθρα
ΔΕΠΥ στα κορίτσια: Η διαταραχή που περνά απαρατήρητη 6 Φεβρουαρίου 2026, 08:00
«Χαλάει» ο καιρός: Ισχυρές καταιγίδες και αφρικανική σκόνη σε πολλές περιοχές 5 Φεβρουαρίου 2026, 08:49
Ο καρκίνος είναι πλέον διαχειρίσιμος σε υψηλό ποσοστό 4 Φεβρουαρίου 2026, 11:36
Στην τελική ευθεία η απαγόρευση των social media για ανηλίκους στην Ελλάδα 4 Φεβρουαρίου 2026, 08:33
Ελλάδα: Θα απαγορευτούν τα social media για παιδιά κάτω των 15; 3 Φεβρουαρίου 2026, 18:28
Eξαφάνιση 16χρονης από τη Νέα Σμύρνη: Συναγερμός από το «Χαμόγελο του Παιδιού» 3 Φεβρουαρίου 2026, 08:24
Επίδομα παιδιού: Μέσα στον Φεβρουάριο ανοίγει η πλατφόρμα 1 Φεβρουαρίου 2026, 13:10
Καιρός: Ισχυρές βροχές από το βράδυ στη χώρα 31 Ιανουαρίου 2026, 17:38
Λόρα: Βρίσκεται στη Γερμανία από την πρώτη ημέρα της εξαφάνισής της 30 Ιανουαρίου 2026, 16:59
Σχολεία: Δεν θα προσμετρώνται απουσίες από ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού – Τα δικαιολογητικά 29 Ιανουαρίου 2026, 12:45
Καλλιθέα: Τι συνέβη στο νεογέννητο κοριτσάκι προτού αφήσει την τελευταία του πνοή; 29 Ιανουαρίου 2026, 10:02
Καιρός: Η κακοκαιρία Kristin χτυπά με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι 29 Ιανουαρίου 2026, 08:29
Γρίπη: Διασωληνωμένο στη ΜΕΘ 4χρονο αγοράκι έπειτα από επιπλοκές 28 Ιανουαρίου 2026, 16:11
Καιρός: Έρχονται δύο κύματα κακοκαιρίας και κόκκινος συναγερμός για την Κρήτη 27 Ιανουαρίου 2026, 08:55
SOS για τη γρίπη: Βαριά συμπτώματα, που «ξαναφουντώνουν» 26 Ιανουαρίου 2026, 13:11
imommy.gr © 2026 - All Rights Reserved
Exit mobile version