Επί εννιά μήνες η σύντροφός σας ένιωθε το μωράκι σας να μεγαλώνει μέρα με την ημέρα, δονούνταν από τις πρώτες του κινήσεις και κουβαλούσε – κυριολεκτικά – παντού το βάρος του. Για εσάς, είναι πιθανό η πατρότητα να έγινε πραγματική μόνο τη στιγμή που το είδατε για πρώτη φορά και δεν αποκλείεται ακόμη να μην έχετε αισθανθεί πλήρη ταύτιση με το ρόλο του μπαμπά.

Οι παρακάτω τακτικές θα σας βοηθήσουν να δεθείτε πιο γρήγορα με το μωρό σας και να απολαύσετε ακόμη περισσότερο την εμπειρία της ανατροφής του.

• Αγγιχθείτε: Η σωματική επαφή θα προσφέρει ευτυχία και χαλάρωση και στους δυο σας.
Παίξτε: Μπορεί ακόμη να μην μπορεί να κάνει και πολλά, όμως είναι σίγουρο ότι χαίρεται στο έπακρο την προσοχή σας.
Επικοινωνήστε: Μιλήστε του ή τραγουδήστε του ενώ το κοιτάζετε στα μάτια.
Διαβάστε του: Έτσι δεν χρειάζεται να σκέφτεστε τι θα του πείτε, ενώ μπορείτε παράλληλα να το κρατάτε στην αγκαλιά σας.
• Αντιγράψτε το: Εκτός από το να του μαθαίνετε τη γλώσσα σας, αντιγράψτε… τη δική του. Επαναλάβετε τις κινήσεις και τους ήχους του για να καταλάβει ότι προσπαθείτε να επικοινωνήσετε μαζί του.
Ταΐστε το: Αν η σύντροφός σας δεν θηλάζει, τίποτα δεν σας σταματά από το να πιάσετε το μπουκάλι. Εναλλακτικά, αναλάβετε να το βάζετε να ρευτεί αφού φάει ή κρατήστε το στην αγκαλιά σας όταν είναι ήρεμο και χορτάτο.
• Μιλήστε: Η κατάθλιψη μετά τη γέννηση του μωρού, δεν αφορά μόνο τις νέες μαμάδες. Αν αισθάνεστε ότι αδυνατείτε να συνδεθείτε μαζί του ή να χαρείτε τις κοινές σας στιγμές, μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό. Άλλες ανησυχητικές ενδείξεις είναι οι αυξομειώσεις του βάρους σας, η έλλειψη ενέργειας, η απουσία ενδιαφέροντος για πράγματα που άλλοτε απολαμβάνατε, ο εκνευρισμός και η επιθετικότητα.