Η βιταμίνη C είναι από τις πιο πολυσυζητημένες και γνωστές βιταμίνες, για τις ευεργετικές ιδιότητες που παρέχει στον ανθρώπινο οργανισμό: ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, περιορίζει τις φλεγμονές, προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν γήρανση, βελτιώνει την υγεία του δέρματος, προάγει την καλή λειτουργία της καρδιάς και προστατεύει από τις συνέπειες των βαρέων μετάλλων. Το τελευταίο διάστημα που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία μας, ίσως έχετε παρατηρήσει ότι έχει αυξηθεί η ζήτηση για τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, καθώς και για τα αντίστοιχα συμπληρώματα διατροφής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση των ΗΠΑ, όπου οι πωλήσεις της βιταμίνης C αυξήθηκαν κατά 146% από την αρχή της καραντίνας.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι η βιταμίνη C μπορεί να αποτρέψει ή να θεραπεύσει τον COVID-19.

 

Η συσχέτιση μεταξύ της βιταμίνης C και της ικανότητας αντιμετώπισης ασθενειών έγινε από τον βραβευμένο με Νόμπελ χημικό, Linus Pauling, ο οποίος έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο Vitamin C and the Common Cold, συνιστώντας τη χρήση μεγάλων δόσεων βιταμίνης C σε καθημερινή βάση για την πρόληψη του κοινού κρυολογήματος. Το βιβλίο έγινε μπεστ σέλερ και επανεκδόθηκε το 1973 με την υπόσχεση να αποτρέψει την επιδημία της γρίπης των χοίρων. Έκτοτε ακολούθησαν πολλές μελέτες, που έδειξαν ότι οι ισχυρισμοί του Pauling ήταν ανακριβείς.

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (ΝΙΗ), η βιταμίνη C δε μειώνει τον κίνδυνο κρυολογήματος, αλλά τα άτομα που λαμβάνουν βιταμίνη C μπορεί να έχουν ελαφρώς πιο σύντομο ή πιο ήπιο κρυολόγημα.

Βιταμίνη C και κοροναϊός

 

 

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Chinese Journal of Infection Diseases, η Ιατρική Ένωση της Σαγκάης ενέκρινε τη χρήση υψηλής δόσης βιταμίνης C ως θεραπεία για νοσηλευόμενους με COVID-19, προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία των πνευμόνων τους. Η δόση που χορηγήθηκε είναι υπερπολλαπλάσια της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης και χορηγήθηκε ενδοφλεβίως για να βοηθήσει τους ασθενείς να μην μπουν σε υποστήριξη αναπνοής και να μειώσουν το χρόνο της νοσηλείας τους στην εντατική.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η βιταμίνη C δεν αποτελεί θεραπευτική μέθοδο για τον COVID-19, επειδή δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία.

 

Αν και η υψηλή δόση ενδοφλέβιας χορήγησης βιταμίνης C δοκιμάζεται επί του παρόντος για να διαπιστωθεί εάν μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των πνευμόνων σε άτομα με COVID-19, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι οι υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων βιταμίνης C μπορούν να βοηθήσουν στην ασθένεια. Στην πραγματικότητα, μπορούν να προκαλέσουν επιπλοκές, όπως διάρροια.

Με λίγα λόγια…

 

Η βιταμίνη C αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής και είναι απαραίτητη για τη συνολική υγεία μας, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση αυτό δε σημαίνει ότι η βιταμίνη C έχει μαγικές ιδιότητες που μας προστατεύουν πλήρως από τον κοροναϊό. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την αποτροπή της διασποράς του κοροναϊού είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών και η κοινωνική αποστασιοποίηση.