Ο πονοκέφαλος είναι ένας από τους πιο συχνούς πόνους που βιώνουµε οι άνθρωποι, με τους ειδικούς να εξηγούν ότι οι τακτικοί πονοκέφαλοι φτάνουν να απασχολούν ακόµα και το 20% του γενικού πληθυσµού. Οι πονοκέφαλοι είναι συνήθως ιδιοπαθείς, δηλαδή δεν κρύβουν κάτι άλλο από πίσω τους και απλά µας συµβαίνουν. Αν και οι πονοκέφαλοι πολύ σπάνια είναι ανησυχητικοί, είναι σίγουρα ενοχλητικοί και υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής μας.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε φυσικά τον πονοκέφαλο

 

Αν και πολλά φάρμακα στοχεύουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του πονοκεφάλου, υπάρχουν και φυσικοί τρόποι να καταπραΰνουμε τον πόνο.

Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί.

*Νερό

 

Η ανεπαρκής ενυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε πονοκέφαλο, με σχετικές μελέτες να υποστηρίζουν ότι η χρόνια αφυδάτωση είναι μια κοινή αιτία των πονοκεφάλων και των ημικρανιών. Το νερό έχει αποδειχθεί ότι ανακουφίζει από τα συμπτώματα πονοκεφάλου στα περισσότερα αφυδατωμένα άτομα σε διάστημα 30 λεπτών έως 3 ωρών. Επιπλέον, η αφυδάτωση μπορεί να μειώσει τη συγκέντρωσή σας και να προκαλέσει ευερεθιστότητα, κάνοντας τα συμπτώματά σας να φαίνονται ακόμη χειρότερα. Για να αποφύγετε τους πονοκεφάλους που οφείλονται στην αφυδάτωση, εστιάστε στο να πίνετε αρκετό νερό όλη την ημέρα και να τρώτε τροφές πλούσιες σε νερό, όπως οι φράουλες και το μαρούλι.

*Κρύες κομπρέσες

 

Η χρήση μιας κρύας κομπρέσας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων του πονοκεφάλου. Η εφαρμογή κρύων ή κατεψυγμένων κομπρεσών στον αυχένα ή την περιοχή του κεφαλιού συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, συμβάλλοντας στη μείωση του πόνου. Για να φτιάξετε μια κρύα κομπρέσα, γεμίστε μια αδιάβροχη σακούλα με πάγο και τυλίξτε τη σε μια μαλακή πετσέτα. Εφαρμόστε τη στον αυχένα και όπου νιώθετε πόνο για άμεση ανακούφιση από τον πονοκέφαλο.

*Επαρκής ύπνος

 

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία σας με πολλούς τρόπους και μπορεί ακόμη και να προκαλέσει πονοκεφάλους σε ορισμένα άτομα. Για παράδειγμα, μια μελέτη συνέκρινε τη συχνότητα και τη σοβαρότητα του πονοκεφάλου σε εκείνους που κοιμήθηκαν λιγότερο από έξι ώρες ανά νύχτα και σε εκείνους που κοιμόντουσαν περισσότερο, διαπιστώνοντας ότι όσοι κοιμόντουσαν λιγότερο είχαν πιο συχνούς και σοβαρούς πονοκεφάλους. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι ο υπερβολικός ύπνος προκαλεί επίσης πονοκεφάλους. Επομένως, φροντίστε να κοιμάστε 7-9 ώρες κάθε βράδυ.

*Λεβάντα

 

Τα άνθη της λεβάντας έχουν ηρεμιστική, αντισπασμωδική και χαλαρωτική δράση. Φτιάξτε ένα ρόφημα με λεβάντα για να ανακουφιστείτε από τον πόνο και να χαλαρώσετε. Ωστόσο, συνιστάται η αποφυγή της κατανάλωσης λεβάντας κατά την εγκυμοσύνη.

*Μέντα

 

Η μέντα έχει αναλγητικές, ηρεμιστικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες και μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από τον πονοκέφαλο. Καλό είναι ωστόσο να την αποφεύγετε αν έχετε έντονη αιμορραγία τις ημέρες της εμμήνου ρύσεως.

*Χαμομήλι

 

Το χαμομήλι είναι ιδανικό για την καταπολέμηση των ημικρανιών, καθώς θεωρείται κατασταλτικό του άγχους και της έντασης. Ρίξτε ένα κουταλάκι από το βότανο σε ένα φλιτζάνι με βρασμένο νερό και αφήστε το σκεπασμένο για 8-10′.

*Μασάζ

 

Ακόμη κι αν δεν έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε ένα μασάζ από κάποιον άλλο, κάντε μόνοι σας μασάζ στον αυχένα και τους λοβούς των αυτιών σας. Μάλιστα, μπορείτε να κάνετε μασάζ κατά τη διάρκεια του μπάνιου σας, ασκώντας ελαφριά πίεση στα σημεία που νιώθετε ενόχληση.