Καθώς προχωράμε σταδιακά στην άρση των μέτρων, όλο και περισσότεροι γονείς επιστρέφουν στη δουλειά τους. Όμως τα παιδιά απέχουν ακόμη και ολόκληρες εβδομάδες από την επιστροφή στα θρανία. Πώς θα καταλάβετε αν το μικρό σας είναι έτοιμο να μείνει μόνο του στο σπίτι όσο εσείς βρίσκεστε στη δουλειά, χωρίς να διακινδυνεύσετε την ασφάλειά του;

Δεν είναι αποκλειστικά ζήτημα ηλικίας

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής, οι μεγαλύτεροι έφηβοι μπορούν να διαχειριστούν την παραμονή τους στο σπίτι χωρίς επίβλεψη. Δεν ισχύει όμως πάντα το ίδιο για τα μικρότερα παιδιά. Αν το μικρό σας είναι από 10 έως 12 ετών, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας την ωριμότητά του πριν προχωρήσετε σε αποφάσεις. Φροντίστε να το ρωτήσετε πώς θα διαχειριζόταν διάφορες έκτακτες καταστάσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν και χρησιμοποιήστε ως κριτήριο τις απαντήσεις που θα σας δώσει.

Πώς θα το προετοιμάσετε:

  • Εξηγήστε του ότι δεν πρέπει να λέει ποτέ και σε κανένα άτομο που δεν ανήκει στο στενό περιβάλλον σας ότι είναι μόνο του στο σπίτι, είτε ερωτηθεί από το τηλέφωνο, είτε κάποιος του χτυπήσει το κουδούνι.
  • Φροντίστε πάντα να υπάρχει κάποιος που μπορεί να επέμβει σε περίπτωση ανάγκης, όπως κάποιος γείτονας, φίλος ή συγγενής που μένει κοντά.
  • Προειδοποιήστε το να μην ανοίγει ποτέ την πόρτα σε αγνώστους, αλλά και να μην συγκεντρώνει πολλούς φίλους του στο σπίτι όσο λείπετε, καθώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ριψοκίνδυνες συμπεριφορές.
  • Αφήστε τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης σε εμφανές σημείο του σπιτιού και πείτε του ποιο πρέπει να καλέσει και σε ποια περίπτωση.
  • Περιορίστε τον κίνδυνο για ατυχήματα εξηγώντας του τι πρέπει να προσέχει, ποιες συσκευές να αποφεύγει και περίπου πώς αναμένετε να διαχειριστεί τον χρόνο του.