Κοροναϊός : Η νέα ελπιδοφόρα κατηγορία φαρμάκων

Στις επιστημονικές εξελίξεις στο μέτωπο του κοροναϊού αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας
7 Μαΐου 2020 | 12:25

τις επιστημονικές εξελίξεις στο μέτωπο του κοροναϊού αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, μίλησε για μια ενθαρρυντική προσέγγιση στην πρόληψη και τη θεραπεία του ιού, η οποία αναδεικνύεται τις τελευταίες εβδομάδες και αφορά τα αντισώματα που στοχεύουν σε ευάλωτες θέσεις, στις πρωτεΐνες που βρίσκονται στην επιφάνεια του ιού τις οποίες χρησιμοποιεί ο ιός για να μας επιτεθεί.

Τα αντισώματα αυτά αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο ως μια πολλά υποσχόμενη κατηγορία φαρμάκων τόνισε, αναφερόμενος σε «ένα τέτοιο αντίσωμα που εξουδετερώνει την ικανότητα του ιού να μας μολύνει, το οποίο θα παρασκευάζουμε σε μεγάλη ποσότητα.

“Τα μονοκλωνικά αντισώματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόληψη και θεραπεία της νόσου. Ένα τέτοιο ανθρώπινο αντίσωμα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε χθεσινή ανακοίνωση Ολλανδών επιστημόνων και αποτελεί οπωσδήποτε μεγάλη επιστημονική επιτυχία» τόνισε ο Σ. Τσιόδρας λέγοντας ότι πολλές ομάδες στον κόσμο μελετούν τέτοια αντισώματα.

Η «κατασκευή» αντισωμάτων

 

Σημαντικός αριθμός κλινικών μελετών διερευνά διάφορες θεραπευτικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση του COVID-19. Μία λύση, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα ήταν η κατασκευή στο εργαστήριο ειδικών αντισωμάτων που αναγνωρίζουν τον ιό, τα οποία θα μπορούσαν να τον αδρανοποιήσουν.

Σε μία τέτοια περίπτωση, οι ποσότητες που μπορούν να παρασκευαστούν είναι ουσιαστικά απεριόριστες, σημειώνουν ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος και ο αναπληρωτής καθηγητής Ευστάθιος Καστρίτης, συνοψίζοντας τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης από την Ολλανδία σχετικά με την παρασκευή ειδικών αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 στο εργαστήριο.

Όπως προσθέτουν, η κατάλληλη τεχνολογία και τεχνογνωσία υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Μονοκλωνικά αντισώματα χρησιμοποιούνται σήμερα σε ένα ευρύ φάσμα νοσημάτων στην ογκολογία, στη ρευματολογία, στη νευρολογία, στη θεραπεία της οστεοπόρωσης, της ανθεκτικής υπερλιπιδαιμίας κ.ά.

Πρόκειται για ειδικές θεραπείες που αναγνωρίζουν έναν συγκεκριμένο στόχο, συνήθως μία πρωτεΐνη που βρίσκεται πάνω στα κύτταρα ή μία πρωτεΐνη που κυκλοφορεί στο αίμα. Έτσι, συνήθως δεν έχουν δράσεις πέρα από τον στόχο τους και η τοξικότητά τους είναι σχετικά περιορισμένη.

Πώς λειτουργεί

Οι ερευνητές από την Ολλανδία κατάφεραν να αναγνωρίσουν τα ειδικά αντισώματα, που αδρανοποιούν τον ιό και ουσιαστικά δεσμεύουν την πρωτεΐνη-ακίδα με την οποία ο ιός συνδέεται με τα κύτταρα. Αυτή η πρωτεΐνη-ακίδα, που συνδέεται στον υποδοχέα ACE2, αποτελείται από δύο υπομονάδες. Οι ερευνητές κατάφεραν να φτιάξουν στο εργαστήριο αντισώματα, τα οποία δεσμεύουν την υπομονάδα που κυρίως είναι υπεύθυνη για τη σύνδεση με τα ανθρώπινα κύτταρα.

Επειδή αυτό το αντίσωμα προήλθε από ποντικούς, στη συνέχεια το μετέτρεψαν ώστε να περιέχει μόνο ανθρώπινες ακολουθίες στα αμινοξέα του (εξανθρωποποιημένο μονοκλωνικό αντίσωμα). Ακολούθως, επιβεβαίωσαν ότι η χορήγηση αυτού του αντισώματο εμπόδιζε τη μόλυνση κυττάρων από τον ιό.

Σε αυτά τα πειράματα ανθρώπινα κύτταρα εκτίθονταν στον ιό και όταν αυτό γινόταν παρουσία του αντισώματος τότε ο ιός δεν μπορούσε να μπει μέσα στα κύτταρα και αδρανοποιείτο. Είναι, επίσης, σημαντικό ότι το αντίσωμα ήταν δραστικό και εναντίον άλλων συγγενικών ιών, όπως του SARS-CoV.

Αυτή είναι η πρώτη αναφορά ενός (ανθρώπινου) μονοκλωνικού αντισώματος που εξουδετερώνει το SARS-CoV-2. Σύμφωνα με τους δύο καθηγητές του ΕΚΠΑ, αυτό το αντίσωμα θα είναι χρήσιμο για την ανάπτυξη νέων τεστ ανίχνευσης του ιού, ενώ πιθανώς να μπορούν αναστείλουν τη μόλυνση από τον ιό ή να βοηθήσουν στην κάθαρση του οργανισμού από τον ιό.

Πρόσφατα Άρθρα
«Χαλάει» ο καιρός: Ισχυρές καταιγίδες και αφρικανική σκόνη σε πολλές περιοχές 5 Φεβρουαρίου 2026, 08:49
Ο καρκίνος είναι πλέον διαχειρίσιμος σε υψηλό ποσοστό 4 Φεβρουαρίου 2026, 11:36
Στην τελική ευθεία η απαγόρευση των social media για ανηλίκους στην Ελλάδα 4 Φεβρουαρίου 2026, 08:33
Ελλάδα: Θα απαγορευτούν τα social media για παιδιά κάτω των 15; 3 Φεβρουαρίου 2026, 18:28
Eξαφάνιση 16χρονης από τη Νέα Σμύρνη: Συναγερμός από το «Χαμόγελο του Παιδιού» 3 Φεβρουαρίου 2026, 08:24
Επίδομα παιδιού: Μέσα στον Φεβρουάριο ανοίγει η πλατφόρμα 1 Φεβρουαρίου 2026, 13:10
Καιρός: Ισχυρές βροχές από το βράδυ στη χώρα 31 Ιανουαρίου 2026, 17:38
Λόρα: Βρίσκεται στη Γερμανία από την πρώτη ημέρα της εξαφάνισής της 30 Ιανουαρίου 2026, 16:59
Σχολεία: Δεν θα προσμετρώνται απουσίες από ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού – Τα δικαιολογητικά 29 Ιανουαρίου 2026, 12:45
Καλλιθέα: Τι συνέβη στο νεογέννητο κοριτσάκι προτού αφήσει την τελευταία του πνοή; 29 Ιανουαρίου 2026, 10:02
Καιρός: Η κακοκαιρία Kristin χτυπά με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι 29 Ιανουαρίου 2026, 08:29
Γρίπη: Διασωληνωμένο στη ΜΕΘ 4χρονο αγοράκι έπειτα από επιπλοκές 28 Ιανουαρίου 2026, 16:11
Καιρός: Έρχονται δύο κύματα κακοκαιρίας και κόκκινος συναγερμός για την Κρήτη 27 Ιανουαρίου 2026, 08:55
SOS για τη γρίπη: Βαριά συμπτώματα, που «ξαναφουντώνουν» 26 Ιανουαρίου 2026, 13:11
Σέρρες: Σε διαθεσιμότητα η καθηγήτρια που φίμωσε τον μαθητή 26 Ιανουαρίου 2026, 08:42
imommy.gr © 2026 - All Rights Reserved
Exit mobile version