Νέα έρευνα: Μην βασίζεστε στη ζέστη για την εξάλειψη του κοροναϊού – Ο ιός θα εξαπλώνεται γρήγορα

Η ζέστη και κυρίως η υγρασία παίζουν ρόλο στην εξάπλωση άλλων κοροναϊών και της γρίπης, όμως αυτοί οι παράγοντες μοιάζουν να έχουν μικρή επίπτωση στην εξέλιξη του νέου κοροναϊού σε σχέση με έναν άλλο πολύ πιο σημαντικό: τη μικρή συλλογική ανοσία έναντι του SARS-CoV-2.
20 Μαΐου 2020 | 12:17

Η ζέστη του καλοκαιριού δεν θα σώσει από μόνη της το βόρειο ημισφαίριο από την πανδημία του κοροναϊού, τόνισαν ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου Πρίνστον σε έρευνα τους που δημοσίευσαν τη Δευτέρα, στο επιστημονικό περιοδικό Science.

Στατιστικές έρευνες που διεξήχθησαν τους τελευταίους μήνες εντόπισαν μια κάποια σχέση μεταξύ του κλίματος και της επιδημίας: όσο περισσότερη ζέστη και υγρασία υπάρχει, τόσο λιγότερο εξαπλώνεται ο κοροναϊός.

Όμως οι εκτιμήσεις αυτές είναι προκαταρκτικές, ενώ ουσιαστικά αγνοούμε τη βιολογική σχέση μεταξύ του κλίματος και του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί την covid-19.

Τα μοντέλα που δημοσιεύθηκαν στο Science δεν αντικρούουν τα προηγούμενα ευρήματα, όμως τα θεωρούν αμελητέα προς το παρόν.

«Προβλέπουμε ότι τα πιο ζεστά και υγρά κλίματα δεν θα καθυστερήσουν την εξάπλωση του ιού στα αρχικά στάδια της πανδημίας», εξήγησε η βασική συντάκτρια της έρευνας Ρέιτσελ Μπέικερ, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πρίνστον.

Η ζέστη και κυρίως η υγρασία παίζουν ρόλο στην εξάπλωση άλλων κοροναϊών και της γρίπης, όμως αυτοί οι παράγοντες μοιάζουν να έχουν μικρή επίπτωση στην εξέλιξη του νέου κοροναϊού σε σχέση με έναν άλλο πολύ πιο σημαντικό: τη μικρή συλλογική ανοσία έναντι του SARS-CoV-2. Δηλαδή ο αριθμός των ανθρώπων που δεν έχουν προβληθεί παραμένει αρκετά μεγάλος ώστε να διασφαλίζει τη γρήγορη μετάδοση της covid-19.

«Ο ιός θα εξαπλώνεται γρήγορα, όποιες κι αν είναι οι κλιματικές συνθήκες», πρόσθεσε η ερευνήτρια.

Απουσία εμβολίου ή θεραπείας, ο νέος κοροναϊός θα εξακολουθήσει να μολύνει σταδιακά ένα ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Μόνο αφού συμβεί αυτό, θα μπορέσει να γίνει ένας εποχικός ιός, όπως οι άλλοι κοροναϊοί.

«Οι άλλοι ανθρώπινοι κοροναϊοί, όπως αυτός που προκαλεί το συνάχι, εξαρτώνται πολύ από εποχικούς παράγοντες και εξαπλώνονται κυρίως τον χειμώνα», δήλωσε ο καθηγητής Μπράιαν Γκρένφελ. «Αν, όπως είναι πιθανό, ο νέος κορονοϊός είναι επίσης εποχικός, μπορούμε να αναμένουμε ότι θα μετατραπεί σε χειμερινό ιό εφόσον γίνει ενδημικός στον πληθυσμό».

Η επιστημονική ομάδα εξέτασε πολλά σενάρια για τον SARS-CoV-2 βάσει των όσων έχουν παρατηρηθεί για τον ιό της γρίπης και δύο γνωστούς κοροναϊούς που προκαλούν το συνάχι, προσομοιώνοντας τι θα συμβεί σε διαφορετικές περιοχές της Γης, με διαφορετικές θερμοκρασίας και επίπεδα υγρασίας.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι τροπικές περιοχές και οι περιοχές με ισημερινό κλίμα θα πρέπει να προετοιμαστούν για σοβαρές επιδημίες και ότι οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες δεν θα περιορίσουν την εξάπλωση των μολύνσεων», κατέληξαν οι ερευνητές.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πρόσφατα Άρθρα
Ο 7χρονος από τη Βέροια δίνει μάχη για τη ζωή του: Πώς έγινε το ατύχημα στο πάρκο; 21 Μαρτίου 2026, 13:41
Βρέθηκε η ανήλικη Θεοδώρα που αγνοούταν για 111 ημέρες 21 Μαρτίου 2026, 09:39
Θέμα ημερών οι αποφάσεις για την απαγόρευση της πρόσβασης στα social media για ανηλίκους 20 Μαρτίου 2026, 11:03
Απαγόρευση καπνού και αλκοόλ σε ανηλίκους: 3 εφαρμογές για την προστασία των παιδιών 19 Μαρτίου 2026, 09:46
Κρήτη: Σοκάρει το κατηγορητήριο για τον θάνατο του μικρού Άγγελου 18 Μαρτίου 2026, 11:56
Παιδική θνησιμότητα: 9 παιδιά πεθαίνουν κάθε λεπτό 18 Μαρτίου 2026, 10:54
Επίδομα μητρότητας: Οι σημαντικότερες αλλαγές 18 Μαρτίου 2026, 10:44
Καιρός: Ραγδαία αλλαγή με βροχές και καταιγίδες 18 Μαρτίου 2026, 09:38
Μπεν Νίνταμ: Εξελίξεις στην εξαφάνιση – Άνδρας ισχυρίζεται ότι είναι το χαμένο παιδί 17 Μαρτίου 2026, 10:01
Παιδική παχυσαρκία υπό το πρίσμα του γονεϊκού στρες 16 Μαρτίου 2026, 17:51
Ηράκλειο: Πρώτες πληροφορίες για τον θάνατο του βρέφους που βρέθηκε στην κούνια 15 Μαρτίου 2026, 11:54
Τι συμβαίνει με την πικροδάφνη στις αυλές των σχολείων; 15 Μαρτίου 2026, 11:50
Καιρός: Παραμένει ανοιξιάτικος – Πού θα σημειωθούν βροχές 15 Μαρτίου 2026, 09:19
Η ιλαρά εξακολουθεί να απειλεί – Σύσταση εμβολιασμού από τον ΕΟΔΥ 14 Μαρτίου 2026, 14:53
Καιρός: Ανοιξιάτικος το Σάββατο – Έρχονται καταιγίδες από τις αρχές της εβδομάδας 14 Μαρτίου 2026, 09:15
imommy.gr © 2026 - All Rights Reserved
Exit mobile version