Όταν ήμασταν στην εφηβεία μας πιστεύαμε ότι η ακμή θα μας αποχαιρετίσει την ημέρα που θα συμπληρώσουμε τα 18. Φυσικά, μαζί με πολλές άλλες νεανικές ψευδαισθήσεις, η ζωή μας απέδειξε ότι κάναμε λάθος και τα ενοχλητικά σπυράκια μπορούν να εμφανιστούν σε κάθε ηλικία – και σε κάθε στιγμή. Βασικές αιτίες της ακμής είναι η υπερπαραγωγή σμήγματος, οι τριχούλες που γυρνούν προς τα μέσα, τα βακτήρια και η ορμονική υπερδραστηριότητα. Όμως αρκετές καθημερινές μας συνήθειες κάνουν το πρόβλημα χειρότερο. Γνωρίζοντας ποιες είναι, μπορούμε να προστατευτούμε.

Τι μπορεί να επιδεινώνει την ακμή μας;

Οδοντόκρεμα

Αν το πρόβλημα εστιάζεται γύρω από το στόμα σας, ίσως ένοχη να είναι η οδοντόκρεμά σας. Οι φθοριούχες οδοντόκρεμες μπορούν να δημιουργήσουν ένα είδος δερματίτιδας στη συγκεκριμένη περιοχή, το οποίο θυμίζει πολύ την ακμή.

Μαξιλαροθήκη

Πρέπει να αλλάζουμε τακτικά τις μαξιλαροθήκες μας, αν θέλουμε το δέρμα μας να λάμπει. Κάθε μέρα που κοιμόμαστε πάνω τους, συλλέγουν βακτήρια, σκόνη, νεκρά κύτταρα, έλαια και άλλους ρύπους. Επιπλέον, δεν πρέπει ποτέ να κοιμόμαστε χωρίς να ξεβαφτούμε.

Προπόνηση

Δεν φταίει η ίδια η προπόνησή σας, αλλά το γεγονός ότι αργείτε να ξεπλύνετε το πρόσωπό σας μετά το τέλος της. Ο ιδρώτας παγιδεύει έλαια και βρωμιές και αν παραμείνει για ώρα στο δέρμα, μπορεί να προκαλέσει σπυράκια.

Κινητό

Έχουμε πει πολλές φορές ότι πρόκειται για ένα από τα πιο βρώμικα αντικείμενα, όμως αυτό δεν μας εμποδίζει από το να το ακουμπάμε στα μάγουλα και στο σαγόνι μας. Τα βακτήρια και τα έλαια που καταλήγουν εκεί, κάνουν την ακμή να ξυπνά.

Σπάτε τα σπυράκια σας

Ναι, είναι απολαυστικό. Όμως κάθε φορά που πιέζετε ένα σπυράκι, πολλές φορές σπρώχνετε τα βακτήρια, το πύον και τα νεκρά κύτταρα που κρύβονται σε αυτό πιο βαθιά στο δέρμα σας, χειροτερεύοντας το πρόβλημα ή ακόμη και δημιουργώντας ουλές που θα μείνουν για πάντα.

Προϊόντα μαλλιών

Κάποια λαδάκια μαλλιών με πολύ λιπαρή σύσταση, ενδέχεται να φράξουν τους πόρους σας, όταν οι τρίχες έρθουν σε επαφή με το μέτωπο και τα μάγουλά σας.

Βρώμικα πινέλα

Χρησιμοποιείτε καθημερινά τα πινέλα του μακιγιάζ, όμως πόσο συχνά τα καθαρίζετε; Αμελώντας αυτή τη διαδικασία, τα αφήνετε να μαζεύουν σκόνη, έλαια, νεκρά κύτταρα και υπολείμματα μακιγιάζ, τα οποία στη συνέχεια εναποθέτουν στο δέρμα σας, μολύνοντάς το.

Ηλιοθεραπεία

Ο συνδυασμός ήλιου, ζέστης και υγρασίας μας κάνει να ιδρώνουμε, εγκλωβίζοντας μικροοργανισμούς στο δέρμα μας, ενώ πολλές φορές τα πολύ λιπαρά λάδια ή αντηλιακά περιέχουν συστατικά που μπορούν επίσης να πυροδοτήσουν την ακμή.

Γυαλιά

Είτε πρόκειται για ηλίου, είτε για οράσεως, η τριβή, η πίεση και η θερμότητα που προσθέτουν τα γυαλιά στην επιδερμίδα σας είναι υπεραρκετή για να ενεργοποιήσει τους σμηγματογόνους αδένες και να αυξήσει τη λιπαρότητα της επιδερμίδας σας.

Προϊόντα περιποίησης προσώπου

Ακόμη και αν όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε είναι σχεδιασμένα για επιδερμίδες με ακμή, οι συχνές αλλαγές είναι ικανές να δημιουργήσουν φλεγμονή στο δέρμα, αυξάνοντας τη λιπαρότητα, ενώ άλλα ίσως περιέχουν πολύ βαριά έλαια που αυξάνουν τα σπυράκια.