Η πίτσα θεωρείται συνήθως μια από τις λιχουδιές που πρέπει να αποφεύγετε αν θέλετε να έχετε μια υγιεινή διατροφή ή να χάσετε βάρος. Ωστόσο, όταν βλέπουμε τις αυθεντικές ιταλικές πίτσες, αυτό που παρατηρούμε είναι μια λεπτή ζύμη με σάλτσα ντομάτας, τυρί μοτσαρέλα και μερικές φορές ντομάτες και βασιλικό.

Παρά το γεγονός ότι η πίτσα που έχουμε συνηθίσει να τρώμε απέχει από αυτό που θα λέγαμε μεσογειακή διατροφή, υπάρχουν τρόποι να φτιάξουμε τη δική μας υγιεινή εκδοχή.

5 τρόποι να κάνετε την πίτσα σας πιο υγιεινή

1. Χρησιμοποιήστε αλεύρι ολικής άλεσης για τη ζύμη

 

Αν θέλετε να αυξήσετε τη θρεπτική αξία της σπιτικής σας πίτσας, δοκιμάστε να αντικαταστήσετε το λευκό αλεύρι με αλεύρι ολικής άλεσης. Τα λευκά αλεύρια είναι επεξεργασμένα, πράγμα που σημαίνει ότι έχει μειωθεί η θρεπτική τους αξία. Από την άλλη πλευρά, το αλεύρι ολικής άλεσης θα σας κάνει να αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.

2. Προσέξτε το τυρί

 

Χρησιμοποιήστε τη μισή ποσότητα τυριού από τη συνηθισμένη και να είστε σίγουροι ότι αυτό δε θα κάνει την πίτσα σας λιγότερο απολαυστική. Για την ακρίβεια, είναι πολύ πιθανό να μην καταλάβετε καν τη διαφορά. Επίσης, δώστε ιδιαίτερη σημασία στο είδος του τυριού που θα επιλέξετε. Tο τυρί που χρησιμοποιείται συνήθως στις πίτσες είναι η μοτσαρέλα και ακολουθούν το προβολόνε, το τσένταρ, το κασέρι, η παρμεζάνα και η φέτα. Aπό αυτά, το πιο πλούσιο σε θερμίδες και λιπαρά είναι η παρμεζάνα και το τσένταρ, ενώ το πιο φτωχό η μοτσαρέλα και η φέτα. Αν, λοιπόν, θέλετε να περιορίσετε τις θερμίδες της πίτσας σας, χρησιμοποιήστε μοτσαρέλα ή φέτα.

3. Φτιάξτε τη δική σας σάλτσα

 

Γιατί να χρησιμοποιήσετε συσκευασμένες σάλτσες του εμπορίου όταν μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας σπιτική σάλτα; Επίσης, καλό είναι να αποφύγετε τη λευκή σάλτσα που φτιάχνεται από κρέμα γάλακτος, καθώς έχει πολύ περισσότερες θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά απ’ ό,τι η σάλτσα ντομάτας, η οποία είναι σημαντικά χαμηλότερη σε λιπαρά, αφού φτιάχνεται με ντομάτα και ελαιόλαδο. Αν έχετε ντομάτες, ελαιόλαδο, κρεμμύδι και σκόρδο, τότε έχετε και σάλτσα για πίτσα.

4. Επιλέξτε τα σωστά υλικά

 

Tα λαχανικά είναι η καλύτερη προσθήκη στην πίτσα σας, αφού είναι φτωχά σε θερμίδες και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Επομένως, μη διστάσετε να προσθέσετε κρεμμύδι, μανιτάρια, πράσινες ή κόκκινες πιπεριές και φρέσκια ντομάτα. Αν προσέχετε τις θερμίδες που καταναλώνετε, καλό είναι να ξέρετε ότι οι ελιές θα σας προσθέσουν περίπου 25 με 30 θερμίδες και 2 με 3 γραμμάρια λίπος (4 ελιές έχουν 25 θερμίδες και 2 γραμμάρια λίπος). Έτσι, αν δε σας αρέσουν ιδιαίτερα, μπορείτε να τις αποφύγετε.

Όσον αφορά στα αλλαντικά και τα κρεατικά, τα πιο ελαφριά είναι το ψητό ή βραστό κοτόπουλο και το ζαμπόν, τα οποία θα προσθέσουν 2 γραμμάρια λίπους σε κάθε κομμάτι πίτσας, ενώ το μπέικον, το λουκάνικο, το πεπερόνι και το χοιρινό θα υπερδιπλασιάσουν το λίπος σε κάθε κομμάτι.

5. Η ποσότητα μετράει

 

Aν δεν μπορείτε να περιοριστείτε στα 2-3 κομμάτια, τότε καλύτερα να φτιάχνετε ατομικές πίτσες, ώστε να μην περισσεύουν κομμάτια και να μην μπαίνετε στον πειρασμό να φάτε περισσότερο. Επιπλέον, καλό είναι να ξεκινάτε το γεύμα σας με μια πράσινη σαλάτα, η οποία θα περιορίσει την πείνα σας και θα σας χορτάσει προτού ορμήξετε στην πίτσα.