Τα αμέτρητα νυχτερινά ξυπνήματα μια μέρα θα ανήκουν στο παρελθόν, και εσείς θα τα θυμάστε νοσταλγικά και (λίγο πιο) ξεκούραστα. Μέχρι τότε, όμως, ίσως υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να αλλάξετε προκειμένου το μικρό σας να περνά πιο γαλήνια τις νύχτες του. Ειδικά αν ορισμένοι από τους λόγους που το κρατάνε ξύπνιο, πηγάζουν από δικές σας συμπεριφορές.

Δικά μας λάθη που κρατούν ξύπνια τα μωρά μας

Κάνουμε το κρεβάτι τους

Μην περιμένετε να αποκοιμηθεί για να το βάλετε στην κούνια του, ειδικά από τη στιγμή που θα περάσουν οι δύσκολοι τρεις πρώτοι μήνες. Κρατήστε το στην αγκαλιά σας και κουνήστε το απαλά μέχρι να δείτε ότι νύσταξε, και έπειτα βάλτε το να ξαπλώσει πριν κλείσουν τα ματάκια του. Έτσι, θα μάθει ότι δεν χρειάζεται πάντα την παρουσία σας για να καταφέρει να κοιμηθεί, και ενδέχεται να μην κλαίει κάθε φορά που ξυπνά μέσα στη νύχτα.

Ή χρησιμοποιούμε άλλου είδους κρεβάτια

Ναι, μια βόλτα με το αυτοκίνητο ή το καροτσάκι βοηθά τα περισσότερα μωρά να κοιμηθούν. Ωστόσο, αν το μικρούλι σας συνδέσει τον ύπνο με την αίσθηση κίνησης, είναι πολύ πιθανό να αρχίσει να περιφρονεί την κούνια του.

Συνδέουμε τον ύπνο με το τάισμα

Αντίστοιχα, μπορεί τα νεογέννητα να χαλαρώνουν και να παραδίδονται σε όμορφα όνειρα αμέσως μετά το φαγητό τους, όμως αν χρησιμοποιούμε κάθε φορά το μπουκάλι ή τον θηλασμό για να τα πείσουμε, είναι απολύτως φυσιολογικό όταν ξυπνούν το βράδυ να κλαίνε μέχρι να τους προσφέρουμε το φαγητό, που πλέον αντιμετωπίζουν ως απαραίτητη προϋπόθεση του ύπνου. Φροντίστε να ολοκληρώνετε το τάισμα πριν ξεκινήσετε τη ρουτίνα του ύπνου του, αλλά και να του δίνετε να φάει σε κάποιο άλλο δωμάτιο, ώστε να συνειδητοποιήσει ότι πρόκειται για δύο ξεχωριστές διαδικασίες.

Δεν του δίνουμε την ευκαιρία να ηρεμήσει

Μπορεί η εκπαίδευση ύπνου να φαίνεται πολύ σκληρή διαδικασία σε πολλούς από εμάς, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να πεταγόμαστε με τον παραμικρό του ήχο. Πολλές φορές, τα μωρά διαμαρτύρονται για ελάχιστα λεπτά όταν ξυπνούν μόνα τους τη νύχτα και έπειτα ηρεμούν από μόνα τους. Επομένως, ίσως αρκεί να περιμένετε ένα λεπτάκι για να δείτε το πρόβλημα να βελτιώνεται.