Ακόμη κι αν οι μέλλουσες μανούλες είναι γεμάτες ενθουσιασμό για τη γέννηση του μωρού τους, κατά βάθος πάντα νιώθουν αγωνία και μια μικρή ανασφάλεια όταν πρόκειται να φέρουν στον κόσμο το πρώτο τους παιδάκι. Έτσι, στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στη γυναικολόγο τους, στη μαία τους και στον σύντροφό τους για να αντλήσουν δύναμη και να τα βγάλουν πέρα. Ορίστε μερικοί τρόποι με τους οποίους ως μπαμπάς μπορείτε να υποστηρίξετε τη σύντροφό σας πριν και κατά τη διάρκεια του τοκετού.

*Κάντε την να ξεχάσει τον πόνο

 

Από τις πρώτες συσπάσεις μέχρι τον τοκετό, μπορεί να είναι μια μακρά και κουραστική διαδικασία για πολλές γυναίκες. Το να έχετε ένα σχέδιο ώστε να κρατήσετε το μυαλό της μαμάς απασχολήμενο με κάτι άλλο είναι πολύ χρήσιμο. Φέρνοντας ένα σταυρόλεξο, βιβλία ή μουσική στο δωμάτιο πριν τον τοκετό μπορείτε να βοηθήσετε τη μαμά να ξεχαστεί με κάτι άλλο μεταξύ των συσπάσεων. Όποια κι αν είναι τα χόμπι της, φροντίστε να συμπεριλάβετε παρόμοιες δραστηριότητες στην τσάντα του μαιευτηρίου.

*Βγάλτε πρόγραμμα

 

Πολλά μαθήματα προετοιμασίας τοκετού μιλούν για το πλάνο τοκετού, αλλά στην πραγματικότητα λίγα ζευγάρια οργανώνουν ένα. Είναι σημαντικό να συζητήσετε το πώς θέλει η σύντροφός σας να διαχειριστεί τον πόνο προτού βιώσει έντονες συσπάσεις. Συζητήστε εναλλακτικές λύσεις με το γιατρό της μόλις φτάσετε στο μαιευτήριο ή ακόμη και νωρίτερα, σε προηγούμενα ραντεβού.

*Καθησυχάστε την

 

Πριν τον τοκετό είναι απολύτως φυσιολογικό η σύντροφό σας να είναι σε κατάσταση πανικού, ειδικά αν είναι η πρώτη φορά που γεννάει. Ο δικός σας ρόλος είναι να προσπαθείτε να την ηρεμήσετε λέγοντάς της ότι τα πηγαίνει υπέροχα. Αν το επιθυμεί, τρίψτε της απαλά την πλάτη, βοηθήστε τη να βολευτεί στο κρεβάτι, βάλτε της κρύες κομπρέσες ή φέρτε της μερικά παγάκια.

 

 

*Απαθανατίστε τη στιγμή

 

Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας τη φωτογραφική μηχανή σας, αφού ακόμη κι αν εκείνη τη στιγμή η σύντροφός σας δεν έχει την παραμικρή διάθεση να φωτογραφηθεί, στο μέλλον θα κοιτάζει με νοσταλγία τις φωτογραφίες που τραβήξατε. Έχετε κατά νου ότι αρκετές φωτογραφίες είναι καλύτερο να της δείτε μόνο εσείς, αλλά κάποιες θα είναι υπέροχες για το φωτογραφικό άλμπουμ του μωρού σας.

*Δείξτε της την ευγνωμοσύνη σας

 

Μόλις γεννηθεί το μωρό σας και μπει με ασφάλεια στον θάλαμο νεογέννητων, η  σύντροφός σας θα ξεκουράζεται στο κρεβάτι της. Δώστε της ένα δώρο όπως λουλούδια, ένα συμβολικό κόσμημα ή οτιδήποτε ξέρετε ότι θα την χαροποιήσει, για να τη συγχαρείτε για τη γέννηση του μωρού σας. Φροντίστε να συμπεριλάβετε μια χειρόγραφη κάρτα που εκφράζει τα συναισθήματα αυτής της ξεχωριστής ημέρας.

Σε κάθε περίπτωση μην ξεχνάτε ότι η παρουσία σας και η στήριξή σας κατά τον τοκετό είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να βοηθήσετε τη νέα μανούλα και να της δείξετε ότι θα εξελιχθείτε σε έναν υπέροχο μπαμπά.