Σύµφωνα µε έρευνες το χάσιµο κιλών είναι µία από τις συχνότερες αποφάσεις που τείνουµε να παίρνουµε µετά τις γιορτές ή εν όψει του καλοκαιριού. Λέµε, λοιπόν, συνήθως: «Θα φάω λίγο παραπάνω στις γιορτές, θα απολαύσω τις αγαπηµένες µου λιχουδιές, γλυκά, θα πιω και κανένα ποτηράκι παραπάνω. Και µετά τίποτε. Το υπόσχοµαι στον εαυτό µου, θα ξεκινήσω δίαιτα. Θα ξεκινήσω τώρα και το καλοκαίρι θα είµαι πια άλλος άνθρωπος».

Το απαραίτητο, βέβαια, για να ξεκινήσουµε δίαιτα και να τη διατηρήσουµε δεν είναι τόσο το χρονικό ορόσηµο που θα θέσουµε ή οι συνθήκες γενικότερα κάτω από τις οποίες θα πάρουµε την απόφαση, αλλά το να το έχουµε αποφασίσει πραγµατικά. Επειδή, ωστόσο, και οι συνθήκες βοηθούν, ώστε να µας δώσουν µία επιπλέον ώθηση, ας έχουµε και µία καλή – ισορροπηµένη και υγιεινή – δίαιτα στα χέρια µας για να καταφέρουµε ευκολότερα να πετύχουµε τον στόχο µας.

Η δίαιτα λοιπόν που ακολουθεί είναι ένα πρόγραµµα δύο εβδοµάδων µε την οποία µπορείτε να χάνετε µε ασφάλεια περίπου 1 κιλό την εβδοµάδα. Και επειδή είναι ισορροπηµένη, µπορείτε να την επαναλαµβάνετε για όσο διάστηµα θέλετε µέχρι να χάσετε τα κιλά που θέλετε.

Να μην ξεχάσω

 

  • Να προμηθεύομαι εγκαίρως όλα όσα χρειάζομαι για να προετοιμάσω και να μαγειρέψω τα γεύματα της επόμενης ημέρας.
  • Να προτιμώ τρόφιμα ολικής άλεσης, καθώς οι φυτικές ίνες θα με χορτάσουν ευκολότερα και γρηγορότερα.
  • Να προσθέτω μία (δύο αν είμαι άνδρας) κουταλιά ελαιόλαδο στα γεύματά μου.
  • Να μην παραλείπω κανένα γεύμα.
  • Να πίνω πολύ νερό.
  • Να επιλέγω κάποια άσκηση που μου αρέσει, 3 ώρες την εβδομάδα.
  • Να τρώω πάντα σαλάτα με τα γεύματά μου.
  • Να πίνω καφέ ή τσάι, αν θέλω, χωρίς ζάχαρη και δεν μπορώ να περιορίζομαι μόνο στο ένα κουταλάκι την ημέρα.
  • Να αποφεύγω τη μεγάλη κατανάλωση αλατιού.

 

1η εβδομάδα

 

1η ημέρα

 

Πρωινό: 1 ποτήρι γάλα (1,5% λιπαρά) και 30 γρ. δημητριακά πρωινού

Δεκατιανό: 2 ακτινίδια

Μεσημεριανό: 120 γρ. φιλέτο κοτόπουλου ψητό ή βραστό με σαλάτα μαρούλι και 1 φλιτζάνι ρύζι μπασμάτι (ή τύπου Αμερικής) ή κριθαράκι ολικής άλεσης

Απογευματινό: 1 γιαούρτι (2% λιπαρά)

Βραδινό: Σαλάτα αγγούρι-ντομάτα, 60 γρ. λευκό τυρί (12% λιπαρά) ή 100 γρ. τυρί τύπου κότατζ με 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης ή 2 φρυγανιές

2η ημέρα

 

Πρωινό: 1 αβγό βραστό, 30 γρ. τυρί και 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης ή 2 φρυγανιές

Δεκατιανό: 1 μέτριο πορτοκάλι

Μεσημεριανό: 60 γρ. τόνο ή 5-6 μέτριες γαρίδες ψητές ή βραστές και 1 σαλάτα εποχής

Απογευματινό: 1 χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια Αιγίνης)

Βραδινό: 100 γρ. καπνιστό σολομό με σαλάτα αγγούρι-ντομάτα και 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης ή 2 φρυγανιές

3η ημέρα

 

Πρωινό: 1 κεσεδάκι γιαούρτι (2% λιπαρά), 30 γρ. δημητριακά πρωινού

Δεκατιανό: 1 φρούτο και 8 αμύγδαλα

Μεσημεριανό: 1 μερίδα γιουβαρλάκια με λιγότερο ρύζι από το συνηθισμένο και σαλάτα μαρούλι ή χόρτα

Απογευματινό: 1 φρούτο

Βραδινό: 1 τοστ με τυρί (χαμηλό σε λιπαρά) και μία ντοματοσαλάτα

4η ημέρα

 

Πρωινό: 1 ποτήρι γάλα (1,5% λιπαρά) και 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης ή 2 φρυγανιές με μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη

Δεκατιανό: 1 αβγό βραστό ή ποσέ

Μεσημεριανό: 1 μερίδα λαδερό φαγητό (φασολάκια, μπάμιες ή μπριάμ) μαγειρεμένα με 1 κουταλιά ελαιόλαδο ανά μερίδα και 60 γρ. τυρί

Απογευματινό: 1 μέτριο μήλο

Βραδινό: 2 καλαμάκια κοτόπουλου με σαλάτα εποχής και 1 μικρή πίτα αλάδωτη ολικής άλεσης κατά προτίμηση

5η ημέρα

 

Πρωινό: 1 γιαούρτι (2% λιπαρά) με 1 κουταλάκι μέλι

Δεκατιανό: 3 αποξηραμένα φρούτα (π.χ. βερίκοκα, δαμάσκηνα, σύκα κ.λπ.)

Μεσημεριανό: 150 γρ. φιλέτο ψάρι σχάρας με σαλάτα χόρτα ή ποικιλία από βραστά λαχανικά

Απογευματινό: 1 μπολάκι σπιτική κομπόστα φρούτων με φυσικό χυμό

Βραδινό: 1 τοστ με τυρί, γαλοπούλα και ντομάτα και 1 ποτήρι γάλα (1,5% λιπαρά)

6η ημέρα

 

Πρωινό: 1 τοστ με μαύρο ψωμί, γαλοπούλα και τυρί

Δεκατιανό: 1 φρούτο

Μεσημεριανό: 1 μερίδα μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας, 1 κουταλιά τυρί τριμμένο και πράσινη σαλάτα

Απογευματινό: 1 γιαούρτι (2% λιπαρά)

Βραδινό: 2 αβγά ομελέτα ή βραστά με σαλάτα και 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης ή 2 φρυγανιές

7η ημέρα

 

Πρωινό: 1 αβγό βραστό, 30 γρ. τυρί και 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης ή 2 φρυγανιές

Δεκατιανό: 1 φρούτο

Μεσημεριανό: 1 κούπα φακές (250 γρ.) με 60 γρ. τυρί και σαλάτα με λαχανικά εποχής

Απογευματινό: 1 φρούτο εποχής

Βραδινό: 1 μικρό φιλέτο κοτόπουλου ψητό ή βραστό, σαλάτα εποχής, 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης ή 2 φρυγανιές

2η εβδομάδα

 

1η ημέρα

 

Πρωινό: 1 ποτήρι γάλα (1,5 % λιπαρά) με 2 κουταλιές βρόμη και 1 κουταλάκι μέλι

Δεκατιανό: 1 φρούτο εποχής

Μεσημεριανό: 3 μικρά καλαμάκια κοτόπουλου με σαλάτα λάχανο-καρότο και 1 φλιτζάνι ρύζι μπασμάτι (ή τύπου Αμερικής) ή κριθαράκι ολικής άλεσης

Απογευματινό: 3 αποξηραμένα φρούτα (π.χ. βερίκοκα, δαμάσκηνα, σύκα κ.λπ.)

Βραδινό: 2 φέτες γαλοπούλας (ή 1 αβγό και 30 γρ. τυρί) μαζί με σαλάτα αγγούρι-ντομάτα και 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης ή 2 φρυγανιές

2η ημέρα

 

Πρωινό: 1 αβγό βραστό, 30 γρ. τυρί και 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης ή 2 φρυγανιές

Δεκατιανό: 1 φρούτο

Μεσημεριανό: 180 γρ. ζυμαρικά ολικής άλεσης με ντομάτα, 60 γρ. τυρί και 1 μεγάλη πράσινη σαλάτα (ή βραστά χόρτα)

Απογευματινό: 1 φρούτο εποχής

Βραδινό: 90 γρ. τόνο με σαλάτα αγγούρι-ντομάτα και 2 φρυγανιές

3η ημέρα

 

Πρωινό: 1 ποτήρι φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι , 1 φέτα τυρί χαμηλό σε λιπαρά και 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης ή 2 φρυγανιές

Δεκατιανό: 1 φρούτο

Μεσημεριανό: 2 μπιφτέκια (120 γρ.) με 1 μεγάλη σαλάτα μαρούλι (ή λάχανο-καρότο) και 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης ή 2 φρυγανιές

Απογευματινό: 1 φρούτο ή 1 γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά

Βραδινό: 1 ντάκο με τυρί και ντομάτα

4η ηµέρα

 

Πρωινό: 1 ποτήρι γάλα (1,5% λιπαρά) και 30 γρ. δηµητριακά πρωινού

Δεκατιανό: 1 αβγό και 1 παξιµαδάκι ολικής άλεσης

Μεσηµεριανό: 1 µερίδα λαδερό φαγητό (φασολάκια, µπάµιες ή µπριάµ) και 60 γρ. τυρί

Απογευµατινό: 1 φρούτο εποχής

Βραδινό: 120 γρ. ψητό µοσχαρίσιο φιλέτο ή ψαρονέφρι, µικρή ψητή πατάτα και σαλάτα εποχής

5η ηµέρα

 

Πρωινό: 1 γιαούρτι (2% λιπαρά) µε 1 κουταλάκι µέλι

Δεκατιανό: 3 αποξηραµένα φρούτα (π.χ. βερίκοκα, δαµάσκηνα, σύκα κ.λπ.)

Μεσηµεριανό: 150 γρ. φιλέτο ψάρι σχάρας µε σαλάτα χόρτα (ή ποικιλία από βραστά λαχανικά)

Απογευµατινό: 1 φρούτο

Βραδινό: Ψητά µανιτάρια και πράσινη σαλάτα

6η ηµέρα

 

Πρωινό: 1 τοστ µε µαύρο ψωµί, γαλοπούλα και τυρί

Δεκατιανό: 1 φρούτο

Μεσηµεριανό: 1 κούπα όσπρια µε 60 γρ. τυρί και σαλάτα µε λαχανικά εποχής

Απογευµατινό: 1 φρούτο εποχής

Βραδινό: 2 αβγά οµελέτα ή βραστά µε σαλάτα και 1 φέτα ψωµί ολικής άλεσης ή 2 φρυγανιές

7η ηµέρα

 

Πρωινό: 1 ποτήρι γάλα (1,5% λιπαρά), 1 φέτα ψωµί ολικής άλεσης ή 2 φρυγανιές µε 1 κουταλάκι βούτυρο ή µαργαρίνη και 1 κουταλάκι µέλι

Δεκατιανό: 1 φρούτο

Μεσηµεριανό: 120 γρ. ψάρι ψητό, σαλάτα µε βραστά χόρτα, 1 φέτα ψωµί ολικής άλεσης ή 2 φρυγανιές

Απογευµατινό: 1 χούφτα ξηρούς καρπούς

Βραδινό: 1 µπιφτέκι ψητό, σαλάτα εποχής και 2 φρυγανιές (ή 1 φέτα ψωµί)