Η επιστήμονας που γνωρίζει καλύτερα τα θέματα διατήρησης της άγριας ζωής και βιώσιμης ανάπτυξης, είναι η δρ. Τζέιν Γκούντολ. Γι’ αυτό, καθώς συνεχίζεται η πανδημία του κορονοϊού, η Αγγλίδα πρωτευοντολόγος εξέδωσε προειδοποίηση για την ευθραυστότητα της ανθρωπότητας, εάν δεν αλλάξουμε τα τωρινά συστήματα διατροφής μας και δεν αντλήσουμε διδάγματα από την πανδημία.

«Το προκαλέσαμε αυτό στους εαυτούς μας λόγω της απόλυτης έλλειψης σεβασμού στα ζώα και το περιβάλλον» δήλωσε η Τζέιν Γκούντολ σε διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την οργάνωση «Compassion in World Farming». «Η ασέβεια μας στα άγρια ζώα και η ασέβειά μας στα εκτρεφόμενα ζώα δημιούργησαν αυτήν την κατάσταση, κατά την οποία η ασθένεια μπορεί να διαδοθεί και να μολύνει ανθρώπους» πρόσθεσε.

Η Τζέιν Γκούντολ τόνισε ότι πηγή του κορονοϊού είναι η υπερεκμετάλλευση του φυσικού κόσμου, όπως τα δάση που μειώθηκαν δραστικά, τα φυσικά ενδιαιτήματα που καταστράφηκαν και τα είδη που εξαφανίστηκαν.

Η επιστήμονας -που έχει αφιερώσει τη ζωή της στην έρευνα για τη συμπεριφορά των χιμπατζήδων- ζήτησε να σταματήσει η εντατική καλλιέργεια, η οποία, όπως αναφέρει, δημιουργεί ζωικές ασθένειες. Επιπλέον, συνέδεσε τη βιομηχανική καλλιέργεια με την αύξηση των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά υπερβακτήριων. «Πρέπει να σταματήσουμε να αγοράζουμε τα προϊόντα τους» είπε για τις εταιρείες που χρησιμοποιούν την εργοστασιακή γεωργία.

Η Αγγλίδα πρωτευοντολόγος ζήτησε από τους ανθρώπους να ανασυρθούν από τη φτώχεια, καθώς επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον φυσικό κόσμο, μαζί με τον πόλεμο και τη βία. «Αν δεν κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά, τελειώσαμε» είπε. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε για πολύ περισσότερο έτσι» τόνισε.

Ωστόσο υπογράμμισε ότι έχουμε λίγο χρόνο για να δράσουμε. «Έχουμε φτάσει σε μια καμπή στη σχέση μας με τον φυσικό κόσμο» προειδοποίησε. «Ένα από τα διδάγματα που αντλήθηκαν από αυτήν την κρίση είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε τους τρόπους μας. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι για να αποφευχθούν μελλοντικές κρίσεις, πρέπει να αλλάξουμε δραστικά τη διατροφή μας και να προχωρήσουμε σε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες. Για το καλό των ζώων, του πλανήτη και της υγείας των παιδιών μας» επισήμανε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ