Τα νεογέννητα, αν και φαίνεται ότι κοιμούνται πολλές ώρες μέσα στην ημέρα, στην πραγματικότητα κοιμούνται γύρω στις οκτώ με εννέα ώρες. Στην συνέχεια, την νύχτα οι περισσότερες μανούλες έχουν διαπιστώσει ότι μπορεί να δυσκολευθούν να κοιμήσουν το μωρό τους, πράγμα που μπορεί να βελτιώσει αρνητικά την καθημερινότητα, αφού ήδη οι νέοι γονείς μπορεί να αισθάνονται έντονη κούραση ή ακόμα και εξάντληση. Ωστόσο, αυτά που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την κατάσταση, περιλαμβάνουν:\

Σωστός θόρυβος στο βάθος

Πολλά είναι τα νεογέννητα που μπορεί να κοιμηθούν ευκολότερα και καλύτερα όταν ακούν έναν κατάλληλο ήχο στο βάθος. Δοκιμάστε να δημιουργήσετε έναν πολύ ήπιο θόρυβο, που δεν θα το ενοχλεί αλλά στην πραγματικότητα θα το χαλαρώνει και θα το κοιμίζει. Μπορείτε δηλαδή, να εκμεταλλευτείτε τον λεγόμενο «λευκό» θόρυβο προς όφελος του παιδιού αλλά και δικό σας, αφού και εκείνο θα απολαμβάνει έναν καλύτερο ύπνο ενώ και εσείς θα μπορείτε να χαλαρώσετε συντομότερα.

Διατροφή και άνεση

Ίσως θα ήταν καλή ιδέα να βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας δεν πεινάει, πριν προσπαθήσετε να το βάλετε για ύπνο. Αν το στομάχι του είναι γεμάτο, θα μπορέσει να χαλαρώσει και επομένως να κοιμηθεί πιο γρήγορα αλλά και περισσότερο χωρίς να ξυπνήσει. Επίσης θα ήταν καλό να βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας είναι άνετο και ότι η θερμοκρασία στο δωμάτιο του είναι η κατάλληλη για να μην κρυώνει αλλά ούτε και να ζεσταίνετε. Τα νεογέννητα μπορεί να νιώσουν άβολα, ακριβώς όπως και οι ενήλικες για αυτό θα ήταν σημαντικό να «διαγράψετε» τους παράγοντες της διατροφής ή της άνεσης από την λίστα με τις αιτίες που μπορεί να το κρατάνε ξύπνιο.

Η δύναμη της ρουτίνας

Θα ήταν καλό να δημιουργήσετε μια ρουτίνα από απογευματινές συνήθειες, που θα «ειδοποιούν» το μωρό ότι πλησιάζει η ώρα για να κοιμηθεί. Αυτή η ρουτίνα είναι σημαντικό να λειτουργεί τόσο για εσάς όσο και για το παιδί και μπορεί να περιλαμβάνει την ανάγνωση ενός παραμυθιού, το ζεστό μπάνιο και το μαλακό μασάζ στην πλάτη του. Μην ξεχάσετε να βεβαιωθείτε, πριν το βάλετε για ύπνο, ότι δεν πεινάει. Έπειτα, μπορείτε να κοιμήσετε το μικρό σας ή να το αφήσετε στην κούνια του για να αποκοιμηθεί.