Όσον αφορά τη φροντίδα του δέρματος, στην αγορά κυκλοφορούν περισσότερες επιλογές από ποτέ. Υπάρχουν, κυριολεκτικά, εκατοντάδες οροί, κρέμες ματιών, τοπικές θεραπείες και μάσκες ύπνου για να διαλέξετε και σίγουρα δεν είναι μια εύκολη διαδικασία να βρείτε αυτό που ταιριάζει σε εσάς. Εάν είστε καινούργια στον θαυμαστό κόσμο του skincare, η ρετινόλη είναι μια καλή επιλογή, αρκεί πρώτα να μάθετε όσα πρέπει να προσέξετε.

Τι είναι η ρετινόλη και τι προσφέρει στο δέρμα;

Η ρετινόλη είναι ένα ενεργό συστατικό – παράγωγο της βιταμίνης Α που προωθεί την ανανέωση του δέρματος και ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, η οποία αρχίζει να μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε. Με άλλα λόγια, χάρη στην ιδιότητητά της να ενισχύει την παραγωγή νέων κυττάρων του δέρματος, η ρετινόλη είναι ένα ισχυρό αντιγηραντικό συστατικό που μπορεί να μειώσει την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων, ενώ παράλληλα να αντιμετωπίσει τις ουλές από ακμή, τα μαύρα στίγματα και τις δυσχρωμίες.

Ποιοι μπορούν να χρησιμοποιούν προϊόντα με ρετινόλη;

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να εντάξουν κάποια μορφή ρετινόλης στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας τους, αρκεί να ξεκινήσουν χρησιμοποιώντας τη σωστή συγκέντρωση. Έτσι, αν χρησιμοποιείτε για πρώτη φορά ρετινόλη, προτιμήστε ένα προϊόν με συγκέντρωση 0,3% -μια δόση που μπορεί να σας φαίνεται χαμηλή αλλά είναι αποτελεσματική-, ώστε να αποφύγετε πιθανό ερεθισμό της επιδερμίδας.

Στην περίπτωση που έχετε ευαίσθητο δέρμα, δοκιμάστε αρχικά ένα καλλυντικό με ρετινόλη σε ένα άλλο σημείο του δέρματος, π.χ. κάτω από το αυτί, και αφήστε τη να δράσει για 24-48 ώρες. Αν δεν παρουσιάσετε κάποια αντίδραση, μπορείτε να τη χρησιμοποιείτε.

Ποιοι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν προϊόντα με ρετινόλη;

 

Μια προειδοποίηση: δεδομένου ότι πρόκειται για ένα δραστικό συστατικό, ορισμένοι άνθρωποι θα πρέπει να προσεγγίσουν τη ρετινόλη με προσοχή. Οι έγκυες γυναίκες, οι γυναίκες που θηλάζουν, όσοι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή και όσοι έχουν αλλεργίες ή ευαίσθητο δέρμα πρέπει να συμβουλευτούν πρώτα έναν γιατρό. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγουν τη ρετινόλη και τα παράγωγά της όσοι πάσχουν από ροδόχρου ακμή, έκζεμα και ψωρίαση. Σε κάθε περίπτωση, προτού ξεκινήσετε την εφαρμογή της, ζητήστε τη συμβουλή του δερματολόγου σας.

Τρεις συμβουλές που πρέπει να έχετε κατά νου

 

1. Όσο χαμηλή συγκέντρωση κι αν έχει το προϊόν που χρησιμοποιείτε, θα κάνει το δέρμα σας ευαίσθητο στον ήλιο. Επομένως, μην παραλείπετε να εφαρμόζετε σε καθημερινή βάση αντηλιακό ευρέος φάσματος.

2. Όταν χρησιμοποιείτε ρετινόλη, το δέρμα σας δουλεύει εντατικά και κατ΄επέκταση παρουσιάζει αυξημένες ανάγκες σε ενυδάτωση. Έτσι, θα πρέπει να αυξήσετε την ενυδάτωση της επιδερμίδας σας.

3. Μην εφαρμόζετε ρετινόλη σε συνδυασμό με οξέα φρούτων, σαλικυλικό οξύ και βιταμίνη C. Αντιθέτως, η ρετινόλη λειτουργεί άψογα σε συνδυασμό με τη βιταμίνη Ε.